Sokan úgy vélik a szénhidrátot 100%-ban ki kell zárnunk az életünkből, ha diétázunk.
Ki ne hiányolná kedvenc ételeit akkor, amikor rendkívül odafigyel az egészséges étkezésre? Ilyenkor kerülünk minden magas szénhidrát tartalmú ételt, például a tésztát. Legújabb kutatások azonban kimutatták: egy diéta mellett is fogyasztható nyugodtan ez a fajta étel is.
A tészta az egy olyan finomított szénhidrát, melyet sok kultúrában egyből összekötnek az elhízással a súlygyarapodással.
- írja legújabb tanulmányában Lisa Sandres és Joanne Slavin, akik tápanyagkutatással foglalkoznak.
A pár 38 darab, már korábban kiadott könyvet tanulmányozott, ami a felnőttek és a gyerekek tésztafogyasztásai szokásairól, és az ahhoz köthető súlygyarapodásról jelent meg, - írja a TheSun. Az elemzések kijelentették: a tésztafogyasztásnak semmi köze nincs annak ahhoz, hogy mennyi súlyt szedsz fel. Sőt… akár még segítheti egyensúlyban tartani a diétánkat is. A kutatók nem vették figyelembe a teljes kiőrlésű, gluténmentes, vagy egyéb, növényi alapú fajtákat, csakis a hagyományos, fehér lisztes féléket.
A tésztának magának gyakran rossz hírneve van, mivel a fehér szénhidrátok közé sorolják, aminek alacsony a tápanyag és rost tartalma, ellenben nagyon magas a glikémiás indexe, ami által megdobja a vércukor szintünket. Ez miatt van az, hogy hamarabb érezzük éhesnek magunkat.
Lia és Joanne azonban kiemelte, amit a tésztákról közöltek, az nem vonatkoztatható a fehér kenyérre, fehér rizsre vagy épp a krumplira. Kiemelték, attól is, hogy mennyire hizlal ez a fajta étel, hogy hogyan főzzük azt.
Dr. Tracey Robertson, szintén táplálkozástudományi kutató szerint a tészta akkor a legegészségesebb, ha „al dente” módon van elkészítve. Minél keményebb ugyanis, annál kevésbé dobja meg hirtelen a vércukor szintet, mivel megmarad benne a rezisztens keményítő.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre