Egész héten fürkészheted a csillagokat – Ez várható ma





150 csillagászati program vár rád több mint 70 helyszínen, ezenkívül szabadtéri mozi, kiállítás, és ne feledd, ma van a macskanap!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.08.08.
csillaghullás kertmozi program ez lesz ma

Idén negyedik alkalommal rendezik meg az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű országos programsorozatot, amelynek során augusztus 13-ig csaknem 150 csillagászati program várja az érdeklődőket országszerte, több mint 70 helyszínen – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

csillagok, csillagos ég
Elképesztő látványt tartogatnak a nyári csillaghullások (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels

Az eseménysorozat az augusztusi csillaghullás időszakában kicsiknek és nagyoknak egyaránt látványos és izgalmas kalandokat kínál. A programok között távcsöves bemutatók, csillagászati előadások és hullócsillag-lesek is szerepelnek. A kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét.

Megfigyelhető lesz például a Szaturnusz gyűrűrendszere, a nyári égbolt nebulái és csillaghalmazai, a fogyó Hold mellett pedig kiválóak lesznek a körülmények arra, hogy elcsípjük a Perseidák meteorraj tagjait. A Perseidák maximuma augusztus 12-re esik, amikor ideális körülmények mellett akár többtucatnyi hullócsillagot is meg lehet majd figyelni az égbolton.

A fővárosban az újpesti Levendulapark és az óbudai Polaris Csillagvizsgáló mellett a Normafán is távcsövek fogják várni az érdeklődőket – hívták fel a figyelmet a szervezők. A programsorozat budapesti támogató intézménye, a Svábhegyi Csillagvizsgáló különleges Csillagkapu eseménnyel készül az augusztus 12-i csillaghullásra, ahová ezúttal nincs létszámkorlát, már 17 órától várják az érdeklődőket.

Az éjszaka gyermekei láthatóak a Margitszigeten

Tart a Mozisziget, a Margitszigeti Atlétikai Centrum füves pályáján lehet részünk egy-egy kellemes nyáresti kertmoziélményben. A Mozisziget programjában az elmúlt években készült francia, izraeli, osztrák, dél-koreai, német, finn, olasz, észt, svájci, szlovák, ukrán, japán, portugál és spanyol filmek szerepelnek, melyeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítenek.

Láthatunk vígjátékot a szerelmét szamárháton üldöző szeretőről; ambíciók nélküli haknizenészből lett callboyról; absztinens vegetáriánusról a kolbászáról és pálinkájáról híres faluban; egy színtársulatról, amelynek minden tagja börtönbe kerül; pörgős tinivígjátékot három nővérről; animációs filmet egy varázsvirágról; drámát, amelyben egy mozgássérült férfi először találkozik barátnőjével; és történelmi filmet az 1941-es ukrajnai eseményekről.

A következő napok részletes programja:

  • Augusztus 8. Az éjszaka gyermekei
  • Augusztus 9. Kontinensek sodrában (délen)
  • Augusztus 10. Isten hozott itthon!
  • Augusztus 11. Visszhang
  • Augusztus 12. Mary és a varázsvirág
  • Augusztus 13. A zsarnok apa
  • Augusztus 14. A jó főnök

A Mozisziget az európai kulturális intézetek magyarországi hálózata, az EUNIC Hungary nyári, ingyenes szabadtéri vetítéssorozata augusztus 1–14. között. A vetítéseket csak megfelelő időjárás esetén tartják meg, érdemes saját pokrócot és enni-innivalót hozni. Kapunyitás minden nap 20 órakor. A vetítésekre az első 500 nézőt tudják beengedni.

Az óbudai kertmozihoz hasonló rendezvény lesz a Margitszigeten Fotó: Mónus Márton/MTI

Még egy hónapig megtekinthető a Salvador Dalí-kiállítás

Budapest VI. kerületében, a Király utcában szeptember 3-ig tudod megtekinteni a Salvador Dalí-kiállítást, ahol több mint 150 műremek vár arra, hogy megcsodáld. Légy részese Salvador Dalí különleges kalandjainak, ahol egy szuper VR élménnyel is gazdagodhatsz. Hétfőtől csütörtökig a 14 óra utáni idősávokra 20 százalék kedvezménnyel válthatod meg belépődet. A kedvezményes ajánlat visszavonásig érvényes.

Ma van a nemzetközi macskanap

A Nemzetközi Állatjóléti Alap kezdeményezésére 2002-ben hozták létre a nemzetközi macskanapot. Az augusztus 8-ai nap célja, hogy figyelmet fordítsunk az emberiség egyik legrégebbi, bundás társállatára, a macskára és annak védelmére, emberséges bánásmódjára és szeretetére.

Mérséklődik az idő kedden

Sok napsütés várható gomolyfelhőkkel, melyekből leginkább északkeleten fordulhat elő futózápor. Mérséklődik és délnyugatira fordul a szél. A nappali hőmérséklet 24 fok körül alakul – írja a Köpönyeg.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás