Újabb százmilliókba kerülhet Zuglónak Karácsony ökoháza - öt év alatt se készült el





Még bérleti szerződést sem írt alá az önkormányzat a leendő lakókkal, most azt ígérik nekik, novemberben költözhetnek. Azt azonban megelőzi az EU-s vizsgálat, nagy kérdés, hogy egyáltalán elfogadják-e a projekt megvalósulását így. Karácsony ökoháza újabb százmilliókba kerülhet a zuglóiaknak.



Megosztás
Szerző: Forgács Ági
Létrehozva: 2023.10.02.
Módosítva: 2023.10.02.
Karácsony Gergely mintaház előterjesztés Zuglói Önkormányzat Európai Bizottság

Nagy sikerű pénztemetőként” hivatkozott Vida Attila, 14. kerületi LMP-s képviselő Karácsony Gergely 2018-as nagy projektjére, a zuglói mintaházra a szeptember végi, zuglói testületi ülésen. A most már öt éve húzódó történet eddig is sokszáz millió forintot vitt el a zuglói költségvetésből, a java azonban még csak ezután jön: az EU-s ellenőrzés eredménye még az is lehet, hogy vissza kell fizetniük azt a hatalmas támogatást, amit Brüsszeltől kaptak. A projekt befejezésére körülbelül 300 millió forintot máris zároltak a Zuglói Önkormányzat számláján, ám az EU-s ellenőrzés megelőzi a lakók beköltözését, és ha nem fogadják el megvalósultnak a projektet, akár a teljes támogatási összeget is vissza kell majd fizetnie Zuglónak. Karácsony ökoháza akkor közel 2 milliárd forintban fog megállni.

karácsony mintaháza
Kész, kész, de mégsem... Fotó: Szabolcs László / Metropol

Karácsony nagy álma, a zuglói mintaház már így is sok százmillió forintot emésztett fel

Mint arról korábban már több tényfeltáró cikkünkben is beszámoltunk, a Zuglói Önkormányzat 2018-ban, Karácsony Gergely polgármestersége idején pályázott és nyert az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programjától 1,5 milliárd forintot egy eredetileg 25-30 önkormányzati bérlakásból álló, alacsony energiafelhasználású társasház felépítésére, amit egy üresen álló önkormányzati telken húztak volna fel. A projekt már a tervezés fázisában elakadt, az önkormányzat a koronavírus építőanyagárakra gyakorolt hatásával magyarázta a blamát. 

Így nézett ki Karácsony álma a terveken. Ezt nem sikerült megvalósítani. Fotó: Internet

2022 áprilisában Zugló Önkormányzata abban látta meg a megoldást, hogy egy már meglévő, önkormányzati tulajdonban lévő bérházat újítanak fel. Így lett az újonnan felépülő 25-30 lakásból mindössze 15 felújított lakás. Pontosabban lett volna, a felújítás ugyanis a mai napig nem készült el. Pedig a 2022-es költségvetésből először 160, majd 364 millió forintot vettek el, hogy elkészülhessen a felújítás, aminek a befejezését először 2023 márciusára, majd 2023 májusára ígérték. Ehhez képest a kivitelező idén szeptember végén jelentette műszaki átadásra késznek az épületet, és a folyamat lezárására 25 napja van, és csak ezután költözhetnek a lakók.

Jönnek vizsgálni - de mit is?

A gond ezzel az, hogy október elején várható az Európai Bizottság vizsgálata. Nekik azonban nem nagyon van mit vizsgálniuk, hiszen a lakók addig be sem költözhetnek az épületbe, a projekt eredeti lényege (így aztán a vizsgálat tárgya) viszont az, hogy hogyan képesek családok az együttélésre, hogyan kovácsolódnak lakóközösséggé egy nulla energiafelhasználású házban. A lakók – akiket tavaly szeptemberben, pályáztatás útján kiválasztottak - egyelőre még a bérleti szerződést sem írták alá, jelenleg ott tart az egyezkedés, hogy Zugló Önkormányzata nagyvonalúan magára vállalta a költözés költségét. „Október elején jön az audit bizottság, akiknek lesz egy véleménye, hogy mi történt itt. Nagy kérdés lesz, hogy mi lesz a projekt eredménye, mennyit kell visszafizetnünk, elfogadják-e egyáltalán” – fogalmazott a szeptember végi testületi ülésen Vida képviselő annak kapcsán, hogy a Horváth Csaba vezette önkormányzat egy előterjesztésben úgy nyilatkozott, hogy valószínűsíthető a projektben még 300-350 millió forintos kiadás, magyarán még 300-350 millió forintot elvesznek a zuglóiak költségvetéséből Karácsony Gergely bukott projektjére. 

KARÁCSONY Gergely
Kezdődik a vizsgálat, kezdődik az egymásra mutogatás. Fotó: Illyés Tibor

„Jeleztem, hogy amennyiben van szakmai indoklás, azt küldjék el, mert 300-350 millió forintot biztos csak írásos indoklás után zárol a polgármester, márpedig ezt az összeget zárolták az önkormányzat számláján” – mondta Vida Attila képviselő, aki viszont egyelőre csak annyit tudhat az újabb elképesztő, 350 millió forintos kiadásról, hogy az önkormányzatnak anyagi természetű vitája van a kivitelezővel, és az EU-s donornak is kell majd várhatóan valamennyi pénzt visszafizetniük. 

Ez egy nagy sikerű pénztemető! Nem tudom elfogadni, hogy belelöntsünk újabb párszáz milliót, a zuglói lakásgazdálkodást pedig lenullázzuk. Nem elfogadható, nem kívánok vele együtt élni

- fogalmazott Vida képviselő, akit egyébként még tavaly decemberben bíztak meg egy ideiglenes vizsgálóbizottság felállításával, amely az ökoház körüli huzavonát hivatott feltárni. Az elmúlt 9 hónapban azonban nem igazán haladt a vizsgálat, Vida szerint azért, mert bár a részleteket tudják vizsgálni az egészet majd csak annak függvényében látják, hogy hogyan értékeli az EU-s donor a projektet, magyarán: mekkora lesz a végső, pontos összeg, amit elbukik az önkormányzat. 

Eddig körülbelül 700 millió forintnyi a kár, arról nem beszélve, hogy a projektből a végére egy nagyon sokba kerülő felújítás lett. A jelenlegi számítások szerint, amelybe már ezt az előrevetített plusz 350 millió forintot is beleszámoltuk, egy lakás felújítása 134 millió forintba kerül Karácsony Gergely álomszerű mintaházában. Mondjuk ki: ez inkább egy rémálom! Méghozzá a zuglói lakosok rémálma, aminek még koránt sincs vége.





 





A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt pr-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás