140 éves platánfák miatt terelik a forgalmat Budapesten – Galéria!





Az időszakos ápolási munkálatokat péntekre időzítették a XX. kerületben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.02.
Módosítva: 2023.11.02.
platánfa XX. kerület pesterzsébet forgalomkorlátozás

A XX. kerületben, Pesterzsébeten az 1880-as évek elején ültetett, azaz közel 140 éves platánfákat fognak ápolni november 3-án, pénteken. A metszés és hasonló munkálatok idejére – reggel 8 és délután 15 óra között – elterelik majd a forgalmat.

Ezt a két 140 éves platánfát metszik november 3-án, pénteken. / Fotó: BS / Metropol

A platánfák akár 30 méter magasra is megnőhetnek. Széles lombkorona, a törzsről és az ágakról leváló kéreglapok, valamint a karéjos, juharfáéra emlékeztető levelek jellemzik. Az a két példány, amit most ápolni kell,  a XX. kerületi Dobos utca és a Szent Imre herceg utca kereszteződésénél található. Az óriási fák egy hajdani nagypolgári földbirtok bejáratának az emlékét őrzik, és a kerület „hírességei”.

A független favizsgáló és faápoló szakmérnök által előkészített beavatkozás során először a fák lombkoronájának száraz részeit távolítják el, majd gondoskodnak arról, hogy a fák ne zavarják a közlekedést és más, a lombkoronájukkal érintkező tárgyat, de úgy, hogy maximálisan szem előtt tartják a fák igényeit. Ezt hívják a  szakemberek „a szükséges űrszelvény” kialakításának – ismertette Szabados Ákos polgármester.

A fák metszése a 35-ös busz vonalát is érinti / Fotó: BS / Metropol

A munkálatok idejére a környéken forgalomkorlátozásokra, többek között a 35-ös busz és a villamospótló buszok terelésére lehet számítani, ezért ha arra jársz, ne megszokásból közlekedj.

Tisztelt gépkocsi-tulajdonosok!

Az utcában fasor-fenntartási munkát végzünk. A munkagépek mozgása és gépkocsijuk biztonsága érdekében 2023. 11. 03-án kérjük, hogy 8 és 15 óra között a fák és a szalaggal jelölt terület környezetében ne parkoljanak. A munka területén hagyott járművek a munkálatokat akadályozzák. Biztonságukért nem tudunk felelősséget vállalni.

Megértésüket és türelmüket előre is köszönjük!

– tartalmazza a környéken több helyen kihelyezett felhívás szövege.

Az önkormányzat célja, hogy a mára már Pesterzsébet jelképeivé vált, körülbelül 140 éves platánfákban még évtizedekig gyönyörködhessenek az ott élők és az arra járók. Alábbi galériánkban lapozni is tudsz:

A platánfák a 17. század óta kedvelt díszfák, sorfák. Jellemzőjük, hogy jól tolerálják a városi levegőt és a fagyokat is. Lombkoronájuk viszonylag sok fényt enged át. Magyarországon több védettséget élvező platánsor is található: a Vásárosnaményből Vitka felé vezető úton, Alcsútdoboz határában az Etyek felé vezető úton, Sásdon, Kiskunfélegyházán stb. Előfordulnak védett egyedek is, mint a 2013-ban Európában az Év Fájává is választott közönséges platán Egerben. Londonban ez a fafajta a leggyakrabban ültetett utcai fa.

 





 





Ezeket olvastad már?
Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás