Elkerülhető volt a Titan katasztrófája: csak ezt a két e-mailt kellett volna elolvasni





A Titanic felfedezésére indultak, végül a tragikus sorsú óceánjáró mellett kerültek a hullámsírba a Titan utasai.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.06.24.
Módosítva: 2023.06.25.
Titanic turista merülőhajó OceanGate Titan kistengeralattjáró

Friss információk szerint a Titan merülőhajó katasztrófája elkerülhető lett volna, ha a vezérigazgató kellően körültekintően jár el. Legalábbis ezt igazolják azok az e-mailek, melyek a kistengeralattjáró bevizsgálásáról szóló beszélgetéseket tartalmaznak.

PRINCE
A Titan merülőhajó fedélzetén öten tartózkodtak. / Fotó: MTI/AP/OceanGate Expeditions

A legújabb feltételezések szerint az OceanGate Titan nevű merülőhajó tulajdonosa, Stockton Rush figyelmen kívül hagyta a biztonsági figyelmeztetéseket, ami közrejátszhatott abban, hogy elsüllyedt a Titanic felfedezésére indult kistengeralattjáró az 5 utasával.

A működéshez szükséges intézkedésekről szóló e-mailek arról árulkodnak, hogy a Titanic turista-tengeralattjáróval kapcsolatban nem volt minden rendben, amire a biztonsági szakértő fel is hívta a vezérigazgató figyelmét.

Kockázatok sokasága

Rob McCallum biztonsági szakértő állítása szerint ő többször is figyelmeztette az OceanGate vezérigazgatóját, Stockton Rusht, hogy amíg egy független szervezet teljesen át nem nézte és meg nem vizsgálta a merülőhajót, addig annak használata kockázatos.

A BBC által látott e-mailekben az is szerepel, ahogyan a biztonsági tanácsadó McCallum előre figyelmeztette Rusht. Úgy tűnik, végül a Titan merülőhajó a Titanic sorsára jutott. Sajnálatos tény, hogy mindkettő esetében azt hitték annak utasai, hogy elsüllyeszthetetlen.

A turistahajót ugyanis arra használták volna, hogy az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsát mutassa meg az utasainak. A balesetben a vezérigazgató mellett 4 másik utas hunyt el.

Amíg egy tengeralattjárót nem osztályoznak, tesztelnek és ellenőriznek le, addig tilos kereskedelmi mélymerülési műveletekre használni

– olvasható az egyik e-mailben.

Arra kérem, hogy minden szempontból legyen óvatos, és körültekintően járjon el a tesztelés és a tengeri próbák során

– tartalmazza egy másik levélváltás.

Voltak problémák a búvárhajóval

A baleset óta számos kérdés merült fel a szakértőkben. Többek között arra is keresik a választ, hogy a kistengeralattjáró már a merülés során megsérülhetett vagy csak azután, illetve nem akadhatott-e be valamibe odalent. Ami az OceanGate korábbi merüléseit illeti, gyakran merültek fel problémák. Többször előfordult az is, hogy megszakadt a kommunikáció a merülőhajóval – hívta fel a figyelmet a Mirror.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás