Kuruzslónak hitték, de nem adta fel és milliók életét változtatta meg ez a magyar kutató: biztos, hogy te is hallottál róla





Amikor megalkotta a ma már szinte minden háztartásban megtalálható készítményét, börtönnel fenyegették, és eljárást is indítottak ellene. Életéről és küzdelmeiről film is készült A feltaláló címmel.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.07.
szabadalom gyógyszer készítmény

104 éve született a saját magáról elnevezett csepp megalkotója

Béres József tudományos kutató, rákkutató volt, aki 1920-ban ezen a napon, vagyis február 7-én született Záhonyban. Miután lediplomázott agrármérnökként általános élettanból és agrobiokémiából Summa cum laude doktori címet is szerzett. Ezután alkotta meg legismertebb szabadalmát, Béres Csepp néven. Emellett vannak jelentős növényvédelmi és állatélettani szabadalmai, valamint kidolgozott egy olyan vizeletvizsgáló módszert is, amivel nagy biztonsággal előre jelezhető a daganatot megelőző állapot.

béres csepp
Fotó: majorstockphoto/Shutterstock

Ezt érdemes tudni a Béres Cseppről

Bére József 1972-ben alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményt. 1972 és 1986 között a küzdelem időszaka következett. Politikai és szakmai indulatok övezték a Béres Cseppet. A hatóságok börtönnel fenyegették a feltalálót, 1975-ben pedig kuruzslás vádjával bűnvádi eljárás indult ellene. Ekkor társadalmi mozgalom indult mellette, így végül 1976-ban megtörtént a készítmény szabadalmi bejelentése. 1978-ban társadalmi nyomásra a Herbária forgalmazni kezdte a Béres Cseppet, 1989-ben pedig a készítmény forgalmazására megalakult a Béres Részvénytársaság. 2000-ben végül a Béres Cseppet hivatalosan is gyógyszerré nyilvánították, amely az immunrendszer működésének, a szervezet ellenálló képességének támogatására ajánlott, valamint kiegészítő terápiaként tumoros betegségben szenvedők általános állapotának, közérzetének javítására – olvasható a Wikipédián. 

2013 szeptemberében a Béres Csepp és Béres Csepp Extra készítmények bekerültek azon kiemelt nemzeti értékek körébe, amelyek a magyarságra jellemző tulajdonságukkal, egyediségükkel, különlegességükkel és minőségükkel a magyarság csúcsteljesítményének tekinthetők és amelyeket belföldön és külföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékeként tartanak számon. A Hungarikum Bizottság döntésével a Béres Csepp lett az első gyógyszerkészítmény, amely felvételt nyert a Hungarikumok Gyűjteményébe.

32 éve írták alá a maastrichti szerződést

1992. február hetedikén írták alá az Európai Közösség (EK) tagjai azt a szerződést, amelyik hivatalos neve Szerződés az Európai Unióról. A szerződés 1993. november 1-jén lépett hatályba és az Európai Unió megalakulásához vezetett.

Ma két helyen is lehet vért adni

A Vöröskereszt várja a véradókat reggel 07.00 és este 19.00 között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.), valamint 12.00–17.30 között a Sugár Üzletközpont II. emelet én (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)

Kis eső is eshet ma

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint eleinte inkább csak fátyolfelhők lesznek az égen, majd késő délutántól vastagabb felhők érkeznek észak felől, és ekkortól kisebb eső is kialakulhat. Megerősödhet a DNy-i szél, a hőmérséklet csúcsa pedig 13 fok körül alakul majd.

Egy kis eső eshet ma Fotó: Pexels.com/Jill Burrow

Forgalomkorlátozás lesz az V. kerületben

A rendőrség tájékoztatása szerint ideiglenes forgalomkorlátozás lesz február 8-ig Budapest V. kerületében. Az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros ezen területén: tilos megállni február 8-án 18 óráig Budapest V. kerületében, a Nagy Ignác utca mindkét oldalán az Alkotmány utca és a Szalay utca között.

Rock and Roll Szabadegyetem lesz a Magyar Zene Házában

Este 7 órától Jávorszky Béla Szilárd előadását lehet megtekinteni az ország egyik legszebb épületében, ami a „folk-rock” megszületéséről szól. Az esemény további részletei itt olvashatók.

Metrókoncert lesz a Fővám téren

A Fővám téri metróállomáson található Dalos Ponton minden héten szerdán 16 és 19 óra között rendszeres metrókoncertekkel dobják fel az emberek hangulatát. Nem lesz ez másként február 7-én sem! A pontos helyszín: M4-es metró, Fővám tér metróállomás, középső szint. A koncertek díjmentesek, de a metró területére csak érvényes jeggyel vagy bérlettel lehet belépni.

Ezek is február hetedikén történtek

  • 1386 – Merénylet II. Károly magyar király ellen.
  • 1550 – III. Gyula pápává választása.
  • 1964 – A Beatles együttes első látogatása az Egyesült Államokban.
  • 1968 – Ausztriában eltörlik a halálbüntetést.
  • 1971 – A svájci nőknek megadják a választójogot.
  • 1977 – Budapesten felavatják a Semmelweis Orvostudományi Egyetem 24 emeletes épületét.
  • 1984 – A Challenger űrrepülőgép egyik pilótája, B. McCandless rakétafotel segítségével mozog a világűrben.
  • 1998 – Megkezdődik a téli olimpia Naganóban, Japánban.




 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás