Fontos határidő jár le: erre figyelmeztet az Oktatási Hivatal!





Alig pár óra marad meglépni ezt a fontos dolgot, módosítani pedig csak egyszer, áprilisban lehet majd rajta. Mutatjuk, kiknek és mit kell tenniük, hogy ne csússzanak ki a határidőből!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.21.
Módosítva: 2024.02.21.
International Tourist Guide Day templom paul mccartney idegenvezető

Február 21-én lejár a középiskolai jelentkezés határideje

2024. február 21-ig lehet jelentkezni a középfokú intézményekbe – figyelmeztet az Oktatási Hivatal. A felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait az általános iskolák töltik ki, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban továbbtanulni szándékozóknak viszont a lapokat egyénileg kell kitölteniük, méghozzá online. A kitöltött dokumentumokat – 2024. február 21-ig – a tájékoztatóban leírtak szerint kell eljuttatni a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az OH-ba. A kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására nincs lehetőség! Célszerű több intézményt, illetve tanulmányi területet megjelölni, a sorrend módosítására pedig április 8–10. között lesz majd lehetőség az eljárás későbbi szakaszában – teszik hozzá. További információk a jelentkezéssel kapcsolatban itt találhatók.

iskola, osztályterem, osztály, Pexels
Ma jár le a középiskolai jelentkezés határideje! – Fotó: Pexels

Ma van a nemzetközi anyanyelvi nap

1999-óta minden február 21-én arra emlékezünk, hogy az ENSZ ezt a napot Banglades javaslatára nemzetközi anyanyelvi nappá nyilvánította. 2000-ben ünnepelték először. A világnapot annak emlékére tartják, hogy 1952-ben Bangladesben az urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, noha a bangladesiek anyanyelve a bengáli. Február 21-én Dakkában a diákok fellázadtak az anyanyelvük elnyomása ellen, a rendőrség összetűzött a tüntetőkkel, és öt diákot megöltek.

Február 21-én van az idegenvezetők nemzetközi napja is

A hivatalos nevén International Tourist Guide Dayt 1985 óta számos országban megünneplik, oly módon, hogy az idegenvezetők saját honfitársaiknak mutatják be városukat ellenszolgáltatás nélkül, hogy azok a városuk érdekességeit jobban megismerjék – olvasható a Wikipédián.

63 éve ezen a napon lépett fel először a Beatles

1961. február 21-én először lépett a nyilvánosság elé a Beatles együttes a liverpooli Cavern Clubban. A zenészcsoport tagjai voltak: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr. A hatvanas évek elején érték el első sikereiket a liverpooli Cavern és a hamburgi Star Clubban. 1962-ben készítették első lemezüket „Love Me Do” címmel. A melodikus rockzene tipikus képviselői lettek. 1963-ban volt az első országos turnéjuk Nagy-Britanniában, majd ezt követően, augusztus 3-án tartották utolsó koncertjüket Liverpoolban, és átköltöztek Londonba.

Beatles
George Harrison, Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr és egy műsorvezető – Fotó: Getty Images

Kottanner Jánosné ellopta a Szent Koronát a visegrádi várból 

Tette mindezt 584 éve, február 21-én, Erzsébet királyné megbízásából. Helene Kottannerin Luxemburgi Erzsébet királyné komornája, és lányának, Habsburg Erzsébet magyar királyi hercegnőnek, későbbi lengyel királynénak a szárazdajkája volt. Udvarhölgyekért érkezett Kottannerné a visegrádi várba, és éjjel, gyertyafénynél nyitotta fel a lelakatolt koronás helyiséget, majd vitte el a koronát. Másnap reggel az elrejtett koronával Komáromba utazott, ahol a királyné már várta őt és zsákmányát.

103 éve született a Kisvakond megalkotója

Zdeněk Miler cseh rajzfilmkészítő és illusztrátor 1921. február 21-én született és a Kisvakond (eredeti nyelven Krtek vagy Krteček) kalandjairól szóló filmek és könyvek szerzőjeként vált ismertté Magyarországon is.

Ma csak két helyen lehet vért adni

Ennek ellenére aki teheti, mindenképp vegyen részt a Vöröskereszt szervezett véradásán, mert minden egyes véradó akár három életet is megmenthet! Február 21-én lehetőség lesz vért adni reggel 7 és 19 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.) és déltől este 6-ig a WestEnd-ben (1062 Budapest, Váci út 1–3.).

Mi történt még február 21-én?

1431 – Megkezdődik Jeanne d’Arc pere.

1711 – II. Rákóczi Ferenc elhagyja Magyarországot.

1848 – Marx Károly és Engels Frigyes kiadja a Kommunista kiáltványt.

1916 – Megkezdődik Verdunnél az I. világháború legvéresebb csatája.

1939 – Keresztes-Fischer Ferenc m.kir. belügyminiszter rendeletileg feloszlatja a hungarista Magyar Nemzeti Szocialista Pártot.

1965 – Merényletet követnek el Malcolm X afroamerikai polgárjogi aktivista ellen.

1972 – Richard Nixon látogatása a Kínai Népköztársaságban.

Ma akár eshet is

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint szerdán változóan, gyakran erősen felhős lesz az ég. Elszórtan fordul elő zápor. Élénk lesz a DNy-i szél, a csúcshőmérséklet pedig +10 fok körül várható.

Tárlatvezetés lesz a Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban

Tudtad, hogy a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom évszázadok örökségét rejti a falai között? Ezt a fantasztikus örökséget mutatják be minden szerdán 14 órától a templomban, amelyen megismerhetjük a templom nevezetességeit, az épülethez kötődő híres személyeket, felfedezhetjük az altemplomot, és gyönyörködhetünk Budapest panorámájában is. További részletek itt olvashatók.





 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás