Hallottál már az országos bérletreformról? Ezeket mindenképpen tudnod kell róla!





Amit mindig is tudni akartál a bérletreformról, de nem merted megkérdezni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.18.
Módosítva: 2024.02.18.
bérlet változás jegy közlekedés előnyök

Az elmúlt évtizedek legjelentősebb bérletreformját tervezi végrehajtani a kormány idén márciustól. A Fanny magazin összegyűjtötte: kik, hogyan és mennyiért utazhatnak.

Papír alapon is elérhető az országos és a vármegyebérlet Fotó: Vasvári Tamás /  MTI

1. Búcsúzzunk a többitől!

Március elsejétől az országos és a vármegyebérleteken kívül az összes jelenlegi bérletfajta megszűnik a közösségi közlekedésben. Az árak változatlanok maradnak, a Pest megyére váltott havi bérlet ára 9450 forint, míg a havi országbérletet 18 900 forintért lehet megvásárolni.

2. Kettő helyett egyet

Jó hír, hogy március elsejétől az országos és vármegyebérleteket a BKK járatain is elfogadják. Ez kifejezetten előnyös lehet a vidéki vagy agglomerációból érkező utazók számára, mivel a városhatárt átlépve nem szükséges külön BKK jegyet vagy Budapest-bérletet vásárolniuk.

3. Városhatárt átlépve

Olcsóbb lesz a Budapest-bérlet ára, márciustól 8950 forintot kell fizetni érte, ám ez a kedvezmény csak a fővároson belüli közösségi közlekedésre érvényes. Tehát, ha csupán Budapest-bérlettel rendelkezünk, akkor a városhatárt átlépve jegyet vagy bérletet kell vásárolnunk a településhatáron belüli helyi járatokra.

4. Mindent egy napon

Ha egy hónapon belül csak néhány napon utaznánk, a bérlet helyett az új napijegy lesz számunkra a jobb választás. A Vármegye 24 a vármegyére szóló vármegyebérlet feltételei szerint használható fel 990 forintért. A Magyarország 24 pedig 4990 forintért kapható, és az országbérlettel megegyező feltételekkel vehető igénybe 24 órán belül.

a20230428_MAV_bejelentes_jegyvasarlas_varmegye_berlet_fg_fmh
Mobilon is elérhető az országos és a vármegyebérlet (Fotó: Fehér Gábor /  Fejér Megyei Hírlap)

5. Tovább bővül a kör!

Az országbérlet tulajdonosainak lehetőségük lesz kiegészítő jegyet vásárolni helyjegyköteles vonatokra, első osztályú kocsikra vagy prémium szakaszokra. Fontos megjegyezni, hogy a vármegyebérletek továbbra sem lesznek érvényesek InterCity vonatokon.

6. Tervezzük meg az utat!

Mindig arra a területre érvényes bérletet vásároljunk, amely vármegyében a kiindulási és a célállomásunk van. Ha hosszabb távolságokra, vagy legalább két megyén át utaznánk, az országbérlet lesz számunkra a jobb választás.

7. Életkortól függően

Ezentúl már nem csak Budapesten, hanem az egész országban ingyenesen utazhatnak a közösségi közlekedésben a 14 év alatti gyermekek. Emellett a 65 év felettieknek is ingyenessé teszik a tömegközlekedést Magyarországon.

8. Egyik olcsóbb, mint a másik

Az ingázók mellett a 14–25 év közöttiek is jól járnak, hiszen féláron utazhatnak majd, ha nem vesznek vármegye- vagy országbérletet, amelyeken továbbra is 90 százalékos kedvezmény lesz.

9. Mutassuk az igazolványt!

Azok a nagycsaládosok is ingyen utazhatnak, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét. Ehhez a szülőnek legalább három gyermekével együtt kell utaznia, és fel kell mutatnia a személyazonosságát és a kedvezmény igénybevételének feltételeit igazoló okmányokat.

10. Már most is ingyenes

Díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik jelenleg jelképes, 90 százalékos kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben, de már most is díjmentesen használhatják a helyi közlekedést.

11. Ha a kísérő is jönne

Nem kell menetjegyet váltania majd a fogyatékosságban szenvedő szociális otthoni gondozott, a gyógypedagógiai intézmények és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanulóknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben.

12. Regisztrálni kell cserébe

Jól járnak a közalkalmazottak is, akik eddig évi 12 alkalommal féláron utazhattak, de ezentúl korlátlan utazási lehetőségük lesz 50 százalékos árakon. A papíralapú, bélyegzőhelyes igazolás megszűnik, ezt egy elektronikus regisztráció váltja majd fel.

13. Utazás korlátlanul

Az ellátottak utazási utalványával rendelkezők korlátlan számú 50 százalékos kedvezményes utazásra, továbbá kedvezményes ország- és vármegyebérletek vásárlására válnak jogosulttá.

Kelemen Gábor
Jelentős és kedvező változás a tömegközlekedésben (Fotó: Máthé Zoltán /  MTI)

14. Pattanjunk biciklire

A kutya és kerékpár szállítási díja bármilyen útvonalon egységesen 500 forint lesz, míg a kísérő- és segítőkutyák utazása továbbra is díjmentes marad.

15. Fizetés bankkártyával!

Szeptembertől már bankkártyával is lehet fizetni az összes sárga Volánbuszon. A bankkártyás fizetés természetesen díjmentes lesz.

+1. Többe kerül a készpénz

A készpénzmentes fizetés előmozdítása érdekében nyártól további változás lép életbe: a pénztári és fedélzeti készpénzes fizetés 200 forintos adminisztrációs díjjal egészül ki, amennyiben rendelkezésre áll bankkártyás fizetési lehetőség.





 





Ezeket olvastad már?
Arcápolás otthon, fillérekből

Arcápolás otthon, fillérekből

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás