Emlékszel még Bélára, mindenki kedvenc magyar sztárkutyájára? Megható összefogás az emlékéért





Több évtizeddel a halála után most végre úgy tűnik, elkészülhet Baja város kutyájának emlékműve. A sokak által imádott magyar vizslához számos történet kapcsolódik, egyszer a bajaiak még a haláltól is megmentették a négylábút.



Megosztás
Szerző: Kurkstein J.
Létrehozva: 2023.12.05.
Módosítva: 2023.12.05.
baja szobor Béla magyar vizsla kutya

Filmbe illő történet Béla kutyáé, aki egy utcára tett ebből vált egy olyan kedvencé, akinek egy városnyi ember volt a gazdája. Bár 1999-ben Béla elpusztult, legendája, történetei és az őt körülvevő miliő máig nem veszett el a halászléről is ismert településen, sőt úgy tűnik, végre megvalósulhat sokak álma, és szobrot kaphat végre a korábbi városi eb. 

A vizsláról egy város gondoskodott Fotó (Illusztráció): Pexels/chepté cormani

Városi kutya 

Talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné Béla kutyát Baján, legyen szó az idősebbekről vagy a fiatalokról. A néhai magyar vizsla másodmagával, kirakott ebként kezdte a városi történetét 1985-ben, ám gyorsan magára maradt, és annak ellenére, hogy többek is a gazdáivá szerettek volna válni, ő mégis igazi utcakutya maradt. Azonban vélhetően ezt ő sosem bánta, hiszen barátkozó természete miatt gyorsan gondoskodókra talált. Többek között egy bajai fodrászatból kapott gyakran ételt, de a III. Béla Gimnázium és az Eötvös József Főiskola diákjai is ellátták minden földi jóval. A középiskolában még a gólyák feladatainak is a részévé vált, akiknek többször feladatként meg kellett keresniük a négylábút. Ráadásul a nevét is egy gimnáziumi tanártól kapta. Gyakorta megfordult a helyi postán is. 

Béla legendája eggyé vált Bajával Fotó: olvasói

A halál torkában 

A bajaiak először 1994-ben fogtak össze Béláért, ugyanis el akarták altatni a kutyust, aki szokás szerint a postán pihent, amikor egy gyerek megrángatta a hatalmas velős csontokról álmodó eb fülét, aki reflexből odakapott. Bélát a hosszú útra akarták küldeni, de a város összefogott érte, bonyolult hivatali papírozások után sikerült bizonyítani oltási igazolásokkal és a bajai állatorvosokkal, hogy a kutya nem veszélyes, és nem az állat volt a harapás okozója. Végül a főállatorvos jóváhagyásával Béla megmenekült az altatástól. A korábban indult összefogás 1995 decemberében csúcsosodott ki, amikor Béla hivatalosan is a város kutyája lett, ráadásul nyakörvére egy réztáblát került: Béla, Baja város kutyája felirattal

Végül Béla életének az életformája vetett véget, amikor 1999 júniusában elgázolta egy autó. A városi eb halála után többször is felröppent az ötlet, hogy szobrot kapjon az állat. A tervek el is készültek, és az emlékmű helyét is kijelölték már, ám 300 ezer forint még hiányzik a végső összeghez, ebben kérnek segítséget a bajaiak. Ha támogatnád az emlékmű létrejöttét, ide kattintva tudod megtenni.

 





 





Ezeket olvastad már?
Ezt tutira nem tudtad! 350 éve is már menő volt a farmer

Ezt tutira nem tudtad! 350 éve is már menő volt a farmer

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt PR-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás