Kiderültek a belső titkok: Így repült vissza Rómába Ferenc pápa

Ferenc pápa beiktatása óta nagyon ügyel arra, hogy semmilyen módon ne szegje meg szegénységi fogadalmát. Egy egyszerű és takarékos repülőgéppel érkezett és távozott...Megosztás
Szerző: Buster
Létrehozva: 2023.05.01.
Ferenc pápa pápalátogatás Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Hatalmas megtiszteltetés egy „földi halandó” számára, ha a pápalátogatás során bármilyen apró feladatot is kap annak érdekében, hogy az egyházfő utazása zökkenőmentes legyen. A Metropolnak sikerült beszélnie a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér földi személyzetének egyik tagjával, aki részt vett a pápai járat felkészítésében, mielőtt felszállt volna rá, hogy hazainduljon a Vatikánba. 

NOVÁK Katalin; FERENC pápa
Ferenc pápa pont olyan szerényen repült, ahogyan él – Fotó: Bruzák Noémi

A Celebi kiszolgálócég munkatársa ugyan személyesen nem találkozott az egyházfővel, de volt szerencséje alig néhány méterről látni őt, miután átadták a járatát a pilótáknak és a légiutas-kísérőknek, akik a szentatyáról és kíséretéről gondoskodtak az egyébként meglepően rövid repülőút alatt. „Bevallom, arra számítottam, hogy az utasszállító repülőgépen komoly átalakítások fogadnak majd minket, de ez nem így történt.” 

Az ITA Airways Airbus A320neo típusjelű gépe teljesen szabványos belső térrel rendelkezett, vagyis a pápát pont úgy szállították, ahogyan egy hétköznapi utast

– kezdte informátorunk, akinek tetszik az a pápai szemlélet, hogy a lehető legolcsóbban szereti megoldani utazásait. 

„Ezt a gépet nagyjából két hónapja vette át az olasz légitársaság, akik összesen négy ugyanilyet rendszeresítettek a flottájukban. Annyit lehet tudni róla, hogy a hasonló méretű gépeknél 20 százalékkal kedvezőbb a fogyasztása” – magyarázta a karbantartó, aki a gépre felvitt dolgok között sem látott semmi kirívót vagy egyedit. 

„A testőrökkel és egyéb kísérőkkel együtt összesen úgy húsz fő utazott a gépen és semmilyen különleges kérés nem érkezett hozzánk. Vagyis a feltöltésnél ugyanazt vittük fel, amit egy átlagos járatra is vinnénk, ami még inkább szimpatikussá tette számunkra Ferenc pápa személyét. Egyébként felszálláskor kedvesen integetett az ablakból, ami kifejezetten jólesett” – fűzte hozzá informátorunk, aki hozzátette, az egyházfő gépe egy speciális légifolyosót használt útja során, így jelentősen rövidebb idő alatt jutott el Rómába, mint azok, akik civilként igyekeznek az Örök Városba.

FERENC pápa
Ferenc pápának és kíséretének nem voltak különleges kérései – Fotó: Bruzák Noémi

 „Úgy hallottam, hogy a szokásos egy óra negyven perc helyett alig egy órát repült a gép Rómáig. 

A felkészítés flottul ment, alig pár perccel a tervezett indulásidő után már fel is szálltak.

 Egyébként ez idő alatt a repteret és légterét lezárták, de ez sem okozott nagyobb fennakadást. Az utasok megértőek voltak, hiszen tudták, nem akárki gépe miatt van egy pici csúszás” – mondta a pápa gépén szolgálatot teljesítő bennfentes. 

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás