A laborvizsgálatok és kedveltségi tesztek után kiderült, hogy minden rendben van-e ezzel a termékkategóriával. Íme az instant kakaóporok vizsgálatának eredménye!
Kiderült mennyi kakaóport, cukrot és vitamint tartalmaznak az instant kakaóitalporok. Az élelmiszer-biztonsági vizsgálatok mellett a kedveltségi teszt sem maradhatott el a Nébih társoldala által készített 100. termékteszt részeként.
A Szupermenta 100. terméktesztjén az instant kakaóitalporok kerültek a középpontba. A kínálat felmérését követően, az áruházláncok és a kisebb kereskedelmi egységek polcairól összesen 34 termék került a kosarukba, ezek közül 18-at vitaminokkal és/vagy ásványi anyagokkal is dúsítottak. Származásukat tekintve 23 külföldi és 11 magyar előállítású volt, tömegük pedig 15 és 1300 gramm között mozgott.
Megnézték a kakaóporok cukor, rost, zsír, vitamin és ásványi anyag tartalmát, vizsgálták az édesítőszerek jelenlétét, a gluténtartalmat, a szalmonella jelenlétét, a nehézfémtartalmat, a növényvédőszer maradékokat és a szójatartalmat is.
Miután alaposan megvizsgálták a termékeket arra jutottak, hogy a vitaminnal dúsított termékekkel van egy kis gond. Három ilyen termékről kiderült, hogy nincs bennük elég vitamin ahhoz, hogy így árusíthassák őket. Emiatt a dúsított élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt hatósági eljárás indult a gyártókkal szemben. Ezen kívül magával a kakaóporokkal mindent rendben találtak, nem úgy a csomagolásukkal. Az instant kakaóitalporok jelölésvizsgálata során gond merült fel többek között a termékek megnevezésével, a tápértékjelöléssel és az összetevők feltüntetésével: 34 termékből 19 esetben indult hatósági eljárás ezek miatt.
A 100. termékteszt alkalmával is megrendezték a kedveltségi vizsgálatot. A kóstolók az instant kakaóitalporokat por alakban és italként elkészítve is értékelték. A termékek értékelése a megszokott módon, vak-kóstolásos módszerrel történt, azaz a résztvevők nem tudták, hogy mely sorszám, melyik márkát takarja valójában. A külső megjelenést, az állományt és az illatot por alakban, valamint a termékek receptúrájának megfelelően elkészített ital formájában egyaránt pontozták. A kész italok esetében pedig természetesen az íz értékelése sem maradhatott el. A vizsgált négy szempontból a kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz és az illat volt. Értékelésük alapján a vizsgált instant kakaóitalporok közül a Rioba Instant kakaóitalpor végzett a legjobb helyen. Második lett az Auchan Cao Kido Instant kakaó ital granulátum, míg a dobogó harmadik fokára a Nesquik Extra Choco Instant kakaóitalpor léphetett fel.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre