Jegyek, bérletek: péntektől nagy változások jönnek a közösségi közlekedésben Budapesten és vidéken – íme a részletek!





Egyrészt olcsóbbak lesznek a BKK-bérletek, másrészt nem csak BKK-bérlettel lehet majd a fővárosban utazni. Így változik a közösségi közlekedés márciustól Budapesten és az ország más pontjain.



Megosztás
Szerző: MZ/X
Létrehozva: 2024.02.29.
Módosítva: 2024.02.29.
BKK főváros bérlet közösségi közlekedés

Március 1-jétől nagy változások jönnek Budapesten és országszerte a közösségi közlekedésben – Lázár János szakminiszter ezt úgy fogalmazta meg: itt a tömegközlekedési rezsicsökkentés, több tízezer forinttal járnak jobban a családok.

Péntektől néhány jegytípus megszűnik, megint néhány pedig jóval olcsóbb lesz. A főbb változás mégsem ez, hanem a járatokon használható jegy- és bérlettípusok változása. Mutatjuk melyik bérlettel és jeggyel mely járatokon lehet közlekedni március elsejétől a fővárosi közösségi közlekedésben!

közlekedés, közösségi közlekedés
Így változik a közösségi közlekedés márciustól Budapesten Fotó: Kallus György, VG 

Mi változik március 1-jétől a közösségi közlekedésben?

Többek között egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé válik a tömegközlekedés Magyarországon, nem mellesleg pedig havonta akár több tízezer forintot is spórolhatunk a jegyeken, bérleteken. Lesznek például új 24 órás napijegyek, és változik a fővárosi agglomerációs közlekedési rend is. A legfontosabb információkról a MÁV–Volán-csoport új honlapján, az ujtarifa.hu-n és a BKK honlapján lehet tájékozódni.

Mi változik március 1-jétől a budapesti közlekedésben?

A BKK-járatokon 2024. március 1-jétől a Budapest-bérlet mellett az országbérletet és a Pest vármegyebérletet is elfogadják. A teljes árú vármegyebérlet 9450 forintba, a tanuló vármegyebérlet pedig 945 forintba kerül, ami azt jelenti, hogy Budapesten és Pest megyében mindenhol közlekedhetünk vele vonaton, Volán-buszon, metrón, HÉV-en, villamoson, trolin és BKK-buszon is, felnőttként kevesebb mint havi 10 ezer, diákként kevesebb mint ezer forintért.

A Budapest-bérlet változatlanul érvényes a főváros egész területén a BKK járatai mellett a Volánbusz (kék) környéki és (sárga) regionális autóbuszain, a MÁV-HÉV járatain, valamint minden MÁV-Start-vasútjáraton Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon is.

Csökken a BKK-bérlet ára

A teljes árú havibérlet ára 8950 forint lesz a magánszemélyeknek, illetve cégeknek egyaránt, és változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a MÁV, a Volánbusz, valamint a HÉV járatain is. A további teljes árú bérletek ára igazodik a változáshoz: az árcsökkenés érinti a félhavi, a negyedéves és az éves Budapest-bérleteket is, ezek március 1-jétől 6300 helyett 5950, 28 500 helyett 26 850 és 103 000 helyett 99 950 forintba kerülnek. A vonaljegyek ára nem változik, azokat továbbra is 450 Ft-os darabáron lehet majd megvásárolni.

Mi lesz azokkal, akik megvették a negyedéves, éves bérletet?

A BKK az előre megvásárolt negyedéves, szemeszter- vagy éves Budapest-bérletet használókat időarányosan kompenzálja. Az itt található kalkulátor segítségével lehet megnézni, hogy ki milyen kompenzációra jogosult. A teljes árú Budapest-bérletet vásárló magánszemélyek éves bérlet esetén a vásárlás és érvényesség időpontjától függően 1000, 2000 vagy 3000 forint értékben jogosultak BKK-utalványra; negyedéves bérlet vásárlása esetén 1000 forintos BKK-utalványt vehetnek át.

Milyen járatokon lesznek érvényesek a Budapest-bérletek, a vármegye és országbérletek?

A BKK 24 és 72 órás napijegyei Budapest közigazgatási határain belül a BKK járatain túl a Volán (kék) környéki buszjáratain és (sárga) regionális buszjáratain, a MÁV-HÉV járatain, valamint a MÁV-Start járatain is érvényesek lesznek. A BKK vonaljegyei, időalapú jegyei Budapest közigazgatási határain belül a BKK járatain túl a Volán (kék) környéki buszjáratain, illetve a MÁV-HÉV járatain lesznek érvényesek. A Pest vármegye24 és a Magyarország24 napijegyeket Budapest közigazgatási határán belül a Volánbusz (kék) környéki és (sárga) regionális járatain, a MÁV-HÉV járatain és minden MÁV-Start-vasútjáraton Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon fogadják el.

Melyik bérlet és jegytípussal milyen járművön lehet majd utazni 2024. március 1-jétől?

Bérlet/jegyBKK-járatokKörnyéki buszHÉVRegionális buszVasút
BKK-bérlet

BKK-napijegy

BKK-vonaljegy és időalapú jegy

x

x

Pest vármegye és országbérlet

Vármegye24 és Magyarország24 jegy

x

További változások az országos jegy- és bérletrendszerben

  • Minden 14 év alatti és 65 év feletti utas díjmentesen, minden 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat vonattal és busszal.
  • Díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést a fogyatékkal élők és tartós betegek, valamint kísérőik és az ellátottak utazási utalványával rendelkezők.
  • A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett csupán kettő marad.
  • A kedvezményes vármegye- és országbérletek változatlan feltételekkel vehetők igénybe továbbra is.
  • A költségvetési szervek és intézmények dolgozóit, így például a közalkalmazottakat, a pedagógusokat, az egészségügyi dolgozókat, a tűzoltókat stb. korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető – mindössze regisztrációhoz kötött – 50%-os kedvezmény illeti meg és „pecsételős igazolás” helyett digitális regisztráció lesz.
  • Az új Vármegye24 és Magyarország24 napijegyek 999 és 4999 Ft-ba kerülnek majd.
  • A szülők és a velük együtt utazó legalább 3 saját gyermek díjmentesen utazhat a korábbi 90%-os kedvezmény helyett.
  • Elég lesz egy bérlet már a HÉV-vonalak és a „kék Volán-buszok” teljes vonalán is.
  • Az eddigi kerékpárjegyek és bérletek helyébe az utazás hosszától függetlenül egységesen 500 Ft-ba kerülő kerékpárjegy és a 9450 Ft árú kerékpár-országbérlet lép.
  • A kutyajegy egységesen országosan 500 Ft lesz.




 





Ezeket olvastad már?
Így fúrná meg a jótékonysági sütivásárt egy vecsési lakos: a helyiek többsége egy emberként fogott össze

Így fúrná meg a jótékonysági sütivásárt egy vecsési lakos: a helyiek többsége egy emberként fogott össze

Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás