„Ez az állapot tarthatatlan!” – kutyája védte meg a támadó vaddisznóktól a 19 éves fiút Budapest határában





Endre 19 éves fiával és kutyájukkal, Daisyvel sétált szombat délután a III. kerület határában lévő, népszerű túraútvonalon, amikor egy csapat vaddisznó támadta meg őket. A fiú életét a kutyája mentette meg.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.04.19.
Módosítva: 2023.04.19.
vaddisznó erdő kutya támadás III. kerület

Szombat délután Endre és fia épp sétálni indult a III. kerület határában lévő erdőbe kutyájukkal, Daisyvel. Még a lakott területhez közel jártak, amikor megjelent két kifejlett vaddisznó számos kismalaccal, és megindultak a fiú felé. A kutya ekkor kelt a védelmére. Az egyébként népszerű, sokak által járt turistaútvonalon Endre tapasztalatai szerint kezd tarthatatlan és veszélyes lenni a vaddisznó-szaporulat. 

Két kifejlett vaddisznó és kismalacai támadták meg a 19 éves fiút – Fotó: Pixabay

„Két óriási vaddisznó és a malacai rohantak a fiam felé”

Endre a Metropol megkeresésére elmondta, szombat délután talán útnak indulni is hiba volt az erdei sétára, ugyanis még nem jártak messze a lakott területtől, amikor elkezdett szakadni az eső. A túra azonban nem csak emiatt volt balszerencsés, ugyanis Endre fiára egy vaddisznócsalád támadt rá szombat délután 5 óra magasságában. 

A házunktól körülbelül 150 méterre lehettünk légvonalban, amikor én kicsit lemaradtam a fiamtól. Ő egy 7 méteres futtató pórázon sétáltatta Daisyt, a 12 éves kutyusunkat. Feltehetően az eső miatt nem hallottuk a zajt, amit csaptak a disznók, így egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy a fiam ordítani kezd, és visítást hallok. Én épp háttal álltam neki, majd amikor megfordultam, megláttam, hogy két kifejlett vaddisznó és malacai kezdtek rohanni a fiam felé

– mesélte Endre az esetet, aki ekkor már maga is futni kezdett ordítva a fia irányába.

„A fiam próbált egy bottal hadonászni feléjük, amitől kicsit megtántorodtak, Daisy pedig a védelmére kelt, kitépve a pórázt a fiam kezéből. Mivel a kutya körülbelül négy méterre volt engedve a támadáskor, így egyértelműen látszott, hogy a disznók a fiamat támadták, nem a kutyát” – árulta el a megdöbbentő eset részleteit Endre. 

Daisy annyira védte a fiamat, hogy a vaddisznók a támadásban felhasították a jobb hátsó lába melletti lágyrészt. Belső vérzése nem lett, és hála istennek a belső szervei sem sérültek. A szemfogai viszont kilazultak, mert valószínűleg miközben védett minket, ráfoghatott az egyik disznó agyarára

– mesélte Endre, aki azonnal állatorvosi ügyeletre vitte fiával a kutyát, miután a vaddisznókat sikerült elkergetniük. 

Daisy hősiesen védte gazdijait, amikor a vaddisznók megtámadták a 19 éves fiút – Fotó: Baley Endre

„Amikor ideköltöztünk, disznónak se híre, se hamva nem volt”

Endre a Metropolnak elmondta, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy vaddisznókkal találkoztak ezen a szakaszon. A legutóbbi ilyen esetkor is a kutyájával sétált az erdőben, 500 méterre a lakott területtől, amikor egy hatalmas, rózsaszín disznót látott meg, majd megérkezett mellé egy kifejlett vaddisznó is. Mindkét állat elkezdett Endre és a kutya felé menni, így ebben az esetben is az elkergetés tűnt az egyetlen megoldásnak. 

Az ember megtorpan ilyenkor, és nem tudja, mit csináljon, pláne, ha elindulnak felé a vaddisznók

– mesélt a korábbi esetről, hozzátéve, hogy amikor ideköltöztek, még egyáltalán nem volt jellemző, hogy vaddisznóval fussanak össze az erdei séta közben.

„Jelenleg egy olyan állomány, szaporulat van a kerület ezen részén, ami veszélyessé kezd válni. Sajnos sokan felelőtlenül komposztálnak a házuk mellett, ami idevonzza a vaddisznókat, és mivel megnőtt az építkezési kedv is a környéken, így sokszor az itt dolgozó munkások is elszórják az ételmaradékot. Ez a helyzet tarthatatlan és veszélyes! Már a házunk feletti üres, gondozatlan telekre is bejárnak az állatok, átszakították a kerítést, és fel van túrva az egész” – mesélt Endre a környékbeli állapotokról.

Endre fotót is küldött a legutóbbi esetről, amikor vaddisznókkal találkozott ugyanezen az útvonalon – Fotó: Baley Endre

Közkedvelt turistaútvonalon csatangolnak a vaddisznók

Endre szerint a jelenlegi állapot tarthatatlan, és már el is indította a hivatalos procedúrát annak érdekében, hogy a helyzet változzon, és felhívja a figyelmet a vaddisznóveszélyre. Ahogy a Metropolnak elmondta, ez az útvonal nagyon népszerű a turisták és a kerületi lakosok körében. Ráadásul nemcsak gyalogosan, de kerékpárral is sűrűn járt a terület, ugyanis a Downhill biciklisek pályát is építettek a környéken. Frekventált területnek számít a III. kerületiek számára is, ugyanis ha valaki ki akar jönni a városból, itt hamar zöldövezetet talál. 

Daisy, a hős kutyus

Endre kiemelte, hogy Daisyt 12 éve dobták be a kerítésükön. Egy tavaszi esős napon csak a nyüszítésre lettek figyelmesek, amikor rátaláltak a bedobott kutyakölyökre. Azóta Daisy hű társa a családnak, és jóban-rosszban Endréékkel van. Nem véletlen tehát, hogy ösztönszerűen cselekedett a vaddisznókkal szemben. A kutyus a körülményekhez képest jól van. Az eset után egy háromórás kivizsgálást követően a disznók okozta sebét összevarrták, belső szervei nem sérültek.

 





 





Ezeket olvastad már?
Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás