„Életveszélyben vagyunk” – az orvosok saját felelősségükre rendeltek az áram nélkül maradt Hősök úti rendelőben

A XV. kerületben máig balesetveszélyes körülmények között dolgoznak az orvosok.



Megosztás
Szerző: SZ.D.
Létrehozva: 2023.06.15.
rendelő beázás

Még mindig nem sikerült megoldani a teljes körű szolgáltatást a XV. kerületi Hősök úti rendelőben, az intézményben máig nem állt megfelelően helyre a rendelés. A helyzet tarthatatlanságát jól mutatja, hogy sok esetben az orvosok csak az ablakon keresztül tudnak kommunikálni a betegekkel... 

Veszélyes körülmények között kell dolgozniuk az orvosoknak az épületben Fotó: Metropol/NZ

Hiába adott a kormány hatalmas, sok száz millió forintos állami támogatást a Hősök úti rendelő felújítására, az átadás 2021 novembere óta csúszik. Az önkormányzat még azt a pénzt sem tudta hatékonyan felhasználni, amit kapott a kormánytól, és ennek a lakosok isszák meg a levét. A kormány 760 millió forinttal támogatta a rendelő fejlesztését, ehhez a XV. kerületi önkormányzat közel 140 millió forint saját forrást tett hozzá.

A munkák alatt a Hősök útja 1. szám alatti rendelőépület is többször beázott.  Cserdiné Németh Angéla, a kerület baloldali polgármestere a beázásra egy pár soros közleménnyel reagált:

A Hősök u. 3. számú épület péntek délelőtt történt beázását a rövid idő alatt nagy mennyiségben érkező csapadék okozta. Az épület lapos tetején lévő vízelnyelők nem voltak eldugulva, ám sajnos nem tudták a nagy mennyiségű vizet azonnal elvezetni, mint ahogy a város számos más helyén, a közterületeken, utakon lévő csapadékvíz-elvezető csatornák sem. A biztonságos rendelések megkezdése végett az épület elektromos hálózatának felülvizsgálata a mai napon kezdetét vette, melyet követően hamarosan folytatódni tud a rendelés

 – írta.

A polgármester szerint a biztonságos rendelések megkezdése miatt az épület elektromos hálózatának felülvizsgálata megkezdődődött, és hamarosan folytatódni tud a rendelés. 

Nem mennek a gépeink, nem tudjuk a betegeket normálisan ellátni. Az igazgatóság utasítása alapján nekünk se szabadna itt tartózkodnunk. Mi azonban vállaltuk, hogy a legszükségesebb gyógyszereket kézzel felírjuk a betegeknek 

– mondta lapunk megkeresésére dr. Jordán Éva. 

Az orvos szerint a múlt pénteki beázás kis híján tragédiához vezetett, nem sokon múlt ugyanis, hogy az egyik alkalmazottat áramtalanítás közben rázza meg az áram egy fémlétrán állva. A betegek érthető módon fel vannak háborodva, és nem értik, hogyan fordulhat elő mindez egy frissen felújított rendelőben.

Az orvos szerint a beázás mögött a lapos tető korábbi elbontása állhat, mivel azt megelőzően soha nem fordult elő még hasonló. Az esőzések következtében azonban egyre gyakoribbá váltak a beázások. Dr. Jordán Éva szerint sokszor esernyővel kellett bemenniük az épületbe, mivel bokáig ért a víz, az áldatlan állapotok miatt ráadásul két hétig otthon kellett rendelniük. A munkák előrehaladtával a beázások továbbra sem szűntek meg, sőt maga az építtető is a vizes felületre húzta fel a külső burkolatot, aminek a következtében egyre jellemzővé vált a dohosodás is. 

Amikor visszajöttünk az épületbe, kiderült, hogy a rendelő még nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel, a kivitelező ugyanis közölte, hogy nem vállal érte felelősséget

 –  hívta fel a figyelmet.

Mint, ahogyan arról korábban beszámoltunk a rendelő két épületnek 2021. november 30. napjára kellett volna elkészülnie, de az orvosokat csak tavaly ősszel költöztette vissza a testület, rohamtempóban. Az ügy pikantériája, hogy még a vállalkozó sem tudott a rendelő újranyitásáról, ezért mikor hírét vette, jelezte is az önkormányzatnak, hogy ez szerinte nem annyira jó ötlet. A polgármester erről később nem tájékoztatta a képviselő-testületet, és a nyilvánosságot sem. 

A betegek isszák meg a levét a kontár munkának Fotó: Metropol/NZ

Az ügyben akkor vizsgálóbizottság állt fel, amely megállapította, hogy egy olyan teljesítési igazolást állítottak ki, amelyben a leírtak annak kiállításakor még nem valósultak meg maradéktalanul. A képviselő-testületnek erre az volt a válasza, hogy „az építőipari beruházásoknál ez egy bevett szokás”. 

Pintér Gábor korábban azt mondta a Metropolnak, hogy amellett, hogy az épületek nem készültek el határidőre, a kivitelező cég még adóvégrehajtás alá is került menet közben. Mint mondta, a második részszámlát csak 45 százalékos készültségi foknál, valamint a Hősök útja 3. számú épületére vonatkozó munka teljes körű, sikeres műszaki átadás-átvételi eljárása és a jogerős használatbavételi engedély kiadása után fizethette volna ki az önkormányzat, a vállalkozónak mindezek hiányában bruttó 149 millió 697 ezer 185 forintot utalt el. 

A baloldali városvezetés úgy utalt át egy adóvégrehajtás alatt lévő cégnek tetszetős összeget, hogy nem volt mögötte teljesítés. Utóbbit erősíti, hogy még az építési naplóban is elmaradt munkákat soroltak fel

 – mondta korábban a kerületi Fidesz vezetője. 

Az ügyben kerestük az önkormányzatot is, válaszként a fentebb már idézett pár soros közleményt küldték el nekünk, amely lényege szerint az épület elektromos hálózatának felülvizsgálata kezdetét vette, melyet követően hamarosan folytatódni tud a rendelés.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás