Itt vannak a kormány legújabb döntései: SZÉP-kártyás fizetés a boltokban és gazdaságélénkítő bejelentések





A magyar kormány megvédi a családokat és a gazdaságot.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2023.06.19.
Módosítva: 2023.06.19.
Kormányinfó gazdasági akcióterv Gulyás Gergely rezsicsökkentés

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfón az alábbiakat közölték:

GULYÁS Gergely
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Azt látjuk, hogy a háborús helyzet nem könnyebb, hanem egyre nehezebb lesz. A háború egy új szakaszába lépett. Látjuk az adatokat, a harctéren egyre többen halnak meg. Éppen ezért a kormány álláspontja az, hogy minél előbb béke legyen. Azonnal tűzszünet és béketárgyalások szükségesek

– kezdte bevezetőjében Gulyás Gergely. A politikus rámutatott, hogy ez az infláció mérséklésére és esetleges megszűnéséhez vezetne. Azzal, hogy Magyarország a békepártiságot támogatja, rengeteg támadást és kritikát kap az unió más tagjaitól – emelte ki a politikus.

„A kormánydöntéseknél a legfontosabb még mindig az, hogy Magyarországnak 2024-re legyen elfogadott költségvetése, és miután háborús időket élünk, ezért védelmi költségvetésre van szükségünk. Ez garantálja jövőre is a magyarok biztonságát. Megvédi a családokat, a nyugdíjasokat, és a munkahelyeket” – tette hozzá a miniszter. A politikus szerint elegendő forrást nyújtanak hozzá, hogy a NATO-nak is megfeleljenek. A magyar GDP 2%-át is eléri ez a forrás. 

 

A civil emberek is segíthetnek a helyzet javításán

„Az országnak a legnagyobb segítséget most az jelenti, hogyha valaki államkötvényben vagy kincstárjegyben tartja a megtakarításait. Ráadásul ezek adómentesek” – mutatott rá Gulyás Gergely, hogy milyen lehetőség van most az emberek kezében. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ezek a befektetési lehetőségek biztos hozammal rendelkeznek. 

 

Gazdaságvédelmi akcióterv

A háborús szankciók miatt az energiaárak továbbra is magasak, és ez megterheli a magyar vállalkozásokat. Ezért a tavalyi évben a vállalkozások 81%-a rögzített áras szerződést kötött az energiára – emelte ki a miniszter.

Ma ezeknek a vállalkozásoknak az egyharmada 320 euró/megawatt felett fizet, és az átlag is ebben a körben 250 euro/megawatt felett van. Ezért három olyan területen is – amely a gazdaság teljesítményére és az inflációra is nagy hatással van – árplafont vezettünk be. A legmagasabb árat július elsejétől 200 euro/megawattban állapítottuk meg, ez nettó ár. Három szektorra vonatkozik ez az ár, a feldolgozói szektorra, a szálláshely-szolgáltatásra, és a raktározásra, szállításra. Azért ezekre a területekre, mert ezek a termelő vagy termeléshez kapcsolódó területek. Ezek az inflációra és a gazdaság fejlődésére is nagy hatással vannak. Azt szeretnénk elérni, hogy ezek a szektorok ebben az évben már ne emeljenek az áraikon

– foglalta össze a gazdasági akcióvédelmi tervet Gulyás Gergely. Ez az intézkedés több mint 5000 vállalkozásnak segít. 

 

A gazdasági akcióterv ára a költségvetésben

Összesen 40 milliárd, valamint jövőre 10-15 milliárdos költségvetési teherrel jár majd a most bejelentett gazdaságvédelmi csomag

– mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely. 

Zseniális trükkök, amikkel vásárlás során szép pénzt spórolhatunk
Augusztus elsejétől SZÉP-kártyával is vásárolhatunk hideg élelmet 

SZÉP-kártyával is lehet hideg élelmiszert vásárolni

A kormány lehetővé teszi a SZÉP-kártyák felhasználását a hideg ételekre 2023 augusztus egytől december 31-ig. Erre korlátlanul lesz lehetőség.

 

Ebben az időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártya-keretet, a 400 ezret további 200 ezerrel megnövelhetik a kedvezményes szabályoknak megfelelően

– mondta el a miniszter. 

A gyógyszerforgalmazókra és -gyártókra vonatkozik a gazdasági akcióterv harmadik pontja. 

„Mivel ők is részesei az extraprofitadó megfizetésének, ezért 28%-ról 40%-ra emeltük náluk a profitadót korábban. Ezért a kormány most arról döntött, hogy július elsejétől a 20%-ot leírhatják, hogyha kutatásra vagy beruházásra fordítják. A gyógyszergyártók esetén pedig a jövő évtől megfelezzük a profitadót. A jövő évre megfelezett extraprofitadót még egyszer le lehet írni, ha a gyógyszergyártó cégek kutatásrA, fejlesztésre vagy beruházásra költik el” – foglalta össze a pontokat Gulyás Gergely.

 

A kormány elutasítja a migránskvótát

A kormány továbbra is elutasítja a brüsszeli kötelező migránskvótát, itt egy brüsszeli hatalmi visszaélésről van szó

– zárta sorait a politikus, mielőtt elkezdődtek volna az újságírói kérdések.





 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás