RETRO RÁDIÓ

A szervezet, ami idősebb, mint Budapest: siratják a budapestiek a Főkertet

A Fővárosi Kertészeti Vállalat 154 éven át gondozta Budapest zöldfelületeit, és most mindenki megdöbbenésére eltűnik… A szervezet idősebb, mint Budapest: hivatalosan 1867-ben alakult – most pedig beolvad egy mamutcégbe, hasonlóan a Budapesti Temetkezési Intézethez és a Főtávhoz.Megosztás
Szerző: metropol
2021.09.21. 05:20
Karácsony Gergely BKM Megyeri Szabolcs összevonás Főkert

Karácsony Gergelyék egy mamutcégben eltüntetik a 154 éves céget

A napokban egy sajtóhírből tudta meg a kertészszakma, hogy mindenféle egyeztetés nélkül megszüntetik a 154 éves Főkertet. Augusztus 31-én a bíróság bejegyezte a főváros mamutcégét, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-t. A cég öt olyan fővárosi vállalat helyett jött létre, mint a Fővárosi Közterület-fenntartó, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, a Főtáv és a Főkert. Jobbára ezen az öt cégen múlt eddig Budapest mindennapi élete. Az átalakítás legfőbb indoka a várható megtakarítás: az összevonással évi 700 milliót szeretnének spórolni. Az ígéret szerint munkásokat sehonnan sem küldenek el, viszont megszűnik 21 felügyelőbizottsági hely. Úgy legyen, reméljük, tényleg erről van szó, és nem arról, hogy a szakmai stábok helyett mások intézik a közös beszerzéseket az éppen kampányoló Karácsony Gergelyék felügyelete alatt.

Megyeri Szabolcs: Alosztállyá silányították

A Metropol megkérdezte Megyeri Szabolcs kertészmérnök véleményét az átalakításról. Ő volt az a szakember, aki 24 órás egyszemélyes, csendes tüntetést tartott a fővárosi önkormányzat épülete előtt a Főkert önállóságának felszámolása miatt.

„Megdöbbentett a Főkert Nonprofit Zrt. megszüntetése. Elvileg a szakmaközi szervezeteknek ki kellett volna kérni a véleményét, de ez nem történt meg. Most a szakmában mindenki azt mondja, hogy több mint 150 év után kidobják a kukába. Ezt nem könnyű megérteni, mert lehet azt mondani, hogy a Főkert más néven működik tovább, de nem, mert alosztállyá silányították. Ott van egy szakmai stáb, egy szakmai műhely, ott van a kertészszakma otthona, és az mindenféle dagályosság nélkül a magyar nemzet egyik alappillére. Ez nagyon önkényes döntés volt, ami szakmailag nem hatékony. Ráadásul a klímakrízisben a Főkertnek több lehetőséget, több pénzt, több keretet kellett volna kapnia. A Főkert egy kulturális bázis, nem csupán egy zöldfelület-fenntartó cég, mert az, hogy növényeket ültetünk és nevelünk, az a kultúra része, amit nem lehet negligálni. De most mégis ez történt.”

Rekviem a 154 éves Főkertért

A hírt Megyeri Szabolcs kertészmérnök is megosztotta. Posztja alatt kommentek öntötték el a Facebookot. Két nap alatt ezren írtak véleményt:

„Ez lehetetlen! Nem lehet megengedni! Minden kertésznek, kertbarátnak el kell menni tiltakozni!”

„Nem lesz jó vége, ha mindenhol csak MÉHLEGELŐK lesznek...”

Volt olyan, aki nem értett egyet a kertész posztjával, és megpróbálta megmagyarázni az összeolvadást:

„A közszolgálati cégek összevonását már tavaly év végén közölték. Nem értem, miért kell azon meglepődni, ha az önkormányzatok költségcsökkentő intézkedéseket vezetnek be, amikor számos adóbevételt kihúztak alóluk a pandémia miatt.”

De óriási többségben voltak a dühös kommentek:

„No de kérem, ez a baloldali szakmaiság. Budapest magának szavazta meg ezt a baloldali dilettáns bandát.”

„Köszönjétek Karácsony Gergelynek. Szégyen, amit a fővárossal csinál!!!”

6 millió négyzetméter...

Budapest területén évente mintegy 6 000 000 m² zöldterület-fejlesztési és -fenntartási feladatait látta el, ez nagyjából 840 focipályának felel meg, valamint 30 ezer fasori fa, 47 ezer parkfa, 8 609 583 m² fővárosi védett terület és 1 183 532 m² fővárosi erdőterület gondozását végezte. 1867. március 19-én Pest Szabad Királyi Város Tanácsa határozatában elvetette a most megszüntetett Főkert Nonprofit Zrt. magját. Tevékenysége azzal kezdődött, hogy Fuchs Emil Pest főkertészének vezetésével faiskolát létesítettek és fasorokat telepítettek a város útvonalain, elsősorban a homok megkötése céljából. A II. világháború elpusztította a közparkok 90 százalékát és a Főkert felszerelésének majdnem felét. A céget 1962-től Fővárosi Kertészeti Vállalatnak nevezik, majd a rendszerváltás után nonprofit vállalattá alakult.

A Főkert a Facebook-oldalán kiadott egy közleményt:

„A jól ismert, értékes márkák – így a FŐKERT is – továbbra is megmaradnak, a tapasztalt munkavállalók, a felkészült szakmai műhelyek elkötelezett munkájára a Főváros továbbra is számít. A FŐKERT valamennyi korábbi, kertészeti szakmai tevékenységet ellátó munkavállalója az új közműtársaságban folytatja korábbi tevékenységét. A FŐKERT teljes eszközállománya a BKM keretében továbbra is rendelkezésre áll a munkavégzéshez.”

Ezeket olvastad már?
M3 metró: hiába Karácsony a főpolgármester, akkor se lesz légkondi!

M3 metró: hiába Karácsony a főpolgármester, akkor se lesz légkondi!

„Nincs, aki ne gyászolná Zolit" – Otthonában lőtte magát főbe a biharugrai férfi

„Nincs, aki ne gyászolná Zolit" – Otthonában lőtte magát főbe a biharugrai férfi

Nincs menekvés: szinte az összes vármegyére riasztást adtak ki

Nincs menekvés: szinte az összes vármegyére riasztást adtak ki

Kispesten újabb értelmetlen biciklisávot akarnak felfesteni

Kispesten újabb értelmetlen biciklisávot akarnak felfesteni

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás