„A matektól félek a legjobban” – megkezdődött a tanév SMA Daninak

SMA Tomika visszatér az óvodába a csoporttársai közé, Danira pedig vár az érettségi és a ballagás.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.09.01.
óvoda SMA Tomika betegség iskola vizsga

Elstartolt az új tanév, ma reggel minden iskolában becsengettek. A gyerekek izgalommal telve ültek vissza az iskolapadba. Vannak azonban olyan gyerekek is, akiknek eddig ez nem adatott meg, vagy nem ilyen körülmények között zajlott az oktatásuk. Az SMA-ban, vagyis izomsorvadásban szenvedő Dani visszatérhet osztálytársai közé, Tomika pedig az óvodás csoporttársaihoz.

iskola, osztályterem, osztály, Pexels
Elkezdődött az újabb tanév  Fotó: Pexels

SMA Tomika számára új kaland veszi kezdetét

A 6 éves Galó Tamás Dominik már féléves kora óta küzd az izomsorvadással. Mióta a kisfiú betegsége kiderült, szülei nagyon odafigyelnek arra, hogy megóvják őt mindenféle betegségtől, ami esetleg legyengíthetné Tomika immunrendszerét. Emiatt nem járnak zsúfolt helyekre és próbálnak legalább három méter távolságot tartani az emberektől. 

Tomika is visszatér az óvodába Fotó: Metropol

Betegsége miatt állandó szülői felügyeletre van szüksége, ugyanis segítségre van szüksége a mindennapi teendők elvégzéséhez. Bár szülei mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kisfiú teljes életet élhessen, amit nem tudnak számára biztosítani, az a gyerek közeg.

Tomika már járt oviba, de sajnos beütött a Covid, ezért nem mentünk többet. Most viszont egy új kaland veszi kezdetét számára, hiszen újra a csoporttársaival lehet. Természetesen én is ott leszek vele, hogyha bármire szüksége lenne. Nagyon várja már, hogy újra találkozzon a kis barátaival

– mesélte el a Metropolnak Hornischer Anikó, Tomika édesanyja.

SMA Danira idén érettségi vár

A 19 éves Dani idén előrehozott érettségit tett, az SMA1-es betegek közül elsőként. A gimnazista fiatalember azért döntött családjával az előrehozott vizsga mellett, mert számára megterhelő lett volna egy hosszú, hagyományos érettségi, ahol mind az öt tárgyból egyhuzamban kell vizsgát tenni. 

Dani informatikából és angol nyelvből tett sikeres előrehozott érettségit  
Fotó: Metropol

Dani sikeresen vette az akadályokat, angolból 100 százalékos vizsgát tett, informatikából pedig hármasra érettségizett. A család azonban még nincs túl teljesen az érettségi izgalmain, hiszen három tantárgy még hátravan, ráadásul jön a szalagavató és a ballagás is.

Izgulok a maradék három miatt, mert azokra sokat kell majd tanulni. Azok közül is a matektól félek a legjobban

 – tette hozzá Dani. Buday Krisztina, Dani édesanyja biztos benne, hogy a család a Kórházsuli felkészítői segítségét is igénybe fogja venni, hogy jövő nyáron elmondhassák magukról: Dani az első, aki SMA1 betegséggel sikeres érettségi vizsgával rendelkezik. 

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás