Megint autókra vadászik a fantomkátyú az elátkozott Fogarasi úti felüljárón – fotók





Budapest elátkozott helyeként tartják számon az autósok a Fogarasi úti felüljárót, röviden a Fogarasit. Igazi pénznyelő ez, amin megint feltűnt a hírhedt fantomkátyú...



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.22.
Módosítva: 2023.11.22.
burkolat autó kátyú fővárosi önkormányzat

A nyáriasan enyhe ősz megviselte a Fogarasi úti felüljáró nemrég felújított burkolatát, az úttesten egyre mélyülő kátyú jelzi a tél közeledtét. Az aszfaltborítás egy-egy foltozás után legfeljebb heteket-hónapokat bír csak ki nagyobb hiba nélkül. 

Fogarasi felüljáró, kátyú
A fantomkátyú mindig visszatér: most újra támad Fotó: Metropol

Tankcsapda az út közepén

A kátyú, ami évekkel ezelőtt egyszer már gödörré szélesedett, megszokott, visszatérő eleme a hídnak. A környékbeliek csak fantomkátyúként beszélnek róla. Először egy kényelmetlen mélyedésként indul, ami aztán gyorsan növekedni kezd, aztán mélyül is, végül pedig klasszikus tankcsapdává válik, nyílt sebbé, ahol végül csak a legrutinosabb terepralisok jutnak át. Már, ha átjutnak egyáltalán...

Ezzel, abban az esetben, ha Budapest ezen táján csak terepralisok laknának, nem is lenne baj. Csak, hát, ugye, nem ez a helyzet.

Fogarasi felüljáró, kátyú
Így nézett ki idén márciusban Pest egyik leghíresebb kátyúja. Aztán „megcsinálták”, de most napok múlva megint ilyen lesz  Fotó: Origo

Ráolvasással „gyógyítják”

Budapest leghíresebb kátyújánál kedden tettünk látogatást. Az örökké visszatérő autós csapda most az „első stádiumban” jár, a rajta áthaladó kocsit balra kissé megbillenti, de végzetes sérülést még nem okoz.

A mélyedésnek már évekre visszatérő, szinte történelminek mondható múltja van, s ha így marad lesz még bőven jövője is. Pedig időleges megoldásokban már korábban sem volt hiány az elmúlt években: tömték be már zúzalékkal, öntöttek rá aszfaltot, volt, hogy a vajákos ráolvasással felérő úttereléssel próbálták gyógyítani a híd sebét, de tartósan a mai napig nem sikerült orvosolni a hibát. Úgy látszik, ennek a kátyúnak a betömése meghaladja a mai budapesti városvezetés képességeit...

Fogarasi felüljáró, kátyú
Lyukká bővül a repedés a nemrég felújított (!) felüljárón Fotó: Metropol

Nem sokáig bírta...

Az, hogy a budapesti utak kátyúsak, már megszokott. Az viszont különös, hogy a 2022 nyarán, két szakaszban új burkolatot kapott felüljáró aszfaltcsíkja ilyen hamar adja meg magát, a szélsőségesnek semmiképpen sem mondható időjárásnak.

Már idén márciusban, az enyhe tél vége felé járva láthatóak voltak a repedések, gödrök, lyukak, amit aztán javítani is volt kénytelen a fenntartásért felelős Fővárosi Önkormányzat. Azaz, a burkolat csupán bő fél évet bírt ki rendbehozása után.

Fogarasi felüljáró, kátyú
Repedés és folt a felújított szakaszon Fotó: Metropol

Mégis, akkor mire jó?

Legutóbb néhány hete volt a híd egy szakaszán forgalmi lezárás, az autókat, buszokat hosszú métereken át egy sávba terelték, pont abba, ahol most megjelent a híd visszatérő fantomja. Elképzelhető, hogy a megnövekedett forgalom fogott ki az aszfaltcsíkon. De akkor mégis mire tervezték, ha nem arra, hogy járművek dübörögjenek át rajta?

Kérdéseinkkel megkerestük a Fővárosi Önkormányzatot, válaszukkal frissítjük cikkünket.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás