Városgyilkos láthatatlan aszteroidákra figyelmeztet a NASA





Veszélyes aszteroidákat kezdett tanulmányozni a NASA, amihez hasonló egyszer már komoly pánikot keltett.



Megosztás
Szerző: K. C.
Létrehozva: 2023.11.18.
űrszikla aszteroida NASA

A NASA számtalan aszteroidát követ figyelemmel, amik potenciális veszélyt jelentenek a Földre. A Naprendszerünkben és az egész Univerzumban található űrsziklák ezekben a percekben is hihetetlen sebességgel képesek haladni. Némelyik pedig ezek közül ütközési pályára állhat életet adó bolygónkkal.

Képünk illusztráció / 


Szerencsénkre az űrügynökség olyan, az iparban úttörő technológián dolgozik, ami lehetővé teszi, hogy felismerje és átirányítsa a fenyegető objektumokat az űrben. Nemrég azonban kiderült, hogy vannak olyan aszteroidák, amelyekről a NASA tud, de nem látja őket.

Több ezer úgynevezett „láthatatlan” aszteroida lebeg az űrben, a Nap vakító sugarai mögé bújva, és a tudósok még az utolsó pillanatban sem tudják kiszúrni őket. 

Ennek tökéletes példája éppen tíz évvel ezelőtt, 2013. február 15-én történt az oroszországi Cseljabinszk városában. Pont a város fölött felrobbant és hatalmas káoszt előidéző cseljabinszki űrszikla miatt kezdték meg a láthatatlan aszteroidák vizsgálatát.

A tudósok számára a legjobb módja ennek az, ha egyenesen az űrből kapják a figyelmeztetést. Jelenleg több teleszkóp is kering a Föld körül, amelyek a Nap torzító és vakító hatásaitól mentesek, hogy kiszúrják az ilyen „városgyilkos” láthatatlan aszteroidákat – írja az Expressz.

A cseljabinszkihez hasonló események rendkívül ritkák, és az Európai Űrügynökség (ESA) becslései szerint a becsapódó meteorhoz hasonló sziklák 50-100 évente egyszer szakítják át a Föld légkörét.


 









Top hírek







Hírlevél-feliratkozás