Évekre tönkrevágták Budapest zöldterületeit Karácsonyék a gyomtengerrel





Teljes hozzá nem értésről tanúskodik az, ahogyan Karácsony Gergely és stábja a fővárosi zöldfelületeket kezeli – hívta fel a Metropol figyelmét egy kertész. Megerősítette múltkori nyilatkozónk azon állítását, hogy ennek hosszú távú hatása lesz Budapestre, és sok millió forintba kerül majd a helyreállítás.



Megosztás
Szerző: Sz. Z.
Létrehozva: 2023.08.30.
gyom zöldfelület tönkretenni Karácsony Gergely pályázat

Újabb kertész kereste meg a Metropolt, hogy megerősítse annak a kollégájának a szavait, aki korábban nyilatkozott lapunknak. A szakemberek – akik azért nem adják nevüket és arcukat a nyilatkozathoz, mert valószínűleg elveszítenék a munkájukat – el vannak keseredve, úgy érzik, évek munkája megy veszendőbe és sok millió forintot dob ki a főváros az ablakon. 

Így néz ki a Károly körút. Akinek kertje van, az tudja, milyen gyorsan terjed a gyom, ha nem irtják. Fotó: olvasói

Mint azt korábban megírtuk, a szakember azt állította: amit a fővárosban tapasztalhatunk és ami már ennyire szemet szúrt a lakosoknak is, az nem néhány hét mulasztása, hanem a szakszerűtlen területgondozás és a zöldfelületek hosszú távú elhanyagolása! Vagyis nem arról van szó, hogy kiürült a kassza, ezért maradt el egy-két kaszálás, hanem arról, hogy

 a fővárosban hónapok, ha nem évek óta elhanyagolják a gyommentesítést! 

Ezt megerősítette az a kertész is, aki már a Budapest a gyomok fővárosa! című fotópályázatunk lezárását követően jelentkezett. Szerinte ennek két oka van. Az egyik az, hogy a főváros másfél évszázados cége, amelyik alapvetően szakmai alapokon épült fel, szét lett verve és beolvasztva egy nagy közműholdingba. Itt már nem a kertészeké a főszerep, nem az ő szavuk a döntő, sok hozzá nem értő szól bele a munkába, egészen más szempontok alapján. 

„A másik pedig az, hogy a liberális zöldpolitika abban áll: nőjön minden növény, ahogyan akar” – mondta a kertész. 

A nagyra növő gyomot kikiáltani méhlegelőnek, a parkok gondozásának elhanyagolását azzal magyarázni, hogy »így természetes«, teljes félreértés és a szakmánk megcsúfolása!

Hihetetlen, amit Karácsony művel, még a Hősök tere környéke, az Andrássy út is tiszta gyom az atlétikai világverseny idején. Mit látnak így az ide látogató turisták, sportolók?! – írta a képhez olvasónk

A legnagyobb gond a kertész szerint az, hogy az invazív, vagyis idegen, nem odavaló növények elnyomják a pázsitot, az évelő és egynyári virágokat, a gyom pillanatok alatt elterjed, ha nem irtják, és belep mindent. Nagyon gyorsan szaporodik és mivel igénytelen, mindenhol megtelepszik. Ha hagyják, szívós munkával széttöredezi a járdát, a járdaszegényt, ránő a vakolatokra, ott tartva a vizet, hosszú távú ökológiai károkat okoz. Karácsonyék a mulasztásukkal az utódjukat állítják nehéz helyzet elé és évekre tönkreteszik a város ökológiai egyensúlyát.

Az Andrássy úton így néz ki a fák körüli tányér. Fotó: olvasói

De van itt még egy gond! A fák körüli tányér sincs gyomtalanítva, sem frissítve, így a fák gyökeréhez nem jut el elég víz. Ráadásul napokig hőség volt, eső nem esett, a kisebb gyökerű fákat locsolni kellett volna, de ez elmaradt. Rengeteg fa kipusztul az öntözés hiányában. 

„Készítsünk tányért a fa törzse körül, hogy más növények ne szívják el a tápanyagot és a nedvességet előle… hogy a végeredmény ne csak hatékony, de mutatós is legyen, a tányért szórd be kaviccsal vagy fenyőkéreggel, hogy a gyomok se bújhassanak elő” – tanácsolja a kertepito.hu portál azoknak, akik a saját kertjükben ültetnek fát. Mindez fokozottan igaz a nem túl előnyös városi környezetben ültetett fákra!

A gyomok által elnyomott dísznövények, a kiszáradt fák pótlása évekbe és milliókba, sőt inkább tízmilliókba kerül, figyelmeztetnek a szakemberek, akik hangsúlyozzák: a városvezetés jobban tenné, ha nem a politikusokra, hanem a szakemberekre hallgatna városrendezési, kertészeti kérdésekben. 

A Metropol fotópályázatát mindkét kertész üdvözölte, mert úgy gondolják, a lap ezzel felhívta a figyelmet egy több évre, akár évtizedre kiható problémára, és itt-ott elkezdődött a gyommentesítést. Ám – hangsúlyozták egybehangzóan – néhány hét alatt nem lehet helyrehozni többéves mulasztást!

Köszönjük, Karácsony Gergely!

Lapunk az olvasói fotók alapján méretversenyt hirdetett a gyomok között, nézd meg az eredményt!





 





Ezeket olvastad már?
Rémisztő alakot fotóztak a Nap felszínén az európai űrszondák

Rémisztő alakot fotóztak a Nap felszínén az európai űrszondák

A hétvégi időjárásban nem lesz köszönet: Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki

A hétvégi időjárásban nem lesz köszönet: Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás