Fogyókúrázók figyelem: kiderült, mégis ehettek kedvenc ételetekből

Sokan úgy vélik a szénhidrátot 100%-ban ki kell zárnunk az életünkből, ha diétázunk.



Megosztás
Szerző: B.V.
Létrehozva: 2023.09.15.
Módosítva: 2023.09.16.
kutatás tészta tápanyag szénhidrát súly

Ki ne hiányolná kedvenc ételeit akkor, amikor rendkívül odafigyel az egészséges étkezésre? Ilyenkor kerülünk minden magas szénhidrát tartalmú ételt, például a tésztát. Legújabb kutatások azonban kimutatták: egy diéta mellett is fogyasztható nyugodtan ez a fajta étel is.

tészta, étel
A tészta önmagában nem függ össze az elhízás veszélyével. A mártásra, a szószra azonban oda kell figyelni, hogy mit rakunk rá. Fotó: Pexels.com

A tészta az egy olyan finomított szénhidrát, melyet sok kultúrában egyből összekötnek az elhízással a súlygyarapodással.

 - írja legújabb tanulmányában Lisa Sandres és Joanne Slavin, akik tápanyagkutatással foglalkoznak. 

A pár 38 darab, már korábban kiadott könyvet tanulmányozott, ami a felnőttek és a gyerekek tésztafogyasztásai szokásairól, és az ahhoz köthető súlygyarapodásról jelent meg, - írja a TheSun. Az elemzések kijelentették: a tésztafogyasztásnak semmi köze nincs annak ahhoz, hogy mennyi súlyt szedsz fel. Sőt… akár még segítheti egyensúlyban tartani a diétánkat is. A kutatók nem vették figyelembe a teljes kiőrlésű, gluténmentes, vagy egyéb, növényi alapú fajtákat, csakis a hagyományos, fehér lisztes féléket.

A tésztának magának gyakran rossz hírneve van, mivel a fehér szénhidrátok közé sorolják, aminek alacsony a tápanyag és rost tartalma, ellenben nagyon magas a glikémiás indexe, ami által megdobja a vércukor szintünket. Ez miatt van az, hogy hamarabb érezzük éhesnek magunkat.

Lia és Joanne azonban kiemelte, amit a tésztákról közöltek, az nem vonatkoztatható a fehér kenyérre, fehér rizsre vagy épp a krumplira. Kiemelték, attól is, hogy mennyire hizlal ez a fajta étel, hogy hogyan főzzük azt. 

Dr. Tracey Robertson, szintén táplálkozástudományi kutató szerint a tészta akkor a legegészségesebb, ha „al dente” módon van elkészítve. Minél keményebb ugyanis, annál kevésbé dobja meg hirtelen a vércukor szintet, mivel megmarad benne a rezisztens keményítő.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás