RETRO RÁDIÓ

Hiába adta le a vészjelzést a magyar pilóta, lezuhant a kisrepülő – tragikus részletek

Megtalálták az eltűnt kisrepülő roncsait.Megosztás
Szerző: F.I.
Létrehozva: 2023.05.21.
Módosítva: 2023.05.21.
repülő tragédia pilóta

 Csütörtök este óta keresték a szlovákiai Árva térségben a kisrepülőt, amely eltűnt a radarról. Hiába adta le az SOS jelzést a magyar hivatásos pilóta, a motoros kisrepülőgép lezuhant. Nem voltak megfelelőek a körülmények a kereséshez, ezért csak péntek délután helikopterekkel sikerült rábukkanniuk a pilóta holttestére és a gép roncsaira. 

Helikopterrel találták meg a lezuhant repülőroncsot/Fotó: Markíza

Péntek délután megtalálták az eltűnt motoros kisrepülőt, amelyet csütörtök (május 18.) este óta kerestek. A magyar pilóta Nagytapolcsányban szállt fel és a lengyelországi Bielsko-Białába tartó repülés közben tűnt el. Körülbelül 18 óra 43 perckor eltűnt a radarok elől, de előtte még a pilótának sikerült SOS jelzést küldenie. Feltehetően egyedül ő volt a fedélzeten. A gép megégett roncsait végül a lengyel határ közelében, Novot melletti erdőben találták meg. A pilóta nem élte túl a balesetet.

A szlovák rendőrség csütörtökön este nyolc óra után kapott értesítést a légügyi hatóságtól a kisrepülő lezuhanásáról. Az éjszakai kutatási akcióban hozzávetőleg százan vettek részt, több szervezet mentőegységei és önkéntesek siettek a helyszínre, valamint a helyi önkormányzatok önkéntes tűzoltói is egy nagyobb területet fésültek át, a kutatásba a lengyelek is bekapcsolódtak.

A sötétség, a sűrű köd, a hideg és a nehéz terep nagyon megnehezítette a keresést. Terepi eszközöket és drónokat használtunk, de nem sikerült nyomokat találnunk

 – mondta el a Borsnak Igor Janckulík, az Orava Rescue System munkatársa, aki maga is részt vett a keresésben. 

Az embereknek pihenésre volt szüksége, ezért haza küldték őket, a rendőrség pedig eközben a Belügyminisztérium századának helikoptereseitől kért segítséget.

„A fák tetejét levágta a propeller, amikor a földre zuhant a repülő. Így bukkantunk rá a repülő roncsra” – árulta el.

Hét drónunk volt, de a rossz idő és a köd miatt reggel nem tudtuk használni őket, ahogy a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium századának helikoptereit sem

 – panaszolta el.

Az időjárás javulása után a gépek felszálltak, és körülbelül fél óra múlva az egyik helikopter személyzete egy kisrepülőt vett észre a fák között. Jelentették helyüket a földi mentőknek, és köröztek a helyszín felett. A földi csapat terepjárókkal érte el a helyszínt. A baleset oka egyelőre nem ismert. Több szemtanú, aki hallotta a gépet, arról számolt be, hogy furcsa hangot ad ki, és szerintük motorproblémák okozhatták a tragédiát. 

 

Ezeket olvastad már?
Mutatjuk: ennyi iskola zár be a rossz időjárási viszonyok miatt

Mutatjuk: ennyi iskola zár be a rossz időjárási viszonyok miatt

Szilágyi Áron három olimpiai arany után újabb csodára készül

Szilágyi Áron három olimpiai arany után újabb csodára készül

„Évek óta nem ülök már le” – Kiakadtak a csepeliek, gusztustalanok és koszosak a kerületben járó buszok

„Évek óta nem ülök már le” – Kiakadtak a csepeliek, gusztustalanok és koszosak a kerületben járó buszok

Elesett Budapest: az ónos eső miatt nem jár több busz, lezárták Normafát is

Elesett Budapest: az ónos eső miatt nem jár több busz, lezárták Normafát is

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás