Karácsony Gergely pénznyelője, a hírhedt ökoház újabb 350 millió forintot vesz el a zuglóiaktól





A lakók költözéséről egyelőre szó sincs, de a zuglói önkormányzat anyagi vitába keveredett a kivitelezővel. Újabb sok százmilliót emészt fel a zuglóiak költségvetéséből Karácsony Gergely korábbi nagy álma, a zuglói ökoház.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.09.26.
Zugló mintaház UIA ideiglenes bizottság Karácsony Gergely

Fájhat a fejük a zuglóiaknak, 2023-ban ugyanis újabb körülbelül 350 millió forint úszik el Zugló költségvetéséből. Karácsony Gergely nagy álma, a zuglói ökoház továbbra sem készült el, a lakók már egy éve várnak a beköltözésre, amiből ki tudja, mikor lehet valami. Az önkormányzat ugyanis anyagi vitába keveredett a kivitelezővel, a befejezéshez pedig újabb százmilliók kellenének. Már többször is elmentek a falig, még hova tovább?

Karácsony Gergely 2018-ban jelentette be a zuglói mintaház projektet. Kár volt... – Fotó: zugló.hu

Öt éve született egy álom

2018-ban Zugló Önkormányzata akkor még Karácsony Gergely vezetésével az Európai Bizottság UIA programján pályázott egy 25-30 lakásból álló önkormányzati bérház felépítésére, amelybe rászoruló családokat költöztettek volna, akiknek a terv szerint szoros együttműködésben, lakóközösségé kovácsolódva kellett volna együtt élniük a szinte nulla energiafelhasználású házban. Zugló és nyolc konzorciumi partnere összesen 4 508 055 eurót nyert, melyből Zugló önkormányzata 2 684 716 euró (ez mai árfolyamon kb. 1 milliárd forint) támogatásban részesült. Bár azonnal kijelöltek egy üresen álló önkormányzati telket, amin az építkezést megkezdték volna, a bérház felépítése a tervezőasztalon elvérzett. Az önkormányzat a koronavírus miatt megemelkedett építőanyagárakra fogta, hogy bele sem kezdtek az építkezésbe, egyes források szerint azonban olyan igényekkel indultak neki a ház terveztetésének, hogy előre borítékolható volt a csúfos kudarc.

Ugyan a munkások már levonultak a területről, a lakók még mindig nem költözhettek be – Fotó: Metropol

Karácsony Gergely mintaházából pénznyelő lett

2022 májusára az önkormányzat is belátta, hogy a Gizella úti üres telken építkezni nem fognak elkezdeni, ezért kitalálták, hogy egy már meglévő, a Mexikói úton álló önkormányzati bérházat fognak felújítani. Ehhez azonban már nem volt elég a pénzük, ezért az önkormányzat egy laza tollvonással elvett a zuglói felújítási alapból még 158,6 millió forintot, majd decemberben újabb 364 millió forinttal rövidítették meg a zuglóiak költségvetését. 2023-ban Zugló polgármestere, a pálmafáiról elhíresült Horváth Csaba egy interjúban elhintette, hogy vélhetően újabb költségek terhelik majd a zuglóiak költségvetését. „A támogatási összeg egy jelentős részét vissza fogjuk fizetni, mert nem tudtuk időben az eredeti célra felhasználni” – vallotta be a kerület vezetője akkor.

Újabb 350 millió a friss önkormányzati előterjesztésben

Nyár közepe óta aztán hatalmas a csend az ökoház körül. Bár a munkások már levonultak, a Mexikói úton álló bérház kapuja zárva, látszik, hogy senki sem lakik még az épületben. 

Láthatóan a mérőszekrények még nincsenek leplombálva – Fotó: Metropol

Az ablakokon át néhol falnak támasztott létrák látszanak, amik arról tanúskodnak, hogy a felújítás nem ért még véget. És erről tanúskodik a 2023. szeptember 28-ai zuglói képviselő testületi ülés előterjesztése is, ahol (nem tévedés!) arról is szó lesz majd, hogy újabb „körülbelül 350 millió forintot” vesznek el a zuglóiaktól. Az újabb sok százmilliós kiadást a zuglói polgármester a mintaházat vizsgáló ideiglenes bizottság mandátumának meghosszabbításának köntösébe bújtatta. „Javaslat az E-Co Housing project értékelő ideiglenes bizottság működése időtartamának hosszabbítására” – szól a csütörtöki ülés 14. napirendi pontja. 

Itt a szeptember 28-ai képviselő-testületi ülés előterjesztése 

Aki azonban tüzetesebben átnézi az előterjesztést, ezt találja: „A jelen előterjesztés készítésekor, 2023. 09. 14-én a műszaki átadás-átvétel nem történt meg, a lakásokban elektromos szolgáltatás nincs, fentiekből következően a lakók beköltözése sem történt meg, a kivitelezővel anyagi természetű vita van a pótmunkák jellegét és forrásigényét illetően, és ez utóbbi, valamint az európai uniós donor (UIA) képviseletében eljáró „megbízott szervezet” álláspontjának utólagos változása miatt a 2023. júliusi állapothoz képest eddig további, kb. 350 millió forintos anyagi kockázat, azaz az önkormányzatot érintő további forrásigény keletkezett. A project végleges elszámolását, így önkormányzati értékelését továbbá alapvetően befolyásolhatja, hogy a donor által történő értékelés keretében 2023. 10. 31-ig kötelezően megtörténik a monitoring év lezárása, helyszíni szemlével, miközben az épület még nem lakott” – követik egymást a döbbenetesnél is döbbenetesebb sorok. A tavaly tavaszi 160 millió, majd 2022. decemberi 364 millió mellé tehát még 350 milliót vesznek el a zuglóiaktól, összesen tehát 874 millió forintot! Tehát áram még nincs, átadás-átvétel nem volt, a kivitelezővel anyagi vitája kerekedett az önkormányzatnak, a lakók pedig ki tudja, mikor költözhetnek be. Horváth Csaba polgármester ráadásul a monitoring év lezárultával arra céloz, hogy egyéb, sokmilliós kiadások is várhatóak még, ha az uniós donor úgy dönt, hogy visszafizetteti velük a korábban már megkapott támogatást. Karácsony Gergely nagy álma, az ökoház nem túl kifizetődő a zuglóiaknak. 

Íme videónk a ház szomorú történetéről:

 





 





Ezeket olvastad már?
Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás