Sosem találnád ki, milyen ollós szörnyeteg él a magyar termálvízben





Ezeket a fajokat Indonéziában gyűjtik össze, majd Európába, Észak-Amerikába és Japánba exportálják, hogy az egész világon megtöltsék az otthoni akváriumokat. Magyarországra is így kerülhettek a féltett termálvízbe.



Megosztás
Szerző: H.D.
Létrehozva: 2023.08.19.
tanulmány acélkék rák díszállat termálvíz

Egy augusztus 10-én publikált tanulmány a Zootaxa folyóiratban részletezte, hogy csehországi kutatók számos édesvízi rákot szereztek be egy olyan kisállat-kereskedőtől, aki "díszes vízi állatokra" specializálódott. A rákokat más néven folyami rákokként vagy folyami garnélaként ismerik, és igencsak népszerű díszállatok a kereskedésekben - állítják a kutatók.

rák
Különös indok miatt terjedt el itthon ez a rákfajta. Fotó: Shutterstock

Az elmúlt nyolc évben öt különböző kékrákot találtak a kutatók, és fel is tudtak fedezni egy új fajt: a Cherax woworae-t, vagyis az acélkék rákot, áll a tanulmányban. Az acélkék rák "mérsékelten nagy", körülbelül öt centiméter hosszú és alig két centi széles, mondják a kutatók. Két azonos méretű és többszínű ollója van, teste acélkék színű, márványos oldalakkal, sötétkék lábai vannak és narancssárga hegyű farokkal rendelkezik. Az ollói a karjától a hegyéig türkizkék színtől őszes narancsig és feketéig változnak.

Emberi hanyagság az oka 

Az acélkék rákokról köztudott, hogy Új-Guinea nyugati partjának indonéz oldalán honosak, azonban roppant érdekes, 

hogy ezt a  fajtát magyar termálvizekben is megtalálták . A magyarországi populációjuk valószínűleg kisállat-kereskedésekből indult, vagyis elterjedésüket az emberi hanyagságnak köszönhetjük.

 A kutatók területi felméréseket javasoltak az új faj teljes elterjedésének meghatározásához. Az új fajt a színezés és a testük alakja alapján azonosították, áll a tanulmányban. A DNS-analízis azt találta, hogy a fajnak 5,6% és 13,8% közötti genetikai eltérése van más édesvízi rákokhoz képest. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás