A Covidnál is több európai halálát okozhatta a drága energia





Megdöbbentő dologra hívta fel a figyelmet a brit The Economist.



Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2023.05.14.
Módosítva: 2023.05.14.
háború Covid halálozás energiaárak

Miután Oroszország 2022 februárjában háborút indított Ukrajna ellen, Vlagyimir Putyin fegyverként vetette be országa energiaellátását. Az orosz elnök csökkentette az Európába irányuló gázexportot, ezt követően az árak megugrottak. Igaz, a nagykereskedelmi költségek mostanra az egész kontinensen csökkentek, a két évvel korábbihoz képest tavaly télen a lakossági áram- és gázárak 69%-kal, illetve 145%-kal emelkedtek – írta meg az Economistra hivatkozva a Mandiner.

Heating,Bill.,Increase,In,The,Cost,Of,Gas,Bill.,Soaring
Fotó: Marco de Benedictis / Shutterstock (Képünk illusztráció)

A brit hetilap ezzel kapcsolatban már korábban is felhívta a figyelmet a veszélyekre. A magas energiaárak ugyanis életekbe kerülhetnek. Elriasztják az embereket attól, hogy megfelelően fűtsék otthonukat, és a hidegben tartózkodás megnöveli a szív- és légzőszervi problémák kockázatát.
Novemberben az Economist azt jósolta, hogy a drága energia 22 000 és 138 000 közötti halálesetet okozhat egy enyhe télen. Sajnos ezen jóslat beigazolódott.

A lap által vizsgált 28 európai országban 149 000 többlethalálozás történt 2022 novembere és 2023 februárja között, ami 7,8%-os növekedésnek felel meg. Ezt az emelkedést több tényező is magyarázhatja. A tavaly télen elhunytak közül közel 60 000 halálesetet regisztráltak Covid–19-es halálozásként.

Tízezrek életét mentették meg a helyes kormányzati döntések

Nem kizárt, hogy az európai halálesetek száma még ennél is magasabb szintet ért volna el, ha a kormányok nem avatkoznak be az energiapiacokba. Egy tanácsadó cég adatai alapján megbecsülték, mennyivel több haláleset történhetett volna, ha az energiaszámlákat nem mérsékelték volna árplafonok vagy alacsonyabb forgalmi adók. 23 országra vonatkozóan azt állapították meg, hogy ezek a támogatások 26 600 életet mentettek meg.
 





 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás