„Egy magas sarkú és egy rúd nem vesz el a sportteljesítményünkből” – Újpesten nyitott rúdtáncstúdiót a háromszoros világbajnok Detti és nővére





Sok a tévhit a rúdtánccal és a rúdfitnesszel kapcsolatban: ezeket hivatott ledönteni a háromszoros világbajnok rúdtáncos, Floch Detti és nővére, akik a nemzetközi sikerek után Újpesten nyitottak táncstúdiót. Detti vallja: a rúdtánc összeköti a nőket, mert mindenkinek szól kortól és testalkattól függetlenül.



Megosztás
Szerző: Kis Dalma Róza
Létrehozva: 2023.12.03.
Módosítva: 2023.12.03.
világbajnoki cím siker Újpesten rúdtánc testvér

Floch Bernadett még egészen kicsiként szeretett bele a rúdtáncba, egy YouTube-videónak köszönhetően, amin egy táncos a levegőben lépked, a rúd segítségével. Ekkor döntött úgy, hogy 10 éves versenyzői szinkronúszói múlttal a vizet hátrahagyva a földön, vagyis inkább a levegőben próbálja ki magát. Detti mára három világbajnoki címet tudhat magáénak, 2020-ban pedig nővérével megnyitotta Újpest első rúdtáncstúdióját. A sikeres vállalkozás mára kinőtte magát: Dunakeszin, a 16. kerületben, Újpesten pedig két helyen is várják a lányokat, hogy a gravitációval dacolva legyőzzék a lehetetlent.

Detti egészen kicsiként szeretett bele a rúdtáncba, mára pedig háromszoros világbajnok / Fotó: Szilvásy Tibor

„Itt meghazudtoljuk a gravitációt és leküzdjük a lehetetlent”

Detti vallja, hogy bár sok a tévhit és a félreértés a rúdtánccal kapcsolatban, valójában ez is egy ugyanolyan sport, mint a latin tánc, ami bár erotikától fűtött, valódi sport.

Talán a ruhánk miatt értik félre a legtöbben. Azt viszont fontos látni, hogy itt a rövid topnak és a rövidnadrágnak funkciója van, ugyanis a bőrünk tapadása tart meg minket a rúdon. Ettől függetlenül ugyanolyan sport, amivel hihetetlen izmokat lehet építeni és fejleszti a hajlékonyságot is

– kezdett bele Detti, akinek nagy álma volt, hogy Újpesten nyissa meg a stúdióját, hiszen mindig is Újpesten éltek és mozogtak a legtöbbet.

„Nagy öröm látni, amikor a tanítványaim, akik nem hitték el, hogy valaha fejjel lefelé fognak lógni a rúdon, megtapasztalják, hogy nekik is megy. Vallom, hogy eddig a szintig mindenki el tud jutni, függetlenül attól, hogy mennyire sportos, hány éves vagy épp milyen a testalkata” – mesélt a fiatal edző, aki 14 évesen kezdte el a sportot, 2013-ban pedig már Magyarország első junior korosztályú világbajnoka lett a sportágban. Ezt a címet ’14-ben megvédte, majd 2019-ben már a felnőttmezőnyben is az élre tört, szintén világbajnoki címet szerezve.

Dettit mindenben támogatja és szakmailag is segíti testvére, Vixi  / Fotó: Szilvásy Tibor

Testvér, munkatárs és a kreatív tervező

Dettit mindenben támogatja testvére, Vixi, aki a szinkronúszás után a rúdtáncban is együtt sportol testvérével. A bajnokságokon és versenyeken Vixi találta ki a műsor kreatív részét, és hogy hogyan lehet elmesélni egy történetet a színpadon, Detti pedig mindezt megvalósította és rudas elemekkel tarkította.

A testvérem mindenben segít, ki tudja élni a kreativitását a sportban, és rengeteg közös ötletünk született, amit meg akartunk valósítani. Így jött a PoleCenter Újpest ötlete is, amit ketten üzemeltetünk. Nehéz volt a kezdés, mert épp a Covid-járvány első hulláma tombolt, így többet voltunk zárva, mint nyitva, de ma már minden stúdiónkban napi 30-40 fő táncol és sportol

– mesélt sikereikről Detti, aki úgy tapasztalja, hogy náluk kikapcsolódnak és feltöltődnek a lányok, egyben pedig mozognak is, és napról napra ügyesebbek.

„Három hete épp Torinóból jöttem haza az egyik 10 éves versenyzőmmel, aki egy nemzetközi versenyen 2. helyezést ért el. Nagyon büszke vagyok rájuk, a nyári táborainkra, házi bajnokságainkra és trénereinkre is” – részletezte az edző, aki már 6-7 éves kortól várja a táncosokat, felső korhatár nélkül.

Detti hisz abban, hogy a kitartása, a rengeteg edzés és a sport iráni szeretete vezette őt el idáig / Fotó: Szilvásy Tibor

A sportágnak van már több mint 70 éves világbajnoka is, és a mi egyik trénerünk is 50+-os. Ez a sport nem korhoz kötött, csak el kell egyszer kezdeni, és akkor azt fogja érezni az ember, hogy miért nem jött korábban. Itt nem kell tudni semmit, el kell jönni és majd mi mindent megtanítunk

– üzent Detti azoknak, akik még bizonytalanok, hogy belevágjanak-e az egyik leglátványosabb sportágba. Hiszen ahogy a mottója is szól: „Minden álom egy lépéssel kezdődik”.





 





Ezeket olvastad már?
Erre senki nem készült: az egész országra riasztást adtak ki mára

Erre senki nem készült: az egész országra riasztást adtak ki mára

"Állj neki újra tanítani, k***va" - két tanárát is bántalmazta a 17 éves fiú

"Állj neki újra tanítani, k***va" - két tanárát is bántalmazta a 17 éves fiú

Korrupció és trükközés: Karácsony rekordot döntött, számtalan nyomozás folyik fővárosi ügyekben

Korrupció és trükközés: Karácsony rekordot döntött, számtalan nyomozás folyik fővárosi ügyekben

Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás