Lánchíd-botrány: 5 kérdés, amire Karácsony Gergelynek felelnie kéne – videó





Dagad a Lánchíd körüli korrupciós botrány, egyre több a megválaszolatlan kérdés, amelyekre a főpolgármesternek hiteles választ kellene adnia.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.25.
Lánchíd botrány Karácsony Gergely

Egyre több információ lát napvilágot a Karácsony Gergely regnálásához köthető Lánchíd-botrányban. Ellenben évek óta nincs hihető magyarázat ezzel kapcsolatban több kérdésre, melyek közül most a legfontosabb:

1. Jutott-e közpénz a Lánchíd felújítása során Vig Mór cégéhez?

KARÁCSONY Gergely; FAZEKAS János
Karácsonyék másfél év csúszással láttak hozzá a híd felújításához Fotó: Szigetváry Zsolt

A napokban kirobbant Lánchíd-botrányban kezdetben 1,4 milliárd forintról volt szó, amit a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. utalt a számlagyáros ügyvéd, Vig Mór cégének. Ebből szinte azonnal 900 millió forintot vettek fel készpénzben. Az ügyben a NAV nyomoz. Vig Mórnál házkutatást tartott a NAV, és büntetőeljárás indult az ügyvéd ellen. Különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával fogták el december elején
A történtekkel kapcsolatban ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég tanácsadója az Origónak adott interjúban elmondta: elképzelhető, hogy a két fél közötti szerződésekre csak azért volt szükség, hogy legyen mire hivatkozással átutalni a pénzeket.


2. Miért lett drágább és silányabb a beruházás?

2019-ben a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat tendert írt ki a Lánchíd felújítására, amelyet az  A-Híd Zrt. nyert meg 35 milliárd forintos ajánlattal. Ebből 21,8 milliárd forintot tett ki a hídon végzett munka költsége, de tartalmazta a Váralagút és Széchenyi téri villamosalagút felújítását.

Karácsony új pályázatot íratott ki, amit szintén az A-Híd nyert, de már csak a Lánchíd felújítását tartalmazta, viszont 5 milliárd forinttal nagyobb, 26,7 milliárd forint lett a szerződött összeg a kisebb feladat elvégzésére. Karácsonyék szerint a 26,7 kisebb, mint a 21,6 milliárdos összeg. Tarlós István erre a kijelentésre úgy reagált: „Karácsony Gergelyék az alagút nélküli változatot összehasonlítják az alagút-felújítást is tartalmazó változattal, ami ötven százalékkal nagyobb projekt: ez óvodás trükk!”

3. Miért késtek másfél évet a beruházás indításával?

A halasztásnak semmilyen értelmezhető műszaki oka nem volt

A munka másfél éves csúszással, 2021 márciusában kezdődött, és már nem tartalmazta a Széchenyi téri villamosalagút és a Váralagút renoválását. Karácsonyék felrúgták az előző városvezetés által kiírt pályázati eljárást, és hónapokon át semmit nem tettek.  Tarlós István érthetetlennek nevezte, miért kellett másfél évig várni a Lánchíd felújításának megkezdésével, hiszen a halasztásnak semmilyen értelmezhető indoka nem volt: műszakilag is tökéletesen előkészített, elfogadott projekt állt rendelkezésre 2019 őszén. A főpolgármester előbb megpróbált alacsonyabb árat elérni a kivitelezőknél, ám ez a szándéka kudarcba fulladt, ami azzal járt, hogy az idő elteltével a korábban kiírt tender érvénytelenné vált.

4. Mit keresett az A-Híd Zrt. rendezvényén Tüttő Kata főpolgármester-helyettes?

Karácsony helyettese, Tüttő Kata az A-Híd exkluzív rendezvényén volt vendég

Lapinformációk szerint Karácsonyék a Lánchíd felújításával megbízott vállalatnak szokatlanul nagy összegű előleget, közel ötmilliárd forintot fizettek. Különös egybeesés, hogy éppen ekkora összeggel volt magasabb az A-Híd Zrt. nyertes ajánlata, mint amivel Tarlós István hivatali ideje alatt pályáztak. Az is figyelemre méltó, hogy az MSZP-s Tüttő Kata alig két héttel azután, hogy elfoglalta főpolgármester-helyettesi posztját, az A-Híd exkluzív rendezvényén volt vendég. Magánvállalatok nem véletlenül szoktak meghívni politikusokat a rendezvényeikre. A Magyar Nemzet forrásai szerint az exkluzív rendezvény óta Tüttő Kata többször is egyeztethetett az A-Híd képviselőivel.

5. Miért nem állít fel vizsgálóbizottságot Karácsony az ügy tisztázására?

Két év alatt, 2020 novembere és 2022 júliusa között a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott jogász Sunstrike Kft.-jének. Ezek után Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje az ATV-ben arra szólította fel Karácsony Gergelyt és a Fővárosi Közgyűlést, hogy azonnal állítsanak fel vizsgálóbizottságot az ügyben. A Fidesz támogatja a bizottság felállítását.

Brenner úgy fogalmazott: „Én azt gondolom, hogy amikor már házkutatások vannak […], sokkal egyszerűbb lenne mind a budapesti polgároknak, mind a magyar polgároknak eldönteni azt, hogy itt ki a politikai felelős, ha erre van egy vizsgálóbizottság.” A Magyar Nemzetnek Brenner azt is elmondta, hogy a bizottság ugyancsak vizsgálná Karácsony Gergely adománygyűjtő ládikáinak ügyét, valamint a rejtélyes visszalépését is Márki-Zay Péter javára a 2021-es baloldali előválasztáson. A vizsgálóbizottság felállítására tett javaslatra Karácsony Gergely az ATV-ben azt mondta „ez egy marhaság”, és visszautasította a vizsgálóbizottság felállítására tett javaslatot.


 





 





Ezeket olvastad már?
„A hegy felrobbant. Sziklaeső esett” – megszólalt a pokoli vulkánkitörés túlélője

„A hegy felrobbant. Sziklaeső esett” – megszólalt a pokoli vulkánkitörés túlélője

Szentkirályi Alexandra: Ha én leszek a főpolgármester tiszta, rendezett és közlekedési káosztól mentes várost csinálok Budapestből!

Szentkirályi Alexandra: Ha én leszek a főpolgármester tiszta, rendezett és közlekedési káosztól mentes várost csinálok Budapestből!

Rohantak a mentők: 80 embert kellett kórházba szállítani az esküvőről

Rohantak a mentők: 80 embert kellett kórházba szállítani az esküvőről

Szentkirályi Alexandra 15 ezer fővárosi dolgozó problémáját oldotta meg Karácsony helyett

Szentkirályi Alexandra 15 ezer fővárosi dolgozó problémáját oldotta meg Karácsony helyett

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás