17 éve mutatták be az első almás telefont, ledöbbensz, hány megapixeles volt a kamerája





Steve Jobs egy konferencián mutatta be az azóta kultikussá vált és 15. generációjánál tartó készüléket. A telefon 2 megapixeles kamerával és saját operációs rendszerrel debütált.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.09.
Módosítva: 2024.01.09.
IPhone Primissima táncház

2007-ben ezen a napon mutatták be az első iPhone-t

Steve Jobs az első iPhone fejlesztésébe 2004-ben kezdett bele egy 1000 alkalmazottból álló csapattal. A Project Purple (lila terv) nagyjából 150 millió amerikai dollárt emésztett fel 30 hónap alatt. Jobs végül 2007. január 9-én mutatta be az első iPhone-t a Macworld kiállításon, a San Franciscóban található Moscone Centerben. Az első készülékek még ebben az évben, június 29-én találtak gazdára, ottani idő szerint délután 18:00-kor. Vásárlók százai álltak hosszú sorokban az üzletek előtt szerte az országban. Európában 2007 novemberében lehetett kapni iPhone-t – írja a Wikipedia.

iPhone, telefon, mobiltelefon, okostelefon, Pixabay
Minden iPhone-generációból 8 modell készül – Fotó: Pixabay

Az IBM is ekkor kezdett el megalakulni

Dr. Herman Hollerith 1889. január 9-én szabadalmaztatott egy elektromágneses számlálószerkezetet, ami a lyukkártyás népszámlálás adatait segítette feldolgozni – 1 kártya 1 ember adatait tartalmazta. Céget alapított, ami a későbbiekben a IBM (International Business Machines Corporation) néven vált ismertté.

Már kaphatók az új állampapírok

Új lakossági állampapírokat vásárolhatnak a befektetők. A Fix MÁP 7 százalékos kamatot fizet majd, az új BMÁP kamatbónusza pedig magasabb lesz a réginél: 2,5 százalék lesz a futamidő két utolsó évében. Január 9-től indul az állampapírok forgalmazása. Az Egyéves Magyar Állampapír kamata viszont csökkent: 8 helyett 6,5 százalékra.

103 éves lett a világ legidősebb olimpiai bajnoka

Keleti Ágnes tornásznő, aki összesen 10 olimpiai érmet szerzett, 103 éve, január 9-én született. Ő a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, akit 2004-ben a Nemzet Sportolójává is megválasztottak. 1940-ben nyerte első magyar bajnoki érmét. 46 alkalommal nyert magyar bajnokságot, hétszeres csapatbajnok. Közvetlenül az ’56-os olimpia után Ausztráliában, majd 1957-ben Izraelben telepedett le, ahol főiskolai tanár és edző volt. Izraelben megteremtette az izraeli tornasportot.

Keleti Ágnes tornász
103. születésnapját ünnepli Keleti Ágnes – Fotó: Balogh László / Nemzeti Sport

Nagyon hideg lesz ma

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint a mai napon 1 foknál sehol nem lesz melegebb, a minimumok pedig –6 és –10 fok között alakulnak. Kevés felhőre, többórás napsütésre van kilátás. Hószállingózás bárhol előfordulhat. Zord lesz a reggel, több helyen csökken –10 fok köré a hőmérséklet. Nappal is kemény téli idő lesz –6 és 0 fok közötti maximumokkal. Budapesten emellett 16 km/h-s szélre is számítani kell.

Szentmise lesz a Nagyboldogasszony-templomban

Az Elváltak és egyedül maradtak közösségének első újévi szentmiséje és találkozója 2024. január 9-én, délután 17:00 órakor kezdődik a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, majd a közösség tagjai közös beszélgetésen vesznek részt a Szent Kinga Közösségi Otthonban. További részletek az eseménnyel kapcsolatban itt olvashatók.

Gyermektáncház is lesz a Fővárosi Művelődési Házban

A Kossuth- és Prima Primissima díjas Muzsikás együttes tradicionális táncháza magyar néptáncok, népdalok, mondókák tanításával várja a kisgyerekes családokat. A táncház ideje alatt kézműves foglalkozással várjuk a gyerekeket. A részvételi díj 500 Ft/fő, de 2 éven aluli gyerekeknek ingyenes, a nagycsaládosoknak pedig van kedvezményes jegy is. További részletek itt olvashatók.





 





Ezeket olvastad már?
10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás