Egy jó szerb szarma ruszin pálinkával? – Vagy inkább görög húsgolyó és lengyel Bigos?

Szeretd a sopszka salátát, odavagy egy Marlenkáért? Ha igen, Taksonyban a helyed, ahol megkóstolhatod az eredetit!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.09.28.
Módosítva: 2023.09.28.
étel Kárpát-medenc kultúra

Nemzetiségi Gasztrofesztiválra várják az érdeklődőket szeptember 30-án, szombaton 14 órától Taksonyban a Szent Anna téren. Aki szeretné megkóstolni az eredeti görög, német, ruszin, román, szerb, lengyel, horvát, szlovén, ukrán, szlovák vagy örmény ételspecialitások bármelyikét, azt itt 1000 forintos adományjegy fejében megteheti. 

Készül a haluska, az igazi szlovák sztrapacska! Fotó: ME

A III. Nemzetiségi Gasztrofesztiválon a 13 magyarországi nemzetiség egyszerre, egy helyen mutathatja be hagyományos konyhaművészetét a közönség számára. Az étel- és italkülönlegességek a legkülönfélébb tájak és kultúrák ízeit hozzák el a Kárpát-medencétől a Balkánon át, Kelet-Közép-Európa országaiból és a távoli Örményországból. 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is belekóstól  a nemzetiségek ízeibe Fotó: ME

A nemzetiségi főzőcsapatok külön sátrakban, „látványkonyhaként” készítik el a specialitásaikat. A vendégek megkóstolhatják az eredeti nemzetiségi receptek és elkészítési módok alapján megalkotott ételeket. A programot a kulináris különlegességek mellett nemzetiségi muzsika, koncert és táncház színesíti, amely lehetőséget ad a nemzetiségi kultúra szélesebb körű megismerésére is.

Nemzetiségi gasztrofesztivál étlapja

Nemzetiség

Ételkínálat

Bolgár

kebab és sopszka saláta

Görög

Görög húsgolyók, pasticciokockák, minigírosz, mini- suvlaki, padlizsánkrém, tzatziki, pita, óriásbab tepsiben, dolma, olajbogyó, feta

Horvát

Agyagedényben főtt bableves és halászlé

Lengyel

Bigos (Káposztás hús)

Német

Szatmári sváb kolbászcsippentések, réteskavalkád

Örmény

Marlenka sütemény

Román

Töltött káposzta, padlizsánkrém, zakuszka, kolbász és sajt

Ruszin

Szónoczki István pálinkája

Szerb

Szarma (savanyú káposzta hússal töltve, tejföl)

Szlovák

Haluska/sztrapacska

Szlovén

Rába-vidéki füstölt sonka és tökmagolajos krumpli saláta

Ukrán

Borscs leves

A családok sem maradhatnak ki a Nemzetiségi Gasztofesztiválból Fotó: ME

Aktív közösségek

Az első Nemzetiségi Gasztrofesztiválnak 2021-ben Budajenő, a másodiknak 2022-ben Piliscsaba adott otthont. Az adott település önkormányzata az országos nemzetiségi önkormányzatokkal, és a Miniszterelnökség nemzetiségi főosztályával együttműködésben szervezi meg a fesztivált. Minden szervező településen aktív nemzetiségi közösségek élnek. A III. Nemzetiségi Gasztrofesztivál 2023. szeptember 30-án Taksonyban lesz.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás