Ezeken biztos nem fognak aludni – Hajléktalanellenes padokat tettek ki Újpesten

Van, aki szerint kifejezetten hajléktalanellenesek azok a padok, melyeket nemrég helyeztek el Újpesten. Az ülőalkalmatosságokra ugyanis elválasztó elemeket szereltek fel azért, hogy ne lehessen rajtuk lefeküdni.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.06.27.
pad Főtér-park MKKP elválasztó elem Újpest

Hatalmas vitát váltottak ki Újpesten azok a padok, melyekre elválasztó elemeket tettek, ezzel akadályozva meg, hogy azokon bárki lefeküdjön vagy akár aludjon. Sokak szerint jó döntés, mely a lakosság védelmében született, mások azonban rossznak, egyenesen diszkriminatívnak, sőt „hajléktalanellenesnek” tartják az új padokat. A Metropol szerkesztősége az újpestiek véleményére volt kíváncsi az ülőalkalmatosságokról. 

Az új padokon elválasztó elemek gátolják, hogy arra bárki lefeküdjön – Fotó: Bánkúti Sándor

Megosztóak a vélemények a lakosok körében

Az új padok forgalmas helyen, az újpesti Fő téren kaptak helyet, közvetlenül a piac előtt. A lakosok előszeretettel használják is, ám az elválasztó elemeket többen is kifogásolják.

Ez a pad nem jó. Egy ilyen helyre nem teszünk karfát, mert csak útban van és balesetveszélyes is. Legfeljebb a két végére rakhatnának, hogyha odaül a gyerek, ne essen le, de így nincs sok értelme

– nyilatkozta a Metropolnak János, aki szerint a hajléktalanokkal kapcsolatos problémákat nem lehet pusztán padokkal megoldani.

„Nem ez a megoldás a hajléktalanokra. Építeni kéne nekik valamit. Szállót, ahova bemehetnek, fürödhetnek” – tette hozzá. Imre is ezt a véleményt osztja. Szerinte egyenesen diszkriminatív ez a pad a hajléktalanokkal szemben, mert nem lehet lefeküdni rajta, pedig ahhoz mindenkinek joga van. Van, aki azonban örül a döntésnek, és kifejezetten jó ötletnek tartja az elválasztó elemeket.

„Nem látom problémának az elválasztást. Szerintem rendben van így a pad. Arra jó, hogy ne feküdjenek rajta, ülni pedig ők is tudnak rajta ugyanúgy, mint mi” – árulta el a véleményét Erzsi.

Sokan az Újpesti Piacról kilépve egyenesen a padra ülnek, csomagjaikkal együtt – Fotó: Bánkúti Sándor

Nem csak a fekvést akadályozza meg a pad

Sokak szerint nemcsak azért problémások a padok, mert nem lehet rajtuk lefeküdni, de gondot okozhatnak az elválasztó elemek akár egy kisgyermekes anyukának is, aki nem tudja miattuk maga mellé ültetni kisgyermekét. Nem beszélve arról, hogy a piac közelsége miatt sokan csomagokkal ülnének le, ami szintén nem tehető teljesen magunk mellé a padon, csak az elválasztó elem másik oldalára.

Ráadásul kevesen is férnek el rajta, elveszi a helyet a karfa. Ha pedig valaki teli szatyrokkal jön a piacról, akkor útban is van, hiszen nem tudja az ember maga mellé tenni a csomagját

 – emelte ki Imre.

Politikai viszály lett az újpesti padok ügyéből

A padokat nem tartja jó ötletnek a Magyar Kétfarkú Kutyapárt helyi vezetése sem, sőt kifejezetten „hajléktalanellenesnek” hívják. A IV. kerületi MKKP és vezetőjük, Nagy Dávid azt is szóba hozta, hogy egyenesen lecsavarozzák a karfákat, ha szükséges. Erre az Újpesti Megmondó oldal reagált, akik szerint egy pad pont arra való, hogy üljenek rajtuk, így nincs gond az elválasztásokkal. Véleményük szerint az MKKP vezetője pedig hajléktalanbarát padokat szeretne a Főtér parkba. „Ezért épüljön az újpestiek pénzén a Főtér park Nagy Dávid szerint? Ezért ültessenek virágokat, fákat, füvet? Ez nem hajléktalanszálló, bakker, hanem egy park!” – fogalmaznak posztjukban. 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás