Rendkívüli bejelentések a Kormányinfón: jön a csok+, hatalmas segítség a családok otthonteremtéséhez





Csák János kulturális és innovációs miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartotta a szerda esti Kormányinfót.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.25.
Módosítva: 2023.10.26.
CSOK + otthonteremtés CSOK Plusz Csák János család

Bejelentették a csok+ bevezetését, a részleteket Csák János ismertette a Kormányinfó kezdetén:

A  kulturális és innovációs miniszter arról beszélt, hogy 2015 óta 233 ezer család vette igénybe a családtámogatásokat, és közel 500 milliárd forint jutott erre a területre. A városi csokra irányuló kereslet megcsappant a gazdasági változások miatt. A falusi csok marad. Az 5000 fő feletti településeken csok+ néven kamattámogatott hitelkonstrukció létesül. 15-30-50 millió forintos hitelek lesznek – jelentette be a miniszter. Az első közös otthon megvételekor elég 10 százalékos önrész. A hitel futamideje 10-25 év lesz – tette hozzá. Az édesanyák 41 éves korig vehetik fel. A hitelt telekvásárlásra nem lehet felvenni.

CSÁK János
Fotó: Máthé Zoltán

Minden gyermek után 10 millióval csökken a hitel összege

80 és 150 millió forintos értékhatárig lehet majd felvenni a csok+-t az első otthon esetében. Nem első otthon esetében nincs értékhatár. Minden születendő gyermek után a tőkéből 10-10 millió forintot engednek majd el – ismertette Csák János. Bízik benne, hogy minél többen veszik igénybe az új konstrukciót. Tervezési konstrukciókat is nyilvánossá tett a kormány. 

Nincs felső határa a csok+-nak

November közepére a részletszabályok is kész lesznek a csok+ esetében – mondta kérdésre Csák János. A kormányzat legfontosabb célja, hogy a demográfiai hanyatlást el tudjuk kerülni, nincsen felső határ a költségvetésben a csok+ programban – mondta az Origo kérdésére Csák János.

Csak házastársak vehetik fel a csok+-t

Csák János kérdésre elmondta, elsősorban édesanyák vehetik fel és házasnak kell lenni.

 

A kormány elismeri Izrael védelemhez való jogát

A kormány egyetért az Országgyűlés terrorellenes határozatával, a kormány elismeri Izrael védelemhez való jogát – mondta Gulyás Gergely. A kormányfő beszélt Benjamin Netanjahuval. A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tenni a közel-keleti helyzet eszkalációja ellen – mondta a miniszter. 

Európának kiemelt érdeke, hogy a térségbeli országok megőrizzék a stabilitásukat.

A jelenlegi helyzetben mindenki legyen tekintettel az áldozatokra – mondta. A terroristák melletti szimpátiatüntetések be vannak tiltva Magyarországon.

15 magyar van Gázában

Magyarország 445 állampolgárt hozott haza, Gázában továbbra is 15 magyar állampolgár van – ismertette Gulyás. Négy családról van szó, és 10-en kiskorúak Gázában, akik magyarok – tette hozzá.

Ezt képviseli a magyar kormány Brüsszelben

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a holnap kezdődő uniós csúcson nem támogatja Magyarország az uniós költségvetés módosítását. Több pénzt kérnek a migránspaktum végrehajtására, míg a másik a brüsszeli bürokraták fizetésemelése. Ezeket nem támogatja Magyarország – mondta Gulyás. A másik ok, hogy Ukrajna támogatását sem tartja a kormány ebben a formában indokoltnak – mondta a miniszter. Tűzszünet helyett a háború elősegítését jelentené a költségvetési támogatás négy évig – tette hozzá.

 

Újabb 75 milliárddal segíti Krausz Ferenc kutatását a kormány

Csák János beszámolt arról is, hogy a kormány jóváhagyta Krausz Ferenc, Nobel-díjas magyar tudós újabb kutatásának a finanszírozását. 2023–2030 között további 75 milliárd forintot kap az az orvostechnikai megoldás, ami segít megelőzni és korán felismerni a betegségeket – ismertette a miniszter. A Neumann János program vezetését elvállalta Krausz Ferenc – tette hozzá.

 





 





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás