Így nézett ki a világ első sakkozógépe, ami egy magyar ember nevéhez fűződik





Az első sakkozógépet, vagy ahogy akkoriban hívták, a Törököt egy olyan feltaláló építette, aki nyolc nyelven beszélt és többek között a Budai Várszínházat is ő tervezte.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.23.
Módosítva: 2024.01.23.
Pozsony sakkozógép Győr

Kempelen Farkas tudós, feltaláló, a sakkozógép megépítője 290 éve, 1734-ben ezen a napon, vagyis január 23-án született Pozsonyban. Ő volt a XVIII. század egyik legjelentősebb magyar tudósa és feltalálója. Nyolc nyelven írt, beszélt, németre fordította Mária Terézia törvénykönyvét, épített beszédutánzó gépet és ő tervezte a Budai Várszínház épületét. Farkas a tanulmányait szülővárosában Pozsonyban, majd Győrben, Bécsben és Rómában végezte. Filozófiát, jogot tanult, a rézmetszést gyakorolta, de a matematika és a fizika is érdekelte. Később elsőként a világon beszélőgépeket szerkesztett, amik a belenyomott levegőt az emberi hanghoz hasonló levegőrezgésekké alakították át. Tanulmánya az emberi beszédről a modern fonetikai kutatások megalapozója.

Egy másik találmánya volt a gőzkondenzátorral tervezett gőzgép, Buda vízellátásának javítására vízemelőt tervezett, megszerkesztette a gőzturbina ősét és 1788-ban benyújtotta találmányát II. József császárhoz. Ötvösként, költőként, íróként, és építészként is tevékenykedett, de a pozsonyi várban a vízvezetékrendszert is ő építette ki, és a schönbrunni szökőkutak is az ő alkotásai. Emellett 1772-ben írógépet készített Paradis Teréz, a vak bécsi zongoraművésznő részére, illetve egy mozgatható betegágyat a himlőben megbetegedett Mária Teréziának.

Leghíresebb találmánya a sakkozógép, melyet 1769-ben készített. A Török néven híressé vált gépben ugyan egy ember is el volt rejtve, de ez a találmány újszerűségéből keveset von le, hiszen az ember nem volt a közönség számára látható, hanem rafináltan elhelyezett tükrök és rések segítségével belülről tájékozódott. Így nézett ki a híres sakkozógép:

Eladták I. Károly angol királyt

1647. január 23-án eladták a parlamentnek I. Károly angol királyt, méghozzá 400 000 fontért. Archibald Campbell, Marquess of Argyll skót nemes, a presbiteriánusok vezetője volt az eladó.

Ezen a napon született az ember, aki 155 utassal landolt egy folyón

Chesley „Sully” Sullenberger amerikai vadászpilóta, repülőgép kapitány ma ünnepli 73. születésnapját. A pilóta arról lett világhírű, hogy 2009. január 15-én a US Airways Flight 1549 járata, egy Airbus A320 repülőgép nem sokkal a felszállás után madárrajjal ütközött, és repülésképtelenné vált. Sully úgy döntött, hogy vészleszállást hajt végre és sikeresen letette a gépet a Hudson folyóra. Senki nem sérült meg, mind a 155 utas megmenekült.

Tom Hanks, Sully
Tom Hanks főszereplésével meg is filmesítették az esetet Fotó: Ga Fullner/Shutterstock

10 éve hunyt el Várady Béla

Várady Béla, labdarúgó, edző, ma 10 éve, 2014. január 23-án hunyt el. Várady a Vasas válogatott labdarúgója volt, 1977-ben pedig az európai Ezüstcipő nyertese. Híres volt hatalmas erejű lövéseiről. A Vasas szurkolói rigmust is faragtak róla: „Béla, Béla, Béluska, úgy lő mint a géppuska…”.

19 éve indult a Jóban Rosszban

2005-ben ezen a napon vette kezdetét a TV2 Jóban Rosszban című magyar filmsorozata. Abban az évben január 23-a vasárnapra esett. Az első részt este 20.00-kor sugározták, és 50 perces volt. A sorozat 17 főszereplővel indult, a történet pedig a Csillagvirág Klinika megnyitásával.

Továbbra is hideg lesz az idő

Változóan felhős időre van kilátás kedden. Elvétve fordulhat elő szitálás, vagy hószállingózás, a hőmérséklet pedig az ország nagyrészén +1, +7 fok köré enyhülhet, viszont megélénkül a változó irányú szél. A köpönyeg.hu előrejelzése szerint a fővárosban –3 fok lesz éjszaka, és csak 1 fokig emelkedik a hőmérséklet. A szél nem lesz erős.

Nyílt nap lesz az ELTE-n

Minden szülőt, jövőbeli hallgatót, pedagógust tárt karokkal várnak az ELTE Társadalomtudományi Karán a mai nyílt napon. A résztvevők megismerkedhetnek és beszélgethetnek az ELTE TáTK hallgatóival, oktatóival és az alapszakok vezetőivel és többek között a hallgatói sportélettel kapcsolatos kérdésekre is választ kaphatnak. Ugyanitt kreatív foglalkozásokon is kipróbálhatja magát bárki. Mintaórák, előadások és szülői értekezlet is lesz 10–13.45-ig a konferencia és harmónia termekben. Az előadók, címek és más részletek itt találhatók.

Ma van Kaposvár napja

Magyarországon 1749 óta január 23-án Kaposvár városát, Somogy megye székhelyét ünnepeljük. A várost még Szent István király idejében alapították, a település neve először egy 1009-es alapítólevélben szerepelt. Sokan a virágok városának becézik a Dunántúl egyik legfontosabb gazdasági, kulturális, oktatási és sportközpontját.





 





Ezeket olvastad már?
Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Kitálalt a korábbi űrhajós: sokkoló dolgokat mondott az idegenekről

Kitálalt a korábbi űrhajós: sokkoló dolgokat mondott az idegenekről

Meghozták a fájó döntést a kis Maddie szülei: azonnal elhagyták a várost

Meghozták a fájó döntést a kis Maddie szülei: azonnal elhagyták a várost

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás