RETRO RÁDIÓ

Széles mosollyal fogadta a diagnózist, halálos beteg a 48 éves budapesti nő

Senki sem könnyebbült még meg olyan rossz hír hallatán, mint amit Arany-Kovács Rozáliával tudattak.Megosztás
Szerző: KóNi
2023.06.02. 16:30
halálos betegség megnyugvás diagnózis

Mióta az eszét tudja, az volt az érzése Rozáliánal, hogy ő más mint a többiek. Biztos volt benne, hogy egy betegséggel küzd a szervezete, de közel 40 év kellett ahhoz, hogy ezt az orvostudomány is igazolja neki. A legtöbb ember kétségbeesett volna, ha megtudja, hogy egy igen ritka halálos kórsággal, az úgynevezett mitokondriális betegséggel született. 

Az önsajnálat nem Rozália asztala Fotó: Olvasói

„Elmondom a velem történteket”

„Az évek alatt volt jó néhány nagyon nagy fájdalommal járó problémám, rámfogták, hogy hipochonder vagyok, így miután végre megvolt a diagnózis, azt mondtam, ha csak egy embernek tudok azzal segíteni, hogy elmondom a velem történteket, akkor megérte” – kezdte a fővárosban élő Rozália, aki egy ismerőse által hallott először a ritka betegségeket diagnosztizáló kórházakról, amikből öt van az országban.

„Professzor asszony nagyon csodálkozott, amikor széles mosollyal fogadtam a diagnózist. Csodálkozva kérdezte, hogy "de hát most mondtam, hogy gyógyíthatatlan ritka betegsége van..." és elmondta, hogy 39 éve várok arra, hogy valaki végre kimondja, hogy mi a bajom, mert tudom, hogy beteg vagyok”

Csaknem 40 év kellett, míg megtudta mi a baja Fotó: Olvasói

„Ha föl tudok kelni, akkor megyek csinálom”

A betegsége gyorsan kimeríti a nő energiáit, ám ő mindent megtesz azért, hogy élje az életét és semmiképpen sem üljön otthon és sajnáltassa magát. 

A legjobb az egészben az, hogy bárkinek tiszta lelkiismerettel nézhetek a szemébe, mert el tudom mondani, hogy figyelj, nem munkakerülő vagyok, nem siratom magam, hanem próbálom azt kihozni belőle, amit ki lehet. Én egy boldog ember vagyok, mert tisztában vagyok vele azzal, hogy mi történik a szervezetemben, és én ezt nem vagyok képes irányítani. Ha föl tudok kelni, akkor megyek csinálom, ha nem tudok, akkor szabadnap van, mert akkor muszáj pihenni

– tudatta a Metropollal.

barátok nélkül már rég feladta volna Rozália Fotó: Olvasói

„Merjen egy beutalót kérni”

Rozália mindig az érem fényes oldalát látja.

Azt üzenem az embereknek, hogy legyenek öntudatosak. Merjenek saját magukért kiállni; természetesen nem ráborítva az orvosra az asztalt, de ha úgy érzik, hogy a sokadik vizsgálat is negatív, és még sincs jól, akkor merjen egy beutalót kérni valamelyik ritka betegségekkel foglalkozó klinika egyikébe 

– osztotta meg a hölgy, aki az alapítója a "A KÉK RÓZSA: Együtt életeket menthetünk" elnevezésű Facebook-csoportnak, ahol megpróbál tapasztalatokat gyűjteni más ritka betegségekről is, hogy ezzel segítsen az embereknek. Kérése, hogy segítségképpen pénzt ne kérjenek tőle, hiszen magát is alig bírja eltartani. „A csoportba egészséges és beteg emberek is érkezhetnek, akik szeretnének alternatív gyógymódokkal találkozni, egészségi panaszaikra gyógyírt kapni. Tőlem bárki kérhet segítséget a kekrozsacsoport.mito@gmail.com címre írva”

Mi is ez a betegség

Szinte bármi a tünete lehet, ezért is olyan nehéz felismerni: magát a rendellenességet az energiaképzésért felelős sejtalkotók hibás működése okozza, így személyenként eltérhet, hogy pontosan milyen mindennapi funkciót befolyásol. Lehet szó tanulási nehézségről, izomgyengeségről, látászavarról, memóriazavarról, pajzsmirigy-betegségről, cukorbetegségről, epilepsziáról, de akár migrénről is. A sejtszervecskék hibás működése részben örökletes, de létezik a „szerzett” mitokondriális hiba is, amit akár gyógyszerek is okozhatnak.

 

 

Ezeket olvastad már?
Meghalt, de életeket mentett a háromgyermekes anyuka

Meghalt, de életeket mentett a háromgyermekes anyuka

Egyre durvábban támadják a határkerítést: Újabb videók!

Egyre durvábban támadják a határkerítést: Újabb videók!

Magyar Diáksport Nap: támogatásra pályázhatnak a sportos iskolák

Magyar Diáksport Nap: támogatásra pályázhatnak a sportos iskolák

„Megismer minket csak még gyenge” – megtörten nyilatkozott a tiszadadai 12 éves fiú kórházi ágya mellől az apukája

„Megismer minket csak még gyenge” – megtörten nyilatkozott a tiszadadai 12 éves fiú kórházi ágya mellől az apukája

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás