Kontár munka Budapesten: a kivitelező megtiltotta, mégis balesetveszélyes körülmények közé kényszerítették az orvosokat





Kifogott a XV. kerületi baloldali testületen egy felújítás: a Hősök utcai orvosi rendelőnek és a fogászatnak helyet adó épületeket úgy adták át, hogy az balesetveszélyes - de az orvosoknak vissza kellett költözniük, pedig a kivitelező ezt megtiltotta.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.07.
rendelő Pintér Gábor Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi önkormányzat háziorvosi rendelés fogorvosi rendelés dk

A két épületnek 2021. november 30. napjára kellett volna elkészülnie, de az orvosokat csak tavaly ősszel költöztette vissza a testület, rohamtempóban - látszik is a felújítás eredményén. Felújítás közben egyébként ötször is beázott az épület.

Felújítás közben beázott a rendelő, bokáig állt a víz, elképesztő állapotok uralkodtak / Olvasói fotó

A rohamtempójú visszaköltözésnek vélhetően az addigra kialakult botrányosan kínos helyzet az oka. Érdekesség, hogy még a vállalkozó sem tudott a rendelő újranyitásáról, ezért mikor hírét vette, jelezte is az önkormányzatnak, hogy ez szerinte nem annyira jó ötlet...

Tisztelt Megrendelő( XV. Kerületi Önkormányzat)! Gondot okoz, hogy álláspontunk szerint, az épület birtokba adása nem mentesíti cégünket a felelősség alól, ha bárki megsérül az építési területen, azért a kivitelező a felelős. Amit ugyancsak akadálynak látunk, az az FCSM rendezetlen jogi állapota (...).Tájékoztatjuk a megrendelőt, hogy a jelenlegi álláspontunk szerint, rendezetlen jogi állapotban nem járulunk hozzá a rendelő működéséhez (...).

Pintér Gábor szerint az orvosokat balesetveszélyes körülmények közé költöztették vissza Fotó: Hegedűs Róbert

A birtokunkba került e-mail alapján – amelynek címzettjei között volt többek között a polgármester is – a kivitelező 2022. november 1. napján szerzett tudomást az orvosok visszaköltözéséről, és ebben a levélben utólag megtiltotta azt. Állítása szerint ugyanis a rendelőépületek továbbra is munkaterületnek minősülnek. A polgármester erről nem tájékoztatta sem a képviselőtestületet, sem a nyilvánosságot. Ezért a decemberi testületi ülésen kérdeztük meg Cserdiné Németh Angélát, aki írásban ígért választ, amelyet persze azóta sem küldött meg.

- mondta Pintér Gábor, a kerületi Fidesz vezetője. 

A történetben azonban ez csak a jéghegy csúcsa. A kormány az Egészséges Budapest Program keretében még 2020-ban 630 millió forint támogatást biztosított a XV. kerületnek, amelyhez utóbbi további 130 millió önerőt is hozzátett. Így kezdték meg a végül két évig húzódó felújítási munkálatokat a Hősök utcai háziorvosi rendelő és fogászat két épületén. Az önkormányzat határidőt és szerződést is módosított menet közben, de ez még mindig nem elég, hiszen egy csaknem 170 milliós kötbért sem hajtott be. Ráadásul az épületek beáztak a kivitelező hibájából, és az orvosi tevékenységet átmenetileg meg kellett szüntetni a helyszínen.

Ennyire kontár, hozzá nem értő módon még közpénzekkel senki nem bánt a fővárosban, de szerintem az országban sem.

- mondta el Pintér a Metropolnak.

KISS László; PIKÓ András; CSERDINÉ NÉMETH Angéla
A baloldali városvezetés nem bírt el egy felújítással. Fotó: Balogh Zoltán

 

 

Az elhúzódó felújítás alatt a háziorvosi rendelő ötször ázott be

Miután a két épületen a kivitelező egyszerre dolgozott, a háziorvosi ellátásnak helyet adó ingatlan tetejét késve, csak 2021 februárjában, csapadékos időszakban bontotta meg. Így a legnagyobb tragédia a pandémia alatt történt, amikor az oltópontként is működő intézmény úgy beázott, hogy a vakolat az orvosi gépekre, eszközökre potyogott. Végül az orvosoknak kellett kimenteniük és lefóliázniuk a milliókat érő értékes eszközöket. Emiatt nem tudták szervezni az oltásokat sem, de a rendelést sem tudták folytatni, csak saját otthonaikban... Később a DK-s Cserdiné által vezetett önkormányzat átmenetileg „szétszórta” a kerületben a doktorokat, ahol folytatták munkájukat. Ez az időszak több mint egy évig tartott, és több mint 1000 járóbetegnek okozott kellemetlenséget a kerületben. 

 

Állt a víz az orvosi rendelőben: a polgármester csak a beázást követő 6. napon ment ki megnézni, milyen katasztrófahelyzet van az általa felügyelt egészségügyi projekt helyszínén. Olvasói fotó

A kerület meghiúsulási kötbér miatt több mint 176 milliótól esett el

Lehoczki Ádám, a helyi Fidesz-KDNP frakció vezetője a kivitelezővel kötött vállalkozási szerződés felmondására és kötbér megfizettetésére szólította fel a testületet. Az előterjesztésben felhívta a figyelmet, hogy a vállalkozási szerződés szerint a „Vállalkozó tudomásul veszi, hogy amennyiben késedelme, vagy hibás teljesítése esetén az általa fizetendő késedelmi vagy hibás teljesítés esetén a kötbér mértéke (...) ÁFA nélkül, (...) a vállalkozói díj 30%-át (...) kötbérként a megrendelő részére megfizeti.” Ezzel szemben Cserdiné Németh Angéla és testülete nem érvényesítette ekkor a kötbér bevasalását, inkább a vállalkozóval szerződést módosítottak. Ennek lényege pedig az volt, hogy a korábbi, 2021. november 30. határidőt 2022. áprilisra változtatták. A kerület a meghiúsulási kötbér miatt több mint 176 milliótól esett el. 

Normális esetben nem engednek ki semmilyen vállalkozót 176 millió kötbérrel, normális esetben nem módosítanak úgy szerződést, ami csak a vállalkozónak jó és az önkormányzatnak nem. 

- tette hozzá az ügyről a kormánypárti politikus. A XV. kerületi FIDESZ-KDNP frakció kezdeményezésére vizsgálóbizottságot állított fel az önkormányzat a felújítás teljes kivizsgálására. A grémium számos hiányosságot állapított meg, de az önkormányzat részéről mégsem lett következménye.

 

Teljesítés nélkül fizettek ki 150 millió forintnyi közpénzt egy vállalkozónak a DK-s kerületben

Amellett, hogy az épületek nem készültek el határidőre, a Ceucon Hungary Építőipari Kft. még adóvégrehajtás alá is került menet közben. Ezzel egy időben annak ellenére, hogy a második részszámlát csak 45 százalékos készültségi foknál, valamint a Hősök útja 3. számú épületére vonatkozó munka teljes körű, sikeres műszaki átadás-átvételi eljárása és a jogerős használatbavételi engedély kiadása után fizethette volna ki az önkormányzat, a vállalkozónak mindezek hiányában bruttó 149 millió 697 ezer 185 forintot utalt el. Magyarán a baloldali városvezetés úgy utalt át egy adóvégrehajtás alatt lévő cégnek tetszetős összeget, hogy nem volt mögötte teljesítés. Utóbbit erősíti, hogy még az építési naplóban is elmaradt munkákat soroltak fel.

- mondta el Pintér Gábor.





 





Ezeket olvastad már?
Örülhetnek a magyarok: árzuhanást jelentett be a SPAR

Örülhetnek a magyarok: árzuhanást jelentett be a SPAR

Rendkívüli: holttest Szentesen, végrehajtót késelhettek halálra

Rendkívüli: holttest Szentesen, végrehajtót késelhettek halálra

Hihetetlen dolog derült ki az elkövetkezendő napok időjárásáról

Hihetetlen dolog derült ki az elkövetkezendő napok időjárásáról

Kész csoda: három és fél méteres aligátor szájából menekült meg a gazdi

Kész csoda: három és fél méteres aligátor szájából menekült meg a gazdi

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás