Így néz ki a megújult Sipeki-villa, a Magyar Vakok és Gyengénlátók székháza - káprázatos fotók!





Újra a régi fényében pompázik a főváros egyik ikonikus épülete, a Sipeki-villa, ami jóval több egy műemléknél, hiszen száznál is több éve ad otthont a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének. A Lechner Ödön által tervezett csodálatos építmény felújítására a kormány 3,5 milliárd forint támogatást adott.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.02.20.
Módosítva: 2024.02.20.
esélyegyenlőség Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetség Vakok Iskolája

Mintha csak egy vadonatúj palota lenne a száz évesnél is idősebb Lechner Ödön által tervezett villa, amit most 3,5 milliárd forintból újítottak fel, köszönhetően a Magyar Kormány vissza nem térítendő támogatásának - számolt be a Ripost.

MVGYOSZ
Fotó: Bánkúti Sándor

Az épület több emberöltő óta a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) a székháza. A felújított épületet február 20-án avatták fel. Az ünnepségen jelen volt többek közt  Áder János korábbi köztársasági elnök, a MVGYOSZ 2018-as centenáriumi ünnepségének fővédnöke és Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, valamint Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke.  

A sokat látott épület nemcsak küllemében és belső tereiben nyerte el a már rég megérdemelt formáját, de funkciója és használhatósága is nagy mértékben javult, ráadásul a klasszikus villa mögött egy teljesen új, önálló, többfunkciós szolgáltatóház is felépült, ahol konferenciaterem, Braille-nyomda, ügyfélszolgálat és segédeszközbolt is helyet kapott - írja a Ripost.

A csodálatos épület kívül-belül megújult. Fotó: Bánkúti Sándor

Épp ideje volt, hogy ez az építészeti csoda megújuljon és ismét a lehető legszebb legyen, hivatásának a legjobban megfeleljen, hogy kevesebb legyen benne az akadály és több a támogató segítség. Ne csak szép és barátságos, hanem célszerűbb és élhetőbb is legyen. Most alkalmasabb a feladatára, mint valaha

- fogalmazott Áder János, aki kitért arra, hogy a vak emberek is meg akarják ismerni az őket körülvevő világot, és ebben segíteni, támogatni kell őket minden lehetséges eszközzel. 

áder jános
Áder János a felújított épület minden egyes részét megtekintette Fotó: Bánkúti Sándor

Több mint 100 éve képviseli a MVGYOSZ sikeresen és eredményesen a hazai vakok és gyengénlátók büszke közösségét. A kormány és az MVGYOSZ között stratégiai együttműködés áll fenn, és a kabinet kiemelten támogatja a szövetséget, akárcsak az összes fogyatékossággal élőket képviselő nagy hazai szervezetet

- mondta Nyitrai Zsolt, aki külön kiemelte, hogy itt mindennél jobban érvényesül a "Semmit rólunk nélkülünk elv", hiszen folyamatos a párbeszédben ezekkel a szervezetekkel, igényeiket szem előtt tartják, sőt kikérik a véleményüket, és ezeket lehetőség szerint beépítik a kormányzati döntésekbe. 

Hosszú évek óta minden esztendőben 10 százalékkal emelkedik a fogyatékosügyi érdekképviseletek állami támogatása. 2010 után fontos fordulat volt annak a szemléletnek a meghonosítása, hogy aki tud és akar, az dolgozhasson Magyarországon. A megváltozott munkaképességűek körében az elmúlt évtizedben közel háromszorosára nőtt a foglalkoztatási arány

 - hangsúlyozta a miniszterelnök főtanácsadója. 

Nyitrai Zsolt és Áder János a Braille-nyomdát is megnézte, ahol éppen egy vakoknak szóló újság készült  Fotó: Bánkúti Sándor

Nagy Sándor emlékeztetett rá, hogy ez a patinás épület már túlélt világháborúkat, forradalmakat és már rendkívül rossz állapotba volt, amikor maga Áder János biztatta, hogy folyamodjon a szervezetük támogatásért, amit sikeresen elnyertek. Azonban ekkor jött a koronavírusjárvány, amit az orosz-ukrán háború, majd az energiaválság követett. Ám ilyen körülmények között is megújulhatott a székházuk.

Ezért nem tudok elég hálás lenni a kormánynak a közösségük valamennyi tagja nevében

- tette hozzá a szervezet elnöke. 

Nézd meg te is, milyen szép lett a Sipeki-villa! A képre kattintva galéria nyílik.





 

 





Ezeket olvastad már?
"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás