RETRO RÁDIÓ

Emlékszel még Bélára, mindenki kedvenc magyar sztárkutyájára? Megható összefogás az emlékéért

Több évtizeddel a halála után most végre úgy tűnik, elkészülhet Baja város kutyájának emlékműve. A sokak által imádott magyar vizslához számos történet kapcsolódik, egyszer a bajaiak még a haláltól is megmentették a négylábút.Megosztás
Szerző: Kurkstein J.
Létrehozva: 2023.12.05.
Módosítva: 2023.12.05.
baja szobor Béla magyar vizsla kutya

Filmbe illő történet Béla kutyáé, aki egy utcára tett ebből vált egy olyan kedvencé, akinek egy városnyi ember volt a gazdája. Bár 1999-ben Béla elpusztult, legendája, történetei és az őt körülvevő miliő máig nem veszett el a halászléről is ismert településen, sőt úgy tűnik, végre megvalósulhat sokak álma, és szobrot kaphat végre a korábbi városi eb. 

A vizsláról egy város gondoskodott Fotó (Illusztráció): Pexels/chepté cormani

Városi kutya 

Talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné Béla kutyát Baján, legyen szó az idősebbekről vagy a fiatalokról. A néhai magyar vizsla másodmagával, kirakott ebként kezdte a városi történetét 1985-ben, ám gyorsan magára maradt, és annak ellenére, hogy többek is a gazdáivá szerettek volna válni, ő mégis igazi utcakutya maradt. Azonban vélhetően ezt ő sosem bánta, hiszen barátkozó természete miatt gyorsan gondoskodókra talált. Többek között egy bajai fodrászatból kapott gyakran ételt, de a III. Béla Gimnázium és az Eötvös József Főiskola diákjai is ellátták minden földi jóval. A középiskolában még a gólyák feladatainak is a részévé vált, akiknek többször feladatként meg kellett keresniük a négylábút. Ráadásul a nevét is egy gimnáziumi tanártól kapta. Gyakorta megfordult a helyi postán is. 

Béla legendája eggyé vált Bajával Fotó: olvasói

A halál torkában 

A bajaiak először 1994-ben fogtak össze Béláért, ugyanis el akarták altatni a kutyust, aki szokás szerint a postán pihent, amikor egy gyerek megrángatta a hatalmas velős csontokról álmodó eb fülét, aki reflexből odakapott. Bélát a hosszú útra akarták küldeni, de a város összefogott érte, bonyolult hivatali papírozások után sikerült bizonyítani oltási igazolásokkal és a bajai állatorvosokkal, hogy a kutya nem veszélyes, és nem az állat volt a harapás okozója. Végül a főállatorvos jóváhagyásával Béla megmenekült az altatástól. A korábban indult összefogás 1995 decemberében csúcsosodott ki, amikor Béla hivatalosan is a város kutyája lett, ráadásul nyakörvére egy réztáblát került: Béla, Baja város kutyája felirattal

Végül Béla életének az életformája vetett véget, amikor 1999 júniusában elgázolta egy autó. A városi eb halála után többször is felröppent az ötlet, hogy szobrot kapjon az állat. A tervek el is készültek, és az emlékmű helyét is kijelölték már, ám 300 ezer forint még hiányzik a végső összeghez, ebben kérnek segítséget a bajaiak. Ha támogatnád az emlékmű létrejöttét, ide kattintva tudod megtenni.

 

 

Ezeket olvastad már?
Hátborzongató dolgok derültek ki Maddie feltételezett gyilkosáról

Hátborzongató dolgok derültek ki Maddie feltételezett gyilkosáról

Elvitték minden idők eddigi legnagyobb Ötöslottó jackpotját

Elvitték minden idők eddigi legnagyobb Ötöslottó jackpotját

Botrány: meghurcolták a rendőrök a tízéves kisfiút, az anya kártérítést követel

Botrány: meghurcolták a rendőrök a tízéves kisfiút, az anya kártérítést követel

Háromszor támadt ez az állat egy nőre Terézvárosban

Háromszor támadt ez az állat egy nőre Terézvárosban

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás