Te tudod, ki találta fel a léghajót? Természetesen egy magyar!





A nemzetközi polgári repülés napja alkalmából a kormányozható léghajó feltalálójára emlékezünk, aki 173 éve ezen a napon született. A találmánya annyira jól sikerült, hogy maga Zeppelin vette meg...



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.07.
Módosítva: 2023.12.07.
léghajó Kék Üveggolyó polgári repülés

Ma van a nemzetközi polgári repülés napja

Az ICAO (International Civil Aviation Organization), a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet Közgyűlése 1992. december 7-én nyilvánította ezt a napot a polgári repülés napjává. A céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a nemzetközi polgári repülés fontosságára az országok társadalmi és gazdasági fejlődésében.

léghajó
A találmány annyira jól sikerült, hogy Zeppelin megvette – Fotó: Nemzeti Sport

December 7-én született a léghajó feltalálója is

1850-ben Keszthelyen látta meg a napvilágot Schwarz Dávid, a merev szerkezetű, könnyűfémből készült, kormányozható léghajó feltalálója. Találmányát halála után az özvegyétől vásárolta meg Zeppelin gróf, aki ezen léghajók révén vált világszerte ismertté. Schwarz egy fafeldolgozó üzem tulajdonosa volt, és csak 40 éves korában kezdett a repüléssel foglalkozni. Léghajóját nem az addigi próbálkozásoknak megfelelően, impregnált ballonszövetből, hanem ellenállóbb anyagból, fémből akarta felépíteni. Mivel a bécsi hadügyminisztériumtól nem kapott támogatást, Oroszországba ment, és két évig Pétervárott dolgozott tervein. A Schwarz-féle léghajó 47,5 méter hosszú, 13,5 méter átmérőjű, két végén kúpos, henger alakú test volt, amelyet 0,2 mm vastag alumíniumlapokkal borított rácsszerkezetű váz alkotott – olvasható a Magyar Szabadalmi Hivatal feljegyzéseiben.

Japán ezen a napon támadta meg Pearl Harbort

82 éve, december 7-én támadta meg Japán a Hawaii-szigeteken lévő amerikai támaszpontot. A légitámadás következtében két és fél ezer ember halt meg és sok hajó megsemmisült. Ennek hatására az Amerikai Egyesült Államok belépett a II. világháborúba.

51 éves az első Földről készült fotó

1972-ben készült el az első ember által készített, úgynevezett Blue Marble (Kék Üveggolyó) fénykép. Ez volt az első fotó, amit ember készített a teljes Földről, előtte 1968 decemberében készült az első kép a Földről az űrből, a Felkelő Föld című fotó. A Kék Üveggolyót az Apollo–17 legénysége készítette útban a Hold felé, ez volt az Apollo-program utolsó repülése. Az űrhajósoknak nem volt feladatuk a fotózás, lényegében titokban csinálták, és csak később derült ki, hogy létezik a kép.

Föld
51 éves az első Földről készített fotó – Fotó: Pixabay (a kép illusztráció)

Négy helyen várják a véradókat Budapesten

Az ország több pontján, így a fővárosban is több helyen várják a véradókat. Reggel 7-től este 7-ig a Közép-magyarországi RVK Intézetben, dél és 17:30 között a Sugár Üzletközpont II. emeletén, egy és este 6 között az Arena Mall Bevásárlóközpontban, illetve reggel 08:30 és 15:00 óra között az Agórában (1138 Budapest, Váci út 116.).

Esős idő lesz

A Nyugat-Dunántúlon felszakadozik a felhőzet, máshol azonban marad a borongós idő a köpönyeg.hu előrejelzése szerint. További, de már gyengülő eső, szitálás valószínű az ország több pontján, a hegyekben pedig hó is lehet. A fővárosban 3 fok várható, a csapadék mennyisége pedig 2 mm körül lesz majd.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás