Mutatjuk milyen változások lépnek életbe augusztus 1-jétől!





A mai naptól kezdődően több dolog is érinti a pénztárcádat.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.08.01.
szép-kártya változás kötelező akciózás ez lesz ma szabály

Augusztus 1-jétől kivezetésre kerülnek az árstopok, de a kötelező akciós árak mértéke az élelmiszereknél 15 százalékra nő. Egyes termékek ára a beszerzési áránál is olcsóbb lesz, hideg élelmiszereket is lehet majd venni a megemelt összegű SZÉP-kártyával és eltűnik több készpénzes jegyautomata. Számos változás kezdődik kedden, melyek közül mutatjuk a legfontosabbakat.

Augusztus 1-jétől változnak a SZÉP-kártyafelhasználás szabályai Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A magyar kormány június végén több fontos változásról döntött. Többek között a családtámogatások átalakításáról, az adható cafeteriakeret megemeléséről, a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok módosításáról és a boltokat érintő kötelező akciózás mértékének emeléséről is. Ezen intézkedések jelentős része augusztus elsejével lép életbe. Ezenkívül augusztus 1-jétől a BKK-jegyautomatái közül több már csak bankkártyát fogad majd el, készpénzt nem. Íme a legfontosabb részletek!

Megszűnnek az élelmiszerárstopok

Az élelmiszerárstopok megszűnése azt jelenti, hogy az eddig hatósági áron kínált termékeket ismét az üzletek árazhatják majd be. Így a kristálycukor, a búzafinomliszt (BL 55), a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, a 2,8%-os zsírtartalmú UHT tehéntej, a tyúktojás és az étkezési burgonya ára más lesz augusztus elsejétől. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy drágábbak lesznek. Az olaj augusztustól érvényes ára például 500 forint körül lesz majd literenként, a lisztté 190 Ft/kg körül, a sertéscombé 1500 Ft/kg körül, de csökkenni fog a mostani árakhoz képest a tojás és a tej ára is az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint.

Emelkedik a kötelező akciózás mértéke

Az árstopok mellett az infláció jelentős csökkentése érdekében a kormány kötelező akciókat vezetett be június 1-jétől. Azóta a nagy üzletláncoknak az árstopos termékek mellett minimum 20 termék árát kell hetente mérsékelnie. Augusztus 1-jétől ez kiegészül a jelenleg még árstopos termékekkel.

Az árcsökkentés során a boltoknak legalább egy termék árát kell mérsékelni termékkategóriánként. Arról a kereskedő dönthet, hogy mit akcióznak le. A leárazás mértékéről azonban a kormány dönt. Ez eddig 10 százalék volt, de augusztus elsejétől legalább 15 százalék. Mostantól kezdve úgy kell meghatározni az akciós árat, hogy a bruttó beszerzési árból kell 15 százalékot engedni. Kötelező akciók egyelőre 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között lesznek, de nem csak az üzletekben. Néhány csomagküldő kereskedőre is vonatkozik a törvény, mint pl. a Foodora vagy a Wolt.

A boltokban is lehet SZÉP-kártyával fizetni

A kormány arról is döntött, hogy megemelik a SZÉP-kártyára utalható keretösszeget, valamint lehetővé teszik, hogy ebből a pénzből hidegélelmiszert is lehessen vásárolni. A döntés értelmében 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók a jelenlegi rekreációs kereten felül – ami évi 450 000 Ft – a Széchenyi Pihenő Kártyákra egyszeri, legfeljebb 200 000 ezer forintos összeget utalhatnak, ami béren kívüli juttatásnak minősül.

Ugyancsak 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összegeket (nagyjából 120 milliárd forint) a családok belátásuk szerint hidegélelmiszerek vásárlására is felhasználhatják, hasonlóan a 2022. február 1. és 2022. július 1. közötti időszakhoz. Azt, hogy melyik üzletben kötelesek elfogadni a kártyát a gazdasági tevékenységi kör határozza meg: az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedőknek, a zöldség-, gyümölcs- kiskereskedőknek, a hús-, húskészítmény-kiskereskedőknek, a hal- kiskereskedőknek, a kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedőknek, az egyéb élelmiszer-kiskereskedőknek és a dohányboltoknak mind el kell fogadniuk a SZÉP-kártyát.

Készpénzmentessé válnak jegyautomaták

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) úgy döntött, hogy augusztus 1-jétől további 25 automatát tesz készpénzmentessé. Ez azt jelenti, hogy lesznek olyan automaták, ahol eddig lehetett készpénzzel fizetni, de ezentúl ott csak kártyával lehet majd.

Állításuk szerint a jelenlegi 315 automata 25 százalékának üzemeltetése lesz kiszámíthatóbb és üzembiztosabb. Az automaták élettartama tovább nőhet, így gazdaságosabb lesz a hálózat fenntartása, tehát spórolnak majd.

A lépéssel csökken az ügyfelek megkárosítását célzó visszaélések lehetősége, a készülékek üzemeltetése pedig kiszámíthatóbb és üzembiztosabb lesz.

A BKK korábban decemberben 25, májusban pedig 30 jegy- és bérletautomatát készpénzmentesített. Az eddigi tapasztalatok állításuk szerint azt mutatták, hogy a vásárlók ugyanúgy igénybe vették a bankkártyás automatákat, mint a készpénzzel működőket, viszont így kevésbé alakultak ki sorok a készpénzes automatáknál.

A készpénzmentesített megjelenése minimálisan ugyan, de változik: letakarják az automaták készpénzt elfogadó és kiadó nyílásait, illetve egy matrica is figyelmezteti majd az ügyfeleket a vásárlási módokra.

Az alábbi helyeken változnak majd a fizetési lehetőségek:

  • Astoria
  • Batthyány tér, aluljáró
  • Bikás park
  • Boráros tér, 2-es villamos és HÉV-állomás
  • Csepel, HÉV-állomás
  • Deák Ferenc tér
  • Déli pályaudvar
  • Kelenföld vasútállomás
  • Keleti pályaudvar
  • Lehel tér, metróbejárat, 14-es villamosmegálló
  • Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér, 2A és 2B terminál
  • Mexikói út
  • Nagyvárad tér
  • Népliget
  • Nyugati pályaudvar
  • Örs vezér tere
  • Puskás Ferenc Stadion
  • Rákoskeresztúr-városközpont
  • Rákospalota, vásárcsarnok
  • Rákóczi tér
  • Újpest-központ
  • Újpest-városkapu

A jegy- és bérletértékesítő pontok teljes listája a bkk.hu/pontkereso oldalon található.

Ma van az anyatejes táplálás világnapja

A világon évente több millió csecsemő hal meg, illetve válik mozgássérültté azért, mert nem jut anyatejhez. Ennek ellenére a legtöbb országban, így Magyarországon is egyre kevesebb nő szoptatja gyermekét. Ezért is indította el 1992-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálására. Az anyatejben ugyanis olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a csecsemőnek rengeteg fertőzéssel szemben.

77 éves a forint

Magyarországon a világtörténelem addigi legnagyobb inflációja zajlott le a II. világháború után. A kezelhetetlenné váló helyzet megoldására 1946-ban kibocsátották a forintot.

Kezdődik az esős időszak

Délnyugat és nyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet kedden. Délutántól egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar és eső. Késő estére már a középső tájakat is elérheti a csapadék. Estig a déli, estétől pedig az északnyugati szél erősödik meg. A hőmérséklet a csapadék ellenére akár 33 Celsius-fok körül is lehet a koponyeg.hu prognózisa szerint.





 





Ezeket olvastad már?
Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

Müller Péter is megkapta a Gondosórát

Müller Péter is megkapta a Gondosórát

Tombolnak az eltűnt kisgyerekek szülei: miért költenek ennyit Maddie felkutatására?

Tombolnak az eltűnt kisgyerekek szülei: miért költenek ennyit Maddie felkutatására?

Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás