Hátborzongató: a Titan áldozatának térképével keresik a felrobbant tengeralattjáró roncsait





A Titan roncsainak maradványait egy olyan térképpel keresik, amit az egyik áldozat segített összerakni.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.07.13.
tengeralattjáró Titanic térkép roncs áldozat

Még mindig nem ocsúdott fel a világ a Titan öt ember életét követelő katasztrófája óta. Ismeretes, a merülőkapszula négy utassal és egy pilótával a fedélzetén merült le az Atlanti-óceán mélyére, hogy az utasok megtekinthessék a Titanic roncsait. Azonban röviddel a merülés után elvesztették a kapcsolatot a külvilággal, napokkal később pedig kiderült, hogy a kapszula már merülés közben felrobbant.

Titanic tourist submersible disappear on an expedition to explore the famed shipwreck
A Titan roncsainak maradványait és a baleset okait próbálják feltérképezni - Fotó: OCEAN GATE / HANDOUT

Nem sokkal később a Titan roncsait is megtalálták és a felszínre hozták, utána pedig az áldozatok maradványait is meglelték. A roncs egyes részei azonban még mindig az óceán fenekén vannak, az ügy több részlete pedig még mindig nem tisztázott. A szakemberek ezért minden lehetséges eszközt megragadnak ahhoz, hogy feltérképezzék a történteket, többek között speciális technikákkal igyekeznek meghatározni azt, hogy a Titan milyen közelségben lehetett a Titanichoz képest. 

A Titanic jogait birtokló szervezet is igyekszik segíteni egy térképpel, melynek egy részét a merülőhajó későbbi áldozata, a francia haditengerész alkotta meg - Fotó: HANDOUT

Ehhez különleges törmelékszóródási térképeket is használnak, hogy a roncs darabjait és a merülőkapszula helyzetét is meghatározhassák. Ehhez a Titanic roncsait és a hozzá fűződő jogokat birtokló cég is igyekszik minden segítséget megadni, így átadtak egy olyan, korábban készített térképet, amely a Titan törmelékeinek a Titanichoz képesti elhelyezkedését segíthet belőni. 

Jessica Sanders, a Titanic jogait birtokló RMS Titanic Inc. elnöke a New York Timesnak azonban elmondta: a térképet nem más segített korábban megalkotni, mint a Titan egyik áldozata, a 77 éves haditengerészeti legenda, Paul-Henri Nargeolet. A férfi ugyanis a tengeralattjárók és a merülőhajók szakértője volt, emellett pedig a Titanic egyik legelismertebb szakértője, évekkel ezelőtt még könyvet is írt a témában, életében pedig már öt olyan expedíción is részt vett, mely a híres hajóroncshoz merült le. 

Paul-Henri Nargeolet a Titanic elismert történésze volt - Fotó: Wikipédia

Az eset óta számtalan csapat és hatóság vizsgálja azokat az eseményeket, amelyek a Titan végzetéhez vezettek. Az eddigi bírósági dokumentumok szerint 12–18 hónapon belül nyilvános meghallgatást is tartanak az ügyben. 





 





Ezeket olvastad már?
Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Azonnal betörték az ajtót: Hős debreceni tűzoltók mentették meg egy orvos életét

Azonnal betörték az ajtót: Hős debreceni tűzoltók mentették meg egy orvos életét

Nagy Márton az üzemanyagról: a háborús árakat le kell törni

Nagy Márton az üzemanyagról: a háborús árakat le kell törni

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás