RETRO RÁDIÓ

Újabb vaddisznótámadás Budapesten! - ezt érdemes tenni a szakértő szerint





A Pilisi Parkerdő szóvivője hasznos tanácsokkal szolgált.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.25.
vadállatok vaddisznó támadás

A vadállatok élettere az elmúlt évtizedekben nagyon lecsökkent az emberek tevékenységének "köszönhetően", ezért egyre gyakoribb, hogy a rókák, vaddisznók vagy akár még a szarvasok is bemerészkednek a lakott területekre. Ezek a példányok már megszokták az ember közelségét, és nem ijednek meg attól, hogy a nagyvárosokban keressenek élelmet maguknak. 

Pénteken egy 15 éves fiú találkozott egy vaddisznóval a XII. kerületi Hegyhát úton. A fiú anyukája egy Facebook-posztban hívta fel a figyelmet a veszélyre, ugyanis saját bevallása szerint meg is támadta a vadállat a gyermekét. Viszont a fiatal szerencsésen el tudott menekülni a helyszínről.

Lapunk több cikkben is foglalkozott már a témával, ugyanis sokszor már szomorú tragédiákhoz vezetett a vadállatokkal való találkozás az utcákon.

Wild boar boar "Putin" to be renamed
A vaddisznó alapvetően fél az embertől, de történhet olyan szituáció amikor ijedségében, vagy az ivadékai védelmében támad /Képünk csak illusztráció /Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Megkerestük a Pilisi Parkerdő Zrt.-ét, hogy megtudjuk mi a jó döntés egy ilyen helyzetben.

A vaddisznó alapvetően kerüli az embert, de akár veszélyes is lehet. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne próbáljunk az állat közelébe kerülni! Csapjunk zajt, adjuk meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét, ne álljunk az útjába, próbáljunk meg eltávolodni tőle. Soha ne szorítsuk be olyan helyre, ahonnan csak akkor tud kijutni, ha szembefordul velünk. A kanok a párzási időszakban lehetnek veszélyesek, a kocák pedig akkor, amikor a kis csíkos hátú malacokat védelmezik. A sebesült vaddisznó szintén agresszív lehet.

- tájékoztatta lapunkat Mészáros Péter a Pilisi Parkerdő szóvivője. A szakember elárulta lapunknak azt is, hogy milyen helyeken van esély rá, hogy vaddisznóval találkozzunk Budapesten. Rámutatott arra is, hogy mi civil emberek milyen módon tudjuk visszaszorítani a vaddisznók számát a lakott területeken.

A vaddisznó elsősorban a megfelelő búvóhely és a vonzó víz- és táplálékforrások miatt jelenik meg a lakott területeken. Búvóhelynek számít minden gazos, szemetes, elhanyagolt terület. A vaddisznó számára vonzó a hullott gyümölcs, a kerti zöldhulladék, a háztartási szemét, a vastag humuszos kerti talaj (sok csiga, giliszta stb. él benne), kerti vetemények, zöldségek, mezőgazdasági termények, a víz, a dagonyázási lehetőség. A vaddisznó mindenevő, különösen kedveli a lédús zöldségeket és gyümölcsöket. Minden tevékenység, amely ezeket a vonzó tényezőket csökkenti, hozzájárul a vaddisznó jelenlétének csökkentéséhez 

- árulta el Mészáros Péter a Metropolnak.





 





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás