Ma van a Fővárosi Állat- és Növénykert születésnapja





Az intézményt 1866. augusztus 9-én nyitották meg először.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.08.09.
Módosítva: 2023.08.09.
állatkert főváros ez lesz ma születésnap Budapest

Gondoltad volna? Augusztus 9-e a Fővárosi Állat- és Növénykert születésnapja. Az intézmény 1866. augusztus 9-én nyitotta ki először kapuit. Ezen a napon Magyarországon számos különleges állatkerti programon vehetünk részt, emellett felhívják a figyelmet a világ veszélyeztetett fajaira is.

Évről évre nagyon népszerű a Fővárosi Állat- és Növénykert Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország legrégebbi és a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje. Budapest XIV. kerületében, a Városliget északi végében helyezkedik el. Északnyugatról a Nyugati pályaudvart a Rákosrendezővel, illetve a városligeti vasúti leágazással összekötő vasúti pálya, északkeletről a Hungária körút, délkeletről az Állatkerti körút, délnyugatról pedig a Dózsa György út határolja. Közvetlen közelében van a Fővárosi Nagycirkusz, a Gundel étterem, a Bagolyvár étterem, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Széchenyi gyógyfürdő.

A jelenlegi területet határoló utak közül az alapításkor csak az 1842-ben épített vasút volt meg, az összes többit már az állatkert alapítása után, nagyrészt a kert területének rovására alakították ki. Az állatkertből hasítottak ki területet a megszűnt Vidám Park egy részéhez. Egykor a Fővárosi Nagycirkusz, valamint a két szomszédos étterem területe is hozzá tartozott. A Széchenyi gyógyfürdő helyét eredetileg a kert későbbi bővítéséhez foglalták le. A területcsonkítások következtében az eredeti, mintegy 18 hektáros területből 1912-re már csak 11 hektár maradt. Az 1950-es években további területvesztést okozott a Dózsa György út szélesítése, mivel a Dózsa György úti kerítést végig három méterrel beljebb hozták. A 2010-es években viszont visszakapta területeit, így ismét 18 hektáron működhet.

1866-os megnyitásától egészen az 1950-es évekig, az első vidéki állatkertek megalapításáig az ország egyetlen ilyen intézménye volt. Ma Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális közintézménye: évente 1-1,1 millió látogatója van. A korszerű állatkertek többségéhez hasonlóan fő tevékenységi köre a természetvédelem, az oktatás, a természetközeli szabadidős programok biztosítása, valamint a tudományos kutatás. Történetéből és ezzel összefüggő sajátosságaiból adódóan további célkitűzései közé tartozik a kulturális örökség védelme és gazdagítása is.

Története során több nevet is viselt: Pesti Állatkert (1866–1873); Budapesti Állatkert (1873–1907); Székesfővárosi Állatkert (1907–1912); Székesfővárosi Állat- és Növénykert / Budapest Székesfőváros Állat- és Növénykertje (1912–1948); Budapest Főváros Állat- és Növénykertje (1948–2001).

Állatkerti Fesztivál 2023

Fesztiválhangulat fog uralkodni a Fővárosi Állat- és Növénykertben augusztus 9. és 13. között, a második alkalommal megrendezett Állatkerti Fesztiválon. Napközben családi programokkal, délutánonként koncertekkel, majd az este folyamán izgalmas előadásokkal várják a szervezők a látogatókat a Főkaputéri nagyszínpadon.

850 éve kezdték el építeni a pisai ferde tornyot

Miután 1178-ban a pisai torony harmadik emeletét is felhúzták, az épület olyannyira megsüllyedt, hogy a nagy riadalom miatt azonnal leállították az építkezést. Csak jó 100 év múlva láttak hozzá a további építkezéshez. Az 58 méter magas, hatemeletes szépség az itáliai román stílus gyöngyszeme. Alapjának külső átmérője 15,484 méter, belső átmérője pedig 7,368 méter. Súlya 14 700 tonna. Fala az alapnál 4,09, a tetején 2,48 méter vastag.

Sokáig úgy hitték, hogy talán szándékosan építették ferdére a tornyot, ám a nemrégiben felfedezett dokumentumok arról tanúskodnak, hogy eredetileg egyenesre szánták. A dőlést az okozhatta, hogy a torony alatt minden valószínűség szerint egy olyan kis sziget pereme húzódott, mely az egykori kikötő része lehetett. A campanile 800 esztendeje alatt 5 fokot és 22 percet mozdult el a függőlegestől. A 80-as években a dőlés értéke már meghaladta a 4 métert. Elkerülhetetlenné vált a torony bezárása. Erre 1990. január 7-én került sor. Az olasz kormány nemzetközi szakemberekből álló csoportot kért fel a műemlék megmentésére. A munkálatok 2001 nyarán fejeződtek be, és a torony kapui még ez év decemberében újra megnyíltak az érdeklődők előtt. Jelenleg biztonsági okokból egyszerre 30-an tartózkodhatnak a harangtoronyban, és a tetejéig 294 lépcsőfok vezet fel. A szakemberek bizakodóak, hiszen a torony 2003 szeptembere óta mozdulatlan.

A pisai ferde torony épülete Fotó: Rachel Claire/Pexels

Ma 70 éves Delhusa Gjon

1953. augusztus 9-én Budapesten született Delhusa Gjon énekes, zeneszerző és szövegíró. Sík Olga magántanodájában tanult zeneelméletet, hangképzést és klasszikus gitáron játszani. 1971 óta szerepel a nyilvánosság előtt. 1976-ban az NDK-ban az év énekese lett, 1977 és 1985 között az NSZK-ba szerződött. 1985-től ismét Magyarországon dolgozik. Zenét írt – többek között – Demis Roussosnak és a Goombay Dance Bandnek is.

55 éves lett Scully ügynök

1968-ban született Gillian Anderson amerikai színésznő, az X-akták című tévésorozat Scully ügynöke, Emmy- és Golden Globe-díjas, televíziós műsorvezető. Legismertebb szerepei Dana Scully különleges ügynök az X-aktákban és Lady Dedlock a BBC Pusztaház örökösei című sorozatában.

Először ült magyar pilóta Forma–1-es versenyautóban

Kesjár Csaba próbálhatta ki a Zakspeed autóját három kör erejéig az 1987-es magyar nagydíjhétvégén, a Hungaroringen.

Augusztus 9. a világ őslakosainak nemzetközi napja

1989. augusztus 9-én ült össze először az ENSZ őslakos népekkel foglalkozó munkacsoportja. Az őslakosok napja 1995 óta évente megtartásra kerül, ilyenkor köszönetet mondunk a benszülötteknek és felhívjuk a világ figyelmét az életterük folyamatos csökkenésére, kultúráik veszélyeztetettségére.

I. Esti Czakó Piacz

Balatoni gasztronómia, bor, zene – nem igazán fesztivál, de kellemes kora esti életérzés. Így jellemezhető az I. Esti Czakó Piacz, amelyen augusztus 9-én, szerdán vehetünk részt, sok hazai termelő társaságában.

Az első felvonásban Curly & Soft hangol, majd a Lokal47 szaggatja a dödöllét, és habzanak a borok, folynak a házi szörpök. A második felvonásban Jucy Dave ugrik a bakelitek mögé, pacal készül és fröccs, majd desszerttel és DJ Futon zenéjével zárhatjuk a napot.

II. French Food Festival

Augusztus 9. és 11. között újra beköltözik a Kazinczy utcába a francia elegancia és a kifinomult ízek. Bor, pezsgő és isteni falatok lesznek terítéken az UNESCO szellemi kulturális örökségének számító konyha választékából, és a francia jóléthez tartozó élő zene sem marad el, ami elrepíthet a Szajna partjára. A Botellón Terasz programjára mindenképp érdemes elnézned.

Parkmozi a fővárosban

A B32 Parkmozi különlegessége, hogy a város esti nyüzsgésében és forgatagában adhatjuk át magunkat a filmezés örömének, elmerülve egy másik valóságban. Ezt az intim hangulatot a forgalmas utca lezárásával és az infrafüles biztosításával teremtik meg a szervezők, ami miatt a zajos villamos csilingelése vagy a vidám teraszhangulat közepén is elmerülhetünk a magyar filmkülönlegességekben. Augusztus 9-én a Drakulics elvtárs, 16-án a Testről és lélekről, 23-án az Utóélet, 30-án pedig a Zanox – Kockázatok és mellékhatások lesz terítéken.

Szerdán ismét lehetnek záporesők

Eleinte napos, fátyolfelhős idő lesz szerdán, majd délután északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és estétől elszórtan záporesők is kialakulnak. Az északnyugati szél ismét erőre kap. Nappal maximum 25 fok körüli értékeket mérhetünk – írja a Köpönyeg.





 





Ezeket olvastad már?
Dermesztő pillanatok: négy UFO jelent meg a tanya felett

Dermesztő pillanatok: négy UFO jelent meg a tanya felett

Nagy retró mese kvíz: felismered mindet?

Nagy retró mese kvíz: felismered mindet?

Megszakad a szív: összeesett és meghalt egy terhes nő, kisfiát sem tudták megmenteni

Megszakad a szív: összeesett és meghalt egy terhes nő, kisfiát sem tudták megmenteni

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van a Karácsony-féle kaotikus városvezetésből

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van a Karácsony-féle kaotikus városvezetésből

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás