Már javában folynak az előkészületek, hogy méltón és jókedvűen ünnepelhessük az ország születésnapját augusztus 20-án - és persze illő lakomával, amiről többek közt az Ízek utcája, az év három kenyere és Magyarország tortái gondoskodnak.
Minden évben más-más étel van a középpontban a Magyar Ízek Utcájában, ez idén a pecsenye lesz - jelentette be tegnap Novotny Antal, aki társaival együtt 15 évvel ezelőtt egyik alapítója volt az Ízek utcájának. A pecsenye ötletét ő dobta be idén és úgy emlékszik, örömujjongással fogadta a többi szervező.
„Minden fajtáját és formáját igyekszünk felvonultatni: lesz vasi pecsenye, flekken és cigánypecsenye. A pecsenye szó kimondásától is összefut az ember szájában a nyál. Nyárson forgatunk malacot és sütünk ökröt is. Lesz tárcsás hússütés és hal nyárson. Bográcsosok garmadája érkezik és vadpecsenyéket is tálalni fogunk, köztük igazi kuriózum a Petőmihályfáról érkező csapat részeges nyula, már ezért érdemes eljönni” - hangsúlyozta Novotny Antal.
A hagyományokhoz híven idén is megkóstolhatjuk a legjobb kenyereket. A Magyar Pékszövetség 12. alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. A Szent István napi kenyér kategóriájában a dunabogdányi Heim Sütöde Bt. Szent István napi Durumkenyere bizonyult a legjobbnak.
Nagyon örülünk, hogy a király kategóriában idén elsők lettünk
fogalmazta meg gondolatait Heim Endre, a kenyér megalkotója.
Viszonylag gyorsan megszületett a receptúra ötlete, mert alapjaiban ezt már 2017 óta használták. Ami újdonság volt, hogy nagyrészt a magas rosttartalmú durumliszttel dolgoztak vadkovászos technológiával, azaz a kenyér nem tartalmaz hozzáadott élesztőt.
Úgy emlékszem, hogy miután kitaláltam a receptet, már az első sütés is kiválóra sikerült
- emlékszik a pékmester.
Az év innovatív kenyerének a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszés kenyerét választották. A kategória kenyerei a legújabb fogyasztói trendeket szolgálják ki: merész íztársítások mellett az egészségre gyakorolt jótékony hatás jellemzi őket.
Azért választottuk az aranymetszés nevet, mert az arányosságot akartuk hangsúlyozni. Két évig kerestük a legoptimálisabb összetevőket. A négyféle liszt mellett elővettük a magyarságtudatunkat is, ezért dolgoztunk tokaji borral és az ehhez legjobban illő dióval, amit 24 órán keresztül áztattunk a tokajiban
- számolt be az összetevőkről Fülep Zsolt, a sütöde vezetője.
A Magyarország Tortája címet a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda, Lakatos Pál Spicces Füge Respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el.
„Az ötlet egy tavaly júliusi balatoni nyaralás alkalmával született, aminek a megvalósítása októberben kezdődött. Nagyon sok próbálkozásunk volt, és az ízlelésben részt vett az édesanyám, a három gyerekem és sok kollégám, az ő véleményük is fontos volt" - mondta a cukrász.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei győztese a „Kikelet” elnevezésű kreáció. A tortát a makói Papp Cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia a búzavirágos fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.
A fekete tea belekerült minden rétegbe. Az alapíz hamar megvolt, de aztán több hétig kísérleteztünk a kivitelezéssel. A cukormentességet az alapanyagok adták
számolt be Zsófia.
A Sétáló sütemény kategória győztese a Málnás-pisztáciás Pékfagylalt lett. Az ihletet egy korábbi ötlet adta, miszerint a fagylalttölcsér sütés alatt nem barnul meg, és nem ég oda, ezért ebbe teszik a süteményt. Ezzel megadták a termék formai kinézetét, amihez már csak a tartalmat kellett kitalálni.
„A málna jó választásnak tűnt, ezt a gyümölcsöt egészítettük ki a roppanós pisztáciával, amihez még fehércsokoládét reszeltünk. Ez a három íz tökéletesen harmonizál egymással. Kinézetre fagylalt, de nem nyalni kell, hanem harapni. Amikor a három éves kisfiam azt mondta, hogy apa, ez nagyon finom, akkor tudtam, hogy elkészültünk" - mesélte a Szinobor Kft. ügyvezetője, Éles Szilárd.
Díjaztak még egy sétáló süteményt, ami egy vajas kifli croissan formában, saját főzésű eperlekvárral.
Erősségének tartom, hogy színezék- és adalékmentes kívülről és belülről is. A színét céklaliszttel értük el. A hatodik sütésünket már sikeresnek értékeltük. Nálunk 25-en dolgoznak, ez így egy elég erős vélemény lett
mondta Tar György, a sokorópátkai Pedro pékség üzemvezetője.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre