Elnyúlik a betegsége, különös tüneteket tapasztal? Dr. Mangó Gabriella elárulja, mi áll a háttérben!





Lerántottuk a leplet a sokakat kínzó furcsa tünetekről.



Megosztás
Szerző: H. Á.
Létrehozva: 2024.03.18.
Módosítva: 2024.03.18.
Dr Mangó Gabriella antibiotikum koronavírus háziorvos fertőzés

Nem egy ember panaszkodik különös betegségre, tünetekre az elmúlt időszakban. Sokan ezeket náthának, veszélyes kórnak vagy éppen szezonális betegségnek hiszik, azonban korántsem biztos, hogy erről van szó. Erre dr. Mangó Gabriella háziorvos hívta fel a figyelmet, miután egy posztban jelezte: mostanság többen is torokfájásra, hányásra, hasmenésre, lázra vagy gyengeségre hivatkozva keresik fel orvosukat, arra szeretnének választ kapni, mi támadta meg szervezetüket.

Fotó: dr. Mangó Gabriella

„A posztom egy általános jellegű felhívás volt, mostanában ugyanis azt veszem észre a pácienseim körében, hogy egy-egy gyulladás vagy fertőzés szokatlanul magas CRP-értékeket okoz” – tudta meg a Metropol dr. Mangó Gabriella háziorvostól.

A szakember kifejtette, hogy az utóbbi 1-2 évben tapasztalt betegségek tünetei látványosan eltérnek az 5-6 éve tapasztaltaktól, ami a doktornő szerint nagy valószínűséggel, nem zárható ki, hogy a koronavírus hatása:

Akár egy vírusfertőzésnek tűnő betegségtől is alig 2-3 nap alatt olyan állapotba kerülnek a betegek, amire előtte nem volt példa. A legtöbb panasz esetében antibiotikum nélkül egyáltalán nem gyógyulnak a páciensek

– hangsúlyozta a doktornő. Mint mondta, a gond az, hogy pácienseit a koronavírus és a hozzá hasonló betegségek olyan krónikusan gyulladásos állapotban tartják, ami annyira leterheli az emberi szervezetet, hogy esetükben bármely, emellett elkapott fertőzés vagy megbetegedés sokkal súlyosabb tüneteket okoz és állapotot eredményez. Jó példa erre, hogy manapság betegei ilyenkor már sok esetben antibiotikumra szorulnak, holott ez korábban nem így volt:

A betegek nagyon gyorsan elesetté válnak és antibiotikum nélkül nem gyógyulnak. El lehet mondani, hogy a poszt-Covid- és a long Covid-tünetek és az immunrendszeri megbetegedések nagyobb kockázatot jelentenek világszerte, mint maga a Covid. Ez utóbbi vírus sajnos sejten belülivé vált, emiatt lehet az is, ha pl. valaki szívpanaszokat tapasztal és elmegy egy kardiológushoz, a leletei rendben vannak, ő mégis a fizikai teljesítőképességének súlyos romlásáról számol be.

A háziorvos szerint ugyancsak erre utal az állóképesség, a koncentrációkészség és a teljesítőkészség általános csökkenése is. Az úgynevezett „agyi köd”, a szívműködés eltérései, a terhelésre és a stresszre adott reakciók ezeknél az embereknél jóval erősebbek. „Ezt nemcsak én tapasztalom így, hanem a kollégáim is” – folytatta a háziorvos, aki a következőkre figyelmeztet:

Mindenki figyeljen oda a jelekre, senki ne várjon több napot, ha úgy érzi, hogy nincs jól, minél előbb menjen el háziorvosához, az ügyeletre vagy be a sürgősségire, hogy megfelelő orvosi segítséget kaphasson

– hangsúlyozta, hozzátéve: napjainkra mindennél fontosabbá vált az egészségesebb életmód, vagyis az elhízás kerülése, az egészséges étkezés, a rendszeres sport és a megfelelő stresszkezelés is.

A CRP (C-reaktív protein) egy májban termelt fehérje, melyet a szervezet a gyulladásos folyamatokra adott válaszként termel. A CRP szintjének mérése segít a gyulladásos folyamatok diagnosztizálásában és követésében.





 





Ezeket olvastad már?
Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Ők azok, akik gyűlölik a jó időt - és erre minden okuk meg is van

Ők azok, akik gyűlölik a jó időt - és erre minden okuk meg is van

Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás