Káosz Németországban: blokkolt kikötők, folytatódó tüntetések, sztrájkok országszerte





Folytatódnak a gazdatüntetések Németországban, közlekedési sztrájkok lesznek országszerte, több kórházban leáll a munka.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.01.30.
Módosítva: 2024.01.31.
sztrájk nyomás tüntetés Németország

A hatalmas gazdatüntetések, a mozdonyvezetők sztrájkja után pénteken figyelmeztető sztrájk bénítja meg Berlin közlekedését. Sok egyetemi kórházban pedig csak korlátozott ellátásra lehet számítani. Az orvosok egy napra leállítják a munkát, hogy növeljék a nyomást a kollektív szerződésekről szóló, holtpontra jutott kollektív tárgyalásokon – számol be a legfrissebb fejleményekről a Ripost

farmers and truckers protest in Berlin
A német gazdák legutóbb Hamburgban tiltakoztak a kormány gazdaságpolitikája ellen. / Fotó: Middle East Images via AFP

Fontos jelzés a kormány számára

A gazdák a hétfői megmozdulás után kedd reggel is blokkolták a hamburgi kikötőhöz vezető utakat.  

Számos gazda maradt a helyszínen, és nem vitték el a traktorokat. A rendőrség a gyülekezési jog megsértése és kényszerítés gyanúja miatt nyomoz ellenük. Más régiókban is voltak tüntetések az „adó- és bürokráciaőrület ellen”.  Hannah Timmermann hamburg-sülldorfi farmer a tüntetők követeléseiről az NDR 90.3-nak azt mondta: „A túlzott bürokráciát fel kell számolni.” Emellett fenn kell tartani a mezőgazdasági gázolaj adótámogatását. A németországi családi gazdálkodók érdekvédelmi szervezete, a Free Farmers keddi közleményében a hamburgi kikötő legfontosabb bekötőútjainak blokádját 

»bátor jelzésnek« nevezte a kormány számára.

„A legnagyobb tiszteletem a kollégáim iránt, akik ezzel a tiltakozással megmutatták, mennyire sérülékeny a távoli országokból érkező mezőgazdasági import” – mondta Peter Guhl, a szövetség szóvivője.

A vasút elindult, a városi közlekedés leáll

GDL strike on the railroads - Münster
A vasút után most 80 városban áll le pénteken a tömegközlekedés. / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Hétfőn hajnali 2 óra körül véget ért a leghosszabb figyelmeztető sztrájk a német mozdonyvezetők szakszervezete és a Deutsche Bahn között. 136 órányi leállás után elindult a vonatközlekedés. Március 3-ig nem hirdethetnek újabb sztrájkot.  Most a legnagyobb németországi önkormányzati tömegközlekedési vállalat, a berlini BVG utasait is sztrájk miatti leállás fenyegeti a berlini metrókon, buszokon és villamosokon. A ver.di szakszervezet pénteken figyelmeztető sztrájkot kezdeményez szinte minden szövetségi államban és mintegy 80 városban – írja a Berliner Zeitung. „Mivel a tárgyalások már minden szövetségi államban lezajlottak, és nem jártak semmilyen eredménnyel, itt az ideje, hogy nagyobb nyomást gyakoroljunk a munkaadókra” – mondta Christine Behle, a ver.di szövetségi elnökhelyettese. Az utasokra ismét jelentős korlátozások várnak, különösen a csúcsforgalomban. A buszoknak, metróknak és villamosoknak többnyire egész nap a telephelyeken kell tartózkodniuk.

Halasztják a nem sürgős műtéteket

Kedden sok egyetemi kórházban csak korlátozott ellátásra számíthattak a betegek Németországban. 

mentő, beteg, kórház, elsősegély
Fotó: Unsplash.com (Képünk illusztráció)

Az orvosok egy napra leállították a munkát, hogy növeljék a nyomást a holtpontra jutott bértárgyalásokon. A Marburger Bund szakszervezet figyelmeztető sztrájkra szólította fel a 23 állami egyetemi kórház több mint 20 ezer orvosát. Tájékoztatásuk szerint a szakszervezet 12,5 százalékkal több fizetést és jobb munkakörülményeket követel az orvosoknak. Az orvosok alapfizetése az egyetemi klinikákon alacsonyabb, mint az önkormányzati kórházakban – mondta Hans Martin Wollenberg, az Alsó-Szászországi Marburg Szövetség elnöke a Tagesschaunak. Az egyetemi kórházaknak sürgősen növelniük kell vonzerejüket, hogy minél több orvos akarjon újra ott dolgozni. Jelenleg ezekben az intézményekben a hosszabb munkaidőben dolgozó orvosok alapbére 200-600 euróval alacsonyabb az önkormányzati kórházakban foglalkoztatott kollégáikénál. 





 





Ezeket olvastad már?
Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA 1-es, aki leérettségizik

„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA 1-es, aki leérettségizik

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás