Teljes a káosz Ferencvárosban: végleg összeugrott Baranyi Krisztina és a baloldal





Teljesen szétszakadt a ferencvárosi baloldal, Baranyi egy saját magáról elnevezett egyesülettel indul a június 9-i önkormányzati választáson, jelenlegi szövetségesei ellenében.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.03.08.
Baranyi Krisztina baloldal káosz Ferencváros

A DK-MSZP szövetség először 2022 decemberében jelezte Baranyi Krisztina polgármesternek, hogy kezdődjenek meg az ellenzéki tárgyalások a 2024-es önkormányzati választások kapcsán. Azóta további hat alkalommal tették ugyanezt. De baloldali szövetségesük 437 napja nem válaszolt érdemben – tájékoztatott a ferencvárosi DK-MSZP. Mint utóbb kiderült, Baranyi azért sunnyogott, mert önállóan, korábbi szövetségesei nélkül indul, egy saját magáról elnevezett egyesület színeiben.

Baranyi kétmilliárdot akart az Ecseri úti tér felújításának kivitelezésére fordítani úgy, hogy a tér 30 százaléka a fővárosé, viszont Karácsony Gergely egy fillért nem tesz a projektbe Fotó: Havran Zoltán

A ferencvárosi baloldal szétesése már hónapok óta a levegőben volt, Baranyi láthatóan egyeduralmat akart, amelyet baloldali szövetségesei nem néztek jó szemmel. A polgármester asszonnyal az utóbbi időben nagyon elszaladt a ló, például az Ecseri úti metró felett lévő tér felújítására általa szánt –mások szerint bőven túlárazott– összeget hisztérikusan és minden logikát nélkülözve akarta kipréselni baloldali szövetségeseiből. Ferencvárosban decemberben robbant ez a bomba, mivel Baranyi javaslatát a többi képviselő előkészítetlennek és túlárazottnak ítélte, így a hiányosságokra válaszokat vártak. Ehelyett azonban Baranyi váratlanul talált a "kivéreztetett" önkormányzat büdzséjében további egymilliárd forintot a tér rendezésére, amelyet szintén nem szavazott meg a testület hasonló okokból. A működésére pedig jellemző volt az elmúlt négy évben, hogy Baranyi Krisztina fenyegette szövetségeseit az üléseken olyanokkal, mint hogy "gondolják meg, hogyan szavaznak bizonyos napirendi pontok tárgyalásakor". A polgármester rendre elvárta, hogy az ő elképzelései valósuljanak meg, nem vette figyelembe, hogy a testület egyébként képviselőkből áll, aki közösen döntenek és érvelnek a Ferencvárost érintő kérdésekben. 

Mostanra kiderült, hogy a városvezetés és a cég – amely a közbeszerzés bonyolítását végezte – elejétől fogva tudott arról, hogy magasabb lesz az összeg, mint amit a testület eredetileg hozzárendelt a projekthez. A képviselőket viszont nem tájékoztatták akkor, amikor a kiíráson vagy a terveken még lehetett volna változtatni, hogy költségcsökkentést kezdeményezhessünk. Baranyi egyszerűen kész tények elé állította a képviselőket. A testületi ülést megelőző napokban pedig a polgármester asszony levelet írt a József Attila-lakótelepieknek, Facebook-bejegyzéseket tett közzé, és Karácsony Gergely főpolgármesterrel pózolt a helyszínen. Ez mind-mind arról szólt, hogy nyomást gyakoroljon a baloldali képviselőkre

– mondta korábban lapunknak Gyurákovics Andrea, a helyi fideszes politikus hozzátéve, hogyan fenyegette szövetségeseit Baranyi:"Most szavazás lesz, és a szavazásukat a kerületiek nem fogják elfelejteni, és emiatt nem fogják megszavazni őket (DK-MSZP) a következő ciklusra"–meséli a kormánypárti politikus, aki szerint a polgármester a Pirkadat című műsorban fenyegette meg legutóbb szövetségeseit azzal, hogy a választások után sokkal jobb koalíciót fog összeállítani…" 

Ferencvárosban semmi nem történt az elmúlt 4 évben

Baranyi úgy gondolja, hogy ő kell Ferencvárosnak - miközben polgármesteri ciklusa alatt, semmilyen látható eredményt nem tudott elérni, a kerületben nem történt semmi említésre érdemes... Sőt, a kerület fejlődésében mérföldkőnek számító tömbrehabilitációt is "leültette". Több száz bérlőt kényszerített embertelen körülmények közé ezzel. Sem cserelakás, sem megfelelő pénz. Volt eset, amikor egy épületről azt nyilatkozta, hogy nem életveszélyes, majd egy baleset kapcsán kiderült, hogy mégis... A Metropol tucatnyi rettenetes állapotban lévő bérházban járt, a lakók egyöntetűen nyilatkozták azt, hogy a polgármester sosem járt a házban, nem foglalkozik a problémájukkal, csak a toldozgatás-foldozgatás megy, felújítás helyett... Emlékezetes volt a Drégely utca 10–12. esete. Itt Baranyi Krisztina 2020-ban azt jelentette be egy kerületi tv-műsorban, hogy életveszélyes az épület, ezért az lesz a következő, amit lebontanak. Ez 2020–2021-ben lett volna esedékes. Három évvel később viszont azzal nyugtatgatta a bérlőket, hogy rémhír az életveszély, a ház biztonságos...Az például, hogy még idén kiürítik a Drégely utca 12. és a Haller utca 54. szám alatt lévő, életveszélyessé vált bérházakat, sem neki köszönhető. A Fidesz-KDNP javaslatát végül a baloldal is megszavazta, kivételt képezett Baranyi Krisztina és alpolgármestere. Gyurákovics Andrea erről így nyilatkozott: 

Az, hogy a baloldal felismerte a két épület kiürítésének fontosságát, még csak fél siker. A korábbi években ugyanis a városvezetés a határozatok több mint 50 százalékát nem valósította meg, teljes a káosz Ferencvárosban. Kérdés tehát az is, hogy a jelenlegi döntést Baranyiék végrehajtják-e, vagy ez is csak a fióknak készült. Figyelemmel fogjuk kísérni a bérlők új lakáshoz jutását, hogy végre emberi körülmények között élhessenek. Folytatjuk a küzdelmet a többi ház lakóiért is, addig folytatjuk ezt a típusú munkát, amíg teljes egészében be nem fejeződik a városrehabilitáció Ferencvárosban.

Baranyi Gegesyt is kirúgta

Baranyi Krisztina környékén annyira új szelek fújdogálnak, hogy Gegesy Ferenc korábbi polgármester is kegyvesztett lett a folyosói hírek szerint. Gegesy nevéhez fűződik a kerület nagyüzemi rehabilitációja, Ferencváros emblematikus arca. Baranyi január 1-jével azonban kirúgta, ami azért érdekes, mert idáig éveken keresztül azt hangoztatta a polgármester, hogy Gegesy örökségét viszi tovább. Úgy látszik, mégsem, hiszen helyére egy momentumos tanácsadó került…

 





 





Ezeket olvastad már?
Minden délután lefeküdt szunyókálni a családanya: szörnyű, mi történt vele

Minden délután lefeküdt szunyókálni a családanya: szörnyű, mi történt vele

Megdöbbentő hírek érkeztek az egri vasútállomáson áramütést szenvedett fiúról - videó

Megdöbbentő hírek érkeztek az egri vasútállomáson áramütést szenvedett fiúról - videó

Gyurcsány Ferenc hírt adott magáról

Gyurcsány Ferenc hírt adott magáról

Új párjával ölette meg exét a 19 éves lány

Új párjával ölette meg exét a 19 éves lány

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás