RETRO RÁDIÓ

Újabb fordulat a Titan tragédiája körül

Az amerikai parti őrség nyomozótestületet hívott össze a Titan katasztrófájának vizsgálatára.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.06.26.
Módosítva: 2023.06.26.
titan tengeralattjáró katasztrófa

Az amerikai parti őrség tengerészeti nyomozótestületet (Marine Board of Investigation) hívott össze a Titan mélytengeri búvárhajó tragédiájának vizsgálatára – hangzott el a parti őrség vasárnapi sajtótájékoztatóján.

PRINCE
Fotó: MTI/AP/OceanGate Expeditions

A nyomozást vezető Jason Neubauer közölte, hogy elsődleges cél a hasonló katasztrófák jövőbeni megelőzése a biztonság növelésére vonatkozó javaslatok formájában, ugyanakkor a nyomozóbizottság mérlegelésén múlik, hogy tesz-e indítványt polgári vagy büntetőjogi lépések megtételére.

A vizsgálat jelenleg a bizonyítékok összegyűjtésének szakaszában tart, zajlik a tenger mélyén összeroppant jármű maradványainak összegyűjtése együttműködve a kanadai Új-Fundlandon fekvő kikötőváros, St. John hatóságaival – közölte a nyomozás vezetője.

A Titan búvárhajó roncsait csütörtökön találta meg egy, a felszínről irányítható kanadai mélytengeri kutatóeszköz a tenger fenekén, csaknem 4 ezer méteres mélységben, és mintegy 500 méterre a Titanic roncsaitól.

Az Egyesült Államok védelmi tisztségviselői csütörtökön, a roncsok megtalálása után közölték, hogy a haditengerészet szigorúan titkos tengerakusztikai berendezése az eltűnés napján, június 18-án feltehetően robbanásból, illetve összeroppanásból eredő hangokat észlelt. A Pentagon illetékese annyit közölt, hogy nem sokkal azután kezdték figyelni a tenger mélyének zörejeit a térségben, hogy a Titan elvesztette a kommunikációt felszíni kísérőhajójával.

Az OceanGate mélytengeri kutató és turisztikai vállalat búvárhajóját, a Titant elvileg 4000 méteres merülési mélységre tervezték, ugyanakkor az elmúlt hét tudósításai szerint több biztonsági kifogás is felmerült vele szemben.

A szerencsétlenül járt búvárhajón öten tartózkodtak, akik közelről szerették volna megnézni az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsait. 

Az áldozatok között volt Stockton Rush, az OceanGate vállalat elnök-vezérigazgatója, Hamish Harding, egy kalandvágyó brit üzletember, Paul-Henry Nargeolet, egy francia Titanic-kutató, valamint Shahzada Dawood, vállalkozó, Pakisztán egyik leggazdagabb embere és fia, Suleman. A család beszámolója szerint a 19 éves fiúnak nem volt kedve a vállalkozáshoz, de hogy édesapja kedvére tegyen, beleegyezett az útba. Shahzada Dawood fiatal kora óta a Titanic történetének megszállottja volt, és szerette volna saját szemével is megnézni a roncsokat.

.

 

Ezeket olvastad már?
Hol futhatsz ma össze a Mikulással Budapesten? Íme a helyszínek

Hol futhatsz ma össze a Mikulással Budapesten? Íme a helyszínek

Figyelmeztet a NASA: 20 ezer aszteroida tart a Föld felé

Figyelmeztet a NASA: 20 ezer aszteroida tart a Föld felé

Karácsony Gergely néhány éve még magasházakat akart Rákosrendezőre

Karácsony Gergely néhány éve még magasházakat akart Rákosrendezőre

Nincsenek szavak: albérlőjük végezhetett a házaspárral

Nincsenek szavak: albérlőjük végezhetett a házaspárral

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás