Koltai Lajos csillaga is felkerült az Egri Csillagok Sétányra - videó





Újabb csillaggal gazdagodott pénteken az Egri Csillagok Sétánya.



Megosztás
Szerző: sv
Létrehozva: 2023.05.27.
Eger Koltai Lajos Egri Csillag

Leleplezték péntek délután az Egri Csillagok Sétányának legújabb, kilencedik díszkövét. Az Eger Sikeréért Egyesület művészet kategóriában Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művésznek ítélte meg az elismerést - írja az EgriHírek.hu.

2017-ben Koltai Lajos és Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója együtt adták át Ennio Morricone Oscar-díjas zeneszerző állami kitüntetését

Az Egri csillagok sétányának alapításával mindazok előtt kívánnak tisztelegni, akik munkásságukkal, életművükkel hozzájárultak a város fejlődéséhez és hírnevének öregbítéséhez. Az Egri csillagok sétánya mára már országosan is ismert turisztikai látványossággá vált – fogalmazott az egyesület elnöke, Forgó János az avatóünnepsége.

Koltai Lajos művészet kategóriában kapott csillagot. Eddig ebben a kategóriában Kovács Katit, Törőcsik Marit és Toltai Terit ismerték el vele.

Egyesületünk elnöksége egyhangúlag hozta meg döntését, hogy 2023-ban művész kategóriában Koltai Lajos kapott csillagot, aki számos ponton kapcsolódik Egerhez, én most ebből kettőt emelnék ki. 2017 óta tagja az Eger sikerét egyesületnek, és 2019 óta díszpolgára is városunknak

-emelte ki Forgó János. A sétányon elsőként Kovács Kati énekesnő nevével fémjelzett csillagot avatták, aztán Biros Péter, Madaras Norbert, Pócsik Dénes és Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázókat díjazták. Később Törőcsik Mari a Nemzet Színésze, dr. Ringelhann György, Eger első szabadon választott polgármestere kapott csillagot. A tavalyi évben elsőként Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, majd Sike András egri születésű olimpiai bajnok neve került a díszkövekre. Tavaly a Széchenyi-díjas Dr. Bitskey István akadémikust és Kopcsik Lajost ismerték el vele.

 

Koltai Lajos az átadón örömét fejezte ki a díj iránt és felidézte mestere, Illés Györgyhöz és Egerhez kapcsolódó emlékeit.

Hogy én kapom mindenképpen egy meglepetés és az is hogy, mindenki azt mondja egyértelmű döntés volt. Boldog vagyok, hogy itt lehetek

-fogalmazott Koltai Lajos.

Az avatóünnepségen Koltai Lajos arról is szólt, hogy szeret Egerben lenni, sokat álmodoztak, többek között a várba tervezett különleges üveg és fény katedrálisról, amely segítségével bármely napszakot jellemző fények közt lett volna megtekinthető a város.

 

1946. április 2-án született Budapesten. 1965-ben került a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakára, ahol Illés György tanítványa volt. 1970-ben az Agitátorok című filmmel diplomázott. 1970 óta a Mafilmnél dolgozik. Kezdetben dokumentumfilmeket készített, később 3 játékfilmben mestere, tanára kameramanja volt. Az 1970-es évek magyar operatőri művészetének egyik meghatározó alakja. Az 1980-as évektől sokat dolgozott az USA-ban, számos amerikai filmet fényképezett, tagja az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémiának és az Amerikai Operatőrök Egyesületének. 1999-ben az olasz filmek legjobb operatőrének járó Donatello-díjat kapott. Ugyanebben az évben neki ítélték az Európai Filmdíj “legjobb operatőr” kategóriadíjat is. Az Oscar-díjas Mephisto (1981) operatőre. 2002-ben megkapta a Magyar Művészetért-díjat, 2010-ben pedig Prima Primissima díjas lett. 2012-ben Budapest díszpolgárává avatták. 2021 szeptemberétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára. Koltai Lajos 2019-ben lett Eger díszpolgára, tevékenyen hozzájárult a város Európa Kulturális Fővárosa címért folyó projektjéhez. Több, mint 70 film és 70 év áll mögötte. Az egri származású Illés Györgyhöz való kötődése tette számára városunkat második otthonává és vállalt egyre több feladatot, valamint közszereplést Eger népszerűsítéséért.” 

 









Top hírek







Hírlevél-feliratkozás