Exkluzív: belestünk Wenckheim gróf legendás budapesti palotájába – Galéria





A Kálvin tértől pár méterre található a Wenckheim-palota, ami ma a Szabó Ervin könyvtár központi épülete. Egykor főúri élet folyt itt.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.03.03.
Módosítva: 2024.03.03.
Szabó Ervin Könyvtár kulturális Wenckheim Palota történelmi jelentőség Budapest

A Wenckheim-palota Budapest egyik legfényűzőbb épülete, amely a 19. század végén épült. Ma a Szabó Ervin Könyvtár központi épületeként áll a kultúra és a tudomány szolgálatában. A palotát Wenckheim Frigyes gróf építtette, a család alkalmankénti pesti tartózkodásainak idejére. 1942–1912 között élt a gróf, aki kora egyik legérdekes alakja volt. Apja a Radetzky-huszárok kapitányaként szolgált. 1872-ben vette el unokatestvérét, „az ország leggazdagabb árváját”, gróf Wenckheim Krisztinát, majd együtt építették fel a híres szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt. 

A gróf és felesége építtették a budapesti fényűző palotát, ahol fővárosi tartózkodása alatt lakott a család.

A grófot 1878-ban képviselővé választották, 1897-ben titkos tanácsos, 1904-ben pedig főpohárnok lett. 1886–89 között építtették a fővárosi palotát, amit fényűzően be is rendeztek, hogy amikor a család Budapesten tartózkodik, méltó körülmények között éljen. A házaspárnak hét gyermeke született. A gróf 1912-ben, 69 éves korában hunyt el, felesége 12 évvel élte túl.

A gróf és családja. / Fotó: Fügedi Richárd

A szülők halála után az örökösök 1927-ben a fővárosnak adták el az épületet. A négy évig tartó átalakítást követően 1931-ben nyitotta meg kapuit a nyilvánosság számára, mint Fővárosi Könyvtár. Már megépítésekor is a főváros legszebb főúri palotájaként tartották számon, az évek során pedig semmit nem vesztett ragyogásából. A palota történelmi jelentősége és lenyűgöző architektúrája mellett a könyvtár látogatói számára egyedülálló kulturális és oktatási élményt kínál.

Hihetetlen látvány

A Wenckheim-palota neobarokk stílusban épült, és jellegzetes díszítéseivel, ívelt ablakaival, freskóival és gazdagon díszített belső tereivel kiemelkedik a környező épületek közül. A palota története szorosan összefonódik Budapest történelmével, hiszen a város fejlődésének egyik fontos szimbólumaként szolgál. A Wenckheim család után 1931-től a főváros könyvtára.

Gyönyörű olvasóterek. / Fotó: Fügedi Richárd

Könyvtár és kulturális központ

A Wenckheim-palota ma nem csupán egy könyvtár, hanem egy kulturális központ is, ahol kiállításokat, irodalmi esteket, előadásokat és különböző kulturális rendezvényeket tartanak, amelyeknek időnként helyszíne még az Ötpacsirta Szalon. A palota olvasótermei, ahol a régi korok hangulata ötvöződik a modern könyvtári szolgáltatásokkal, különleges atmoszférát teremtenek. A központi épület több szárnyból, egy modern és két klasszikus palotából áll.

Gyönyörű olvasóterem. / Fotó: Fügedi Richárd

Különleges élmény

A látogatók a Wenckheim-palotába belépve egy másik világba csöppennek. A díszes oszlopok és a tágas olvasótermek lenyűgözik az ide érkezőket. A könyvtárban eltöltött idő nem csupán a tudás gyarapításáról szól, hanem egy történelmi korszakba való betekintést is nyújt. A palota különböző részei, mint a bölcseleti könyvek részlege (az egykori dohányzószoba) vagy a különleges gyűjtemények további érdekességeket kínálnak a látogatóknak.

Gazdagon díszített falak és mennyezet. / Fotó: Fügedi Richárd

Egyre több lesz a közösségi program

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a jövőben is fontos szerepet fog betölteni Budapest kulturális életében. A könyvtár tervei között szerepel a digitális hozzáférés bővítése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése és a közösségi programok további fejlesztése. Ennek célja, hogy a palotakönyvtár még inkább a tudomány és a művészetek találkozóhelyévé váljon.

Hihetetlen asztalosmunkák díszítik a termeket. / Fotó: Fügedi Richárd

A Wenckheim-palota a város szívében egy igazi kincs, amely nemcsak Budapest, hanem az egész ország kulturális örökségének része, ahol a múlt és a jelen találkozik, és ahol mindenki számára nyitva áll a tudás és a kultúra világa.

Pillants bele képgalériánkba:

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás