Korrupciós botrány a Lánchíd körül: így lett drágább és rosszabb a felújítás – kiderült, Karácsonyék hová tették a pénzt





Drágább lett a felújítás, de nincs benne a Váralagút és a pesti villamosalagút... A pénz egy része pedig baloldali számlagyárban tűnt el. Így újít fel Karácsony Gergely!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.24.
Módosítva: 2024.01.24.
Karácsony Gergely lánchíd botrány korrupció

5 éve kezdődött a botrány Karácsony Gergely és a Lánchíd felújítása körül.  2019-ben az akkor még Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat tendert írt ki a Lánchíd felújítására, és a nyertes az A-Híd Zrt. lett – ők azok, akik aztán később, Karácsony idején is nyertek, csak drágábban... A projekt 2019-ben 35 milliárd forintba került volna, de a legendás híd renoválása mellett azonban tartalmazta a pesti oldalon  a Széchenyi téri villamosalagút, a budai oldalon pedig a Váralagút felújítását is.

A szelfizés jól megy a Lánchídnál, de a felújítás körül botrány van... Fotó: Facebook

Karácsony Gergely 2019 őszén lett Budapest főpolgármestere, és rögtön érvénytelenítette az előző vezetés által kiírt tendert. Újabbat írt ki, amit ugyancsak A-Híd Zrt. nyert. A felújítás másfél éves csúszással 2021 márciusában kezdődött el, és annak ellenére, hogy a teljes projekt volumene jócskán lecsökkent, kimaradt belőle a budai oldalon a Váralagút, a pestin pedig a villamosalagút, a felújításra szánt összeg közel ötmilliárddal megnőtt. Az eredetileg tervezett határidő pedig éveket csúszott...

A Magyar Nemzet kérdésére Tarlós István korábbi főpolgármester hazugságnak nevezte azt az állítást, amely szerint Karácsony Gergely jelenlegi városvezető olcsóbban újíttatta volna fel a Lánchidat, mint ahogy az ő idejében tervezték. 

Ne mondják, hogy az olcsóbb a drágább. Az alagút nélküli változatot összehasonlítják az alagút-felújítást is tartalmazó változattal, ami 50 százalékkal nagyobb projekt: ez óvodás trükk

– mondta a volt főpolgármester az utódjáról.

Fotó: Szigetváry Zsolt

Hétfőn aztán robbant a hír, hogy az ATV információi szerint két év alatt 1,4 milliárd forintnyi összeg mehetett a Lánchíd kivitelezőjétől, az A-HÍD Zrt.-től a számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez. Mint ismert, a NAV vizsgálódik egy olyan ügyben, amelynek egyik érintettje az A-HÍD Zrt., a másik pedig a közelmúltban számlagyár működtetésének gyanújával őrizetbe vett Vig Mór ügyvéd, illetve az ő egyik érdekeltsége, a Sunstrike Hungary Kft.
Vig Mórt különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával fogták el december elején. Az atv.hu úgy értesült: a NAV nyomozása során többek között azt vizsgálja, hogy az A-HÍD Zrt. számlájáról 2020 novembere és 2022 júliusa között átutaltak-e 1,4 milliárd forintot a Sunstrike Hungary Kft. számlájára, illetve a kft.-től ezt követően továbbutaltak-e 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára.
A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számláról, így azok sorsa a továbbiakban követhetetlenné váltak.

Így tűnhettek el a pénzek – miközben Karácsony Gergely vígan szelfizget a Lánchídnál, a felújítás viszont sokkal silányabb és drágább lett a tervezettnél...

 





 





Ezeket olvastad már?
Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

Rémisztő alakot fotóztak a Nap felszínén az európai űrszondák

Rémisztő alakot fotóztak a Nap felszínén az európai űrszondák

A hétvégi időjárásban nem lesz köszönet: Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki

A hétvégi időjárásban nem lesz köszönet: Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás