Nemcsak jól néz ki, de nagyon finom is.
Már péntektől megkóstolható a Szent István-napi ünnepségek keretében, a Magyar Ízek Utcáján a 2023-as ország tortája. Ennek kapcsán tette fel a kérdést Szentkirályi Alexandra: mi az, fügés, karamellás, tokaji aszús és most mindenki erről beszél? A kormányszóvivő legújabb, Facebook-oldalára feltöltött videója mellett gyorsan meg is válaszolta a kérdést: ez nem más, mint az idei év ország tortája, a Spicces füge respektus.
A Magyarország Cukormentes Tortája program „nagy testvére” a Magyarország Tortája verseny. 2023-ban a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál kreációja, a Spicces füge respektus fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. Ami a nevet illeti: a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.
A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse-krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbabtöretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé-tükörzselé teszi igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája-versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk tiszteletére.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese 2023-ban a Kikelet lett, amelyet a makói Papp Cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia készített. A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor.
A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé-mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre