Földön kívüli lávatavat fedezett fel a NASA – Videó

A tudósok sem akartak hinni a szemüknek.Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2024.04.25.
Módosítva: 2024.04.25.
NASA űrkutatás csillagászat

200 kilométer széles lávató látható azon a felvételen, amelyet az amerikai űrhivatal Juno űrszondája továbbított a Földre a Jupiter egyik holdjáról. Az űreszköz 1500 kilométerre közelítette meg az Iót, amely az egész Naprendszer vulkanikusan legaktívabb égiteste.

Fotó: NASA

A fotókon az látszik, mintha az Io felületének jó része tükröződne. A NASA analitikusai megfejtették, hogy ezt a vulkáni tevékenység okozza, ami miatt olvadt üvegre vagy obszidiánra hasonlító, tükörsima ásvány borítja ezeket a területeket – adta hírül a space.com.

A Juno adatai alapján a NASA grafikusai készítettek egy animációt, ami bemutatja a Loki Patera névre keresztelt lávatavat, amelyben kisebb-nagyobb szigetek és egy aktív vulkán is elhelyezkedik. Az űrszonda közben tovább kutat víz és jég után a Jupiteren is. Mivel ez a bolygó egy gázóriás, nincs olyan értelemben vett felülete vagy domborzata, mint a Földnek. Ezért nem ősi folyók vagy tavak nyomát keresik, hanem a sűrű légkörben olyan oxigén- és hidrogénmolekulákat, amelyek vízzé állhatnak össze

 

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás