Évek óta küzd a kispesti nő, megkeserítik az életét





A Kispesten élő Tímea évek óta küzd egy eperfával, mely a szomszédjában nő. A szomszéd telek tulajdonosa azonban éppen az az önkormányzat, amelyiktől birtokvédelmet kérhetne. Hiába jelezte többször is, hogy a fa kárt tesz az otthonában, nem tesznek semmit.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.08.16.
tető kispesti önkormányzat probléma fa ház

Felnyomott kerítés, feltört beton, eldugult csatorna és besüllyedt kert – így néz ki Tímea udvara, mióta a szomszédban növekvő eperfa elterebélyesedett. A szomszéd kert ráadásul a kispesti balos önkormányzat tulajdona, ahol többen ingatlant bérelnek, de a kert gondozását már nem érzi feladatának a helyi vezetés.

Tímea udvarát teljesen tönkreteszi a fa – Fotó: Beküldött fotó

Tönkreteszi Tímea ingatlanját az önkormányzat fája

Tímea a Metropol megkeresésére elmondta, hogy már évek óta gondot okoz a hatalmasra nőtt eperfa. Évekkel ezelőtt emiatt már szólt is az önkormányzatnak és megmutatta nekik, milyen problémákat okoz, a fa gyökere például belemegy a csatornájába és eldugítja azt, valamint a fa koronája rámegy a háza tetejére is, leverve ezzel a cserepeket.

Akkor azt a választ kaptam, hogy csináltassam meg. De kérdem én, ha megcsináltatom a tetőt, majd az újat teszi tönkre a fa? Ráadásul évente kétszer dugul el a csatornám a fától, aminek a tisztíttatása nem olcsó és egy új csatornát is tönkretenne ugyanúgy

– mondta el a részleteket Tímea, akinek a fa miatt már új kivezetést is kellett építtetnie a csatornájához, nem kevés összegből.

„A párommal élünk kettesben, aki le van százalékolva és az én kis fizetésemet sem azért rakom félre, hogy rendbe tegyem azt, amit az önkormányzat fája elront”
– tette hozzá kiábrándulva a kispesti lakos, aki már többször kapott ígéretet a polgármesteri hivataltól, hogy megoldják az ügyet.

Legutóbb egy nagyon kedves hölgy jött ki felmérni a terepet és annyit mondott, hogy ez bizony nagyon nagy munka, és nem kizárt, hogy rá dől a házamra a fa, ha kivágják. De szerintem előbb-utóbb így is rá fog dőlni.

„Ami nagyon bosszantó, hogy egy olyan ingatlanról van szó, amiből az önkormányzatnak bevétele van a bérlőktől, amit fel is vesz minden hónapban, de a kertet már nem ápolja, hiába szól egy lakos, hogy veszélyezteti az ingatlanját a fájuk” – fejtette ki Tímea, aki most úgy döntött, hogy a nyilvánossághoz fordul.

„Nem tudom, kihez forduljak, de ez így nem állapot. Azon gondolkodom, hogy jogi segítséget fogok kérni, hogy megoldódjon ez a helyzet, mert így minden pénzemet a házam javítására kell költenem, amit az önkormányzat fája tönkretesz” – fogalmazott a lakos.

Tímeáék kertjébe teljesen belóg a fa koronája – Fotó: Beküldött fotó

Tilos a „szükségtelen zavarás”!

A szomszédjogok alapvető rendelkezéseit – amit már az ókorban is alkalmaztak – a polgári törvénykönyv (Ptk.), a speciális kérdéseket pedig a szomszédjogi törvény tartalmazza. Ezeket önkormányzati szabályozások és a bírósági ítélkezési gyakorlat egészíti ki. Ezeknek az egyik legelső eleme az úgynevezett szükségtelen zavarás tilalma. Ez azt jelenti, hogy mindenki csak úgy használhatja a saját ingatlanját, hogy azzal a szomszédot indokolatlanul ne zavarja. Azt, hogy mi minősül szükségtelen zavarásnak, a bíróságok úgy döntik el, hogy igazságügyi szakértőt vonnak be. Az ítélkezési gyakorlat alapján szükségtelen mértékű zavarásról akkor beszélhetünk, ha az a szokásos mértéket meghaladja és a zavaró tevékenységet kifejtő személy a szomszéd érdekeit teljes mértékben figyelmen kívül hagyja.

Kerestük a kispesti önkormányzatot is

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Kispest önkormányzatát is, még nyár elején. Akkor azt az információt kaptuk, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő üres ingatlanok az önkormányzat Gazdálkodási Ellátó Szervezetének Vagyongazdálkodási részlegéhez tartoznak, így feléjük továbbítják kérdéseinket. Levelünkre azonban azóta sem válaszoltak, pedig a probléma egyértelmű. Amint levelünkre választ kapunk, cikkünket frissítjük. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Dráma a XX. kerületben: valószínűleg vezetés közben lett rosszul a busszal ütköző sofőr

Dráma a XX. kerületben: valószínűleg vezetés közben lett rosszul a busszal ütköző sofőr

Megtörte a csendet Jakab Ferenc kollégája, aggasztó dologról ír

Megtörte a csendet Jakab Ferenc kollégája, aggasztó dologról ír

Egy ország rendült meg a gyásztól: 95. életévében meghalt a legendás színész

Egy ország rendült meg a gyásztól: 95. életévében meghalt a legendás színész

Ezt tutira nem tudtad! 350 éve is már menő volt a farmer

Ezt tutira nem tudtad! 350 éve is már menő volt a farmer

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás